Mascarpone preparata in casa

Retete cu branza Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Reteta Mascarpone preparata in casa

Ce? Branza italiana fina, preparata din smantana dulce grasa. Este ingredientul de baza pentru Tiramisu, creme pentru deserturi (vezi clatitele cu cacao), sosuri pentru paste.

De ce? Pentru ca se face usor, gustul este identic cu a celei cumparate si pentru ca iese mai ieftina. Cea cumparata costa in jur de 15 lei /250 gr. Cea preparata in casa va iese la 8 lei / 300 gr. Mult mai accesibila, nu-i asa?

Cum? Foarte simplu, doar urmezi reteta de mai jos

Ingrediente

500 ml smantana dulce pentru frisca (poate fi pasteurizata, dar nu UHT - ultrapasteurizata)
1 lingura suc de lamaie

  1. Se pune smantana intr-o craticioara si se incalzeste la foc mic pana la 88C (daca nu aveti termometru sa verificati temperatura: cand incepe sa faca cateva bule mici pe margine e suficient, nu incalziti mai tare) Amestecati non-stop in smantana ca sa nu se prinda de fund. Acest pas dureaza in jur de 10 minute.
  2. Adaugati sucul de lamaie si tot la foc mic, amestecand non-stop, fierbeti timp de 5 minute (tot la 88C sa ramana smantana). In acest stadiu, veti simti cum smantana s-a ingrosat, a devenit de o consistenta asemanatoare cremei de vanilie.
  3. Lasati smantana sa se raceasca complet.
  4. Turnati smantana intr-o sita pusa deasupra unui vas. In sita asezati 3 straturi de tifon. Ridicati marginile tifonului, dar nu strangeti branza. Puneti-o la frigider pentru 12 ore.
  5. Dupa 12 ore, branza e solidificata destul, iar in vasul de sub sita veti vedea cam 2 linguri de zer. Mutati branza intr-un vas cu capac. Se poate folosi imediat sau pastra la frigider 1 saptamana.

Frisca fiarta cu suc de lamaie

Frisca fiarta cu suc de lamaie

In tifon, dupa 12 ore

In tifon, dupa 12 ore

Comentarii (30)

 

Ultimele comentarii

Lacramioara  acum 9 ani - 3 Ianuarie 2015 08:54  

buna,Ioana si la multi ani in 2015.Multumesc foaaarte mult pentru retea...sunt in Irlanda si nu am gasit in nici un magazin,in nici un LIDL mascarpone...reteta ta,m-a salvat,caci deja cumparasem toate ingredientele.
 

paul  acum 9 ani - 5 Martie 2015 23:25  

Salut..vezi ca sunt in aldi ..e destul de bun la 1.50 euro..in magazinele poloneze la 2.50 euro sau cutii mai mari gasesti si la little italy si e super ok.mai ales cel la 2kg .e aprox 10 euro. Dupa cel desfaci rezista o saptamana.In lidl din xand un cand aduc cel de la italiamo e de 500 grame.Nu aduc ca cel din Romania.
 

bibi  acum 9 ani - 17 Aprilie 2015 19:44  

E foarte buna reteta am sa incerc
 

elena  acum 8 ani - 5 Februarie 2016 19:17  

am fier si eu frisca cu suc de lamie respectind pasii dar nu sa scimbat deloc consistenta a ramas la fel de lichida ca la inceput..
 

elena  acum 8 ani - 5 Februarie 2016 19:18  

cum as putea repara sau folosi aceasta frisca cu suc de lamie in alta parte ca sa nu arunc?
Multumesc!

 

Gaby  acum 8 ani - 30 Martie 2016 22:55  

Tipul de smantana pentru frisca este vegetala sau animala.ca sa stiu de are cumpar
 

Ioana  acum 8 ani - 31 Martie 2016 10:37  

animala :) si uitasem ca exista frisca vegetala.
 

Cristina  acum 8 ani - 20 Noiembrie 2016 08:37  

Buna Ioana! As dori sa stiu daca mascarpone se poate face si cu smantana normala (cam 20% grasime).
 

Catalin  acum 7 ani - 22 Iunie 2017 20:11  

Buna seara!
Am incercat sa fac branza mascarpone folosind smantana proaspata de la tarani. Nu mi-a iesit. Femeia mi-a spus ca ieri a cules smantana. Adica a fost chiar proaspata, gandindu-ma ca ar fi un atuu in plus. Am folosit suc de lamaie, proaspat stors. Am urmat reteta intocmai, verificand temperatura cu un termometru.
S-a subtiat si asa a ramas. Apoasa. Presupun ca nu a fost destul de grasa.
Astept o opinie daca aveti, un sfat.
Multumesc!
 

Ioana  acum 7 ani - 23 Iunie 2017 10:29  

trebuie sa fie smantana dulce pentru frisca, adica atat de grasa incat sa o poti bate frisca.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...