Placinta cu branza de oaie si leurda
Retete aperitive Retete cu branza Retete cu ou Retete de Pasti Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
O placinta care merita trimisa "in lume". Asa mi-a spus Alice din Sibiu (acum in Germania) cand mi-a trimis reteta, ca e atat de buna incat vrea sa o imparta cu toata lumea. A impartit-o cu mine acum un an si eu o impart cu voi. Reteta am adaptat-o usor, mai mult ca forma (am facut-o ca un burek, iar Alice ca un quiche), dar am pastrat proportiile de branza, leurda si lime. Incercati-o si voi si daca va place trimiteti-o mai departe.
Mai jos aveti si reteta asa cum mi-a trimis-o Alice:
"Am luat un blat de placinta si pe el am pus 100 g leurda spalata si stearsa de apa. Am facut o crema din 400g branza de oaie (nici prea tare, nici prea moale), cam 1/4 chili taiat mic, o lamaie verde (coaja+sucul) si 3 oua. Astea se amesteca bine de tot, ideal e un mixer care face compozitia super cremoasa. Eu, in lipsa de asa ceva, pur si simplu am zdrobit branza bine de tot cu furculita si cu zdrobitorul de piure. Se pune si crema in tava.
Inainte de a face placinta, se taie 4 ardei capia in 4, se pun pe folie de copt si se stropesc cu putin ulei de masline si se presara putina sare. Se pun in cuptor la 200 grade parca si se lasa 12min, incat sa nu fie moi de tot, e ok si semi-facuti. Se scot din cuptor, se seteaza cuptorul la 170 grade si se baga inauntru placinta pt 35 min. Gata :) Limeta in combinatie cu leurda si cu branza e dementiala, iar ouale ii dau un gust fin... ce sa mai zic, e mortala. Ardeii si cateva frunze de leurda servesc la ornat."
Ingrediente
6 foi de placinta
Umplutura
350 gr telemea de oaie (nu foarte sarata)
150 gr branza tare maturata de oaie (de exemplu branza Horezu sau pecorino romano)
100 gr leurda (4 legaturi mai mici)
1 limeta (lamaie verde, lime)
2 oua
piper negru
Sos pentru uns foile
150 gr iaurt grecesc (10% grasime)
100 ml lapte
5 linguri ulei
1 ou mare
- Se rad telemeaua si branza tare. Se taie coditele si apoi se toaca leurda.
- Se mixeaza manual sau in robot (cateva pulsuri scurte) branzeturile cu ouale batute pana compozitia arata legata. Se condimenteaza cu 1/4 lingurita de piper negru, coaja rasa de la limeta si sucul de la ea (2 linguri). Se adauga leurda si se amesteca manual.
- Pentru sos: se amesteca intr-un bol iaurtul cu laptele, uleiul si oul.
- Se pune hartie de copt pe fundul unei tavi de 30 x 20 cm sau usor mai mica (a mea are 18 x 28 cm si foile au intrat in tava usor sifonate).
- Se ia cate o foaie de placinta. Se unge pe jumatate cu sos (2-3 linguri). Se pliaza in doua. Se aseaza foaia in tava. Se unge deasupra cu alte 2-3 linguri de sos. Se repeta cu inca o foaie. Acum aveti 4 straturi in tava cu sos intre fiecare.
- Intindeti deasupra jumatate din umplutura.
- Asezati deasupra iar 4 straturi de foi unse, exact cum ati facut la pasul 5.
- Intindeti deasupra restul de umplutura.
- Asezati deasupra alte 4 straturi de foi unse.
- Deasupra ultimei foi turnati restul de sos.
- Lasati placinta sa stea pana se incalzeste cuptorul la 200C.
- Coaceti placinta timp de 35-40 minute, pana e rumena deasupra si umflata. Se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi se poate taia in 4 (pentru portii mari) sau in 24 patrate (pentru platoul cu aperitive) cu un cutit zimtat. E buna calduta sau la temperatura camerei. Se poate reincalzi.
Foi unse in tava
Jumatate de umplutura
Placinta e gata sa intre la cuptor
Placinta cu branza de oaie si leurda