Calamari prajiti

Retete din Grecia Retete cu peste si fructe de mare

Reteta Calamari prajiti

Amintire din vacantele la mare.

Par usor de pregatit, insa adevarul e ca ii fac foarte rar acasa. Poate o data, de doua ori pe an... De ce? Pentru ca se lasa cu macel in bucatarie. Reteta implica trecerea calamarilor prin apa rece, o tehnica care duce la obtinerea unei cruste crocante si in acelasi timp usoare si fine, ca un aluat tempura. Din cauza asta insa, uleiul stropeste in toate directiile, iar folosirea unei site antistropire este obligatorie daca ii pregatiti in casa. Va dati seama ca e o activitate nici pe departe atat de romantica cum e mancatul calamarilor prajiti pe malul marii (cel putin pentru bucatar). Dar din cand in cand, cand uitam de macel si ne vine iar pofta de calamari prajiti stiu ca nimic nu ne poate impiedica sa-i pregatim.

Cateva sfaturi pentru reusita sigura:
- am folosit un tuci de fonta pentru prajire, in el uleiul se incinge foarte bine
- uleiul sa fie extrem de incins
- am folosi putin amidon in amestec cu faina pentru o crusta mai usoara
- apa rece ajuta la formarea unei cruste crocante
- nu inghesuiti calamarii in vas; prajiti-i in ture
- folositi calamari mai mici, cei mari sunt prea gumati pentru aceasta reteta

Ingrediente

450 gr calamari mici
50 gr faina alba
1 lingura amidon
mult ulei pentru prajit
sare, piper negru, oregano

Portii: 2

  1. Intr-un bol se pun 1-2 cani cu apa si se da la congelator cam cu o ora inainte de a prajii calamarii. Aveti nevoie de apa rece ca gheata. Puteti de asemenea sa folositi apa cu cuburi de gheata in ea, daca va e mai comod.
  2. Se curata calamarii folosind instructiunile de aici. Se taie tuburile inele de 1/2 cm, iar tentaculele se lasa intregi. Se pun pe servetele de hartie sa se scurga bine de apa.
  3. Faina se amesteca cu amidonul.
  4. Se pune ulei (cam 1/2 l) intr-un vas larg si adanc si se incinge la foc mare cam 7-8 minute. Uleiul trebuie sa ajunga la 190C ca sa obtineti o crusta crocanta si "light".
  5. Puneti calamarii in faina si amestecati-i cu mainile pana sunt acoperiti complet. Asezati langa plita si vasul cu apa rece.
  6. Luati cate o bucata de calamar din faina, scufundati-o rapid in apa rece si apoi puneti-o in ulei. Repetati pana ati pus in ulei calamari, dar fara sa fie inghesuiti. Prajiti pana capata o culoare aurie deschisa (intre 1-2 minute). Scoateti calamarii cu o paleta cu gauri si puneti-i pe servetele, sa se absoarba grasimea in exces. Repetati prajirea in ture, pana terminati toti calamarii. 
    * din cauza apei, calamarii stropesc destul de tare cand ii puneti in ulei, recomand folosirea unei site antistropire cand ii prajiti in casa
  7. Presararati calamarii prajiti cu sare, piper si oregano. Serviti imediat stropiti cu multa lamaie sau maioneza cu usturoi.

Comentarii (9)

 

josephinnejose  acum 10 ani - 30 Ianuarie 2014 13:56  

mie imi plac de mor calamarii prajiti..asa cu un sos de usturoi...vai ce bunatate =P~
 

Ioana  acum 10 ani - 30 Ianuarie 2014 14:06  

da... inca n-am auzit pe nimeni sa nu-i placa. si cei care nu manaca fructe de mare sunt incantati de calamari.
 

Bogdan Pavel  acum 10 ani - 30 Ianuarie 2014 16:12  

nu stiam de modalitatea asta de prajit....dar vorba ta ....e macel in bucatarie.....in schimb sunt atat de buni
 

Marcelina Paunescu  acum 10 ani - 30 Ianuarie 2014 23:23  

Multumesc mult Ioana pt sfaturile foarte pretioase. Nu stiam absolut nimic despre tehnica asta. Eu mananc des calamari si ma ajuta f mult sa cunosc lucruri cu privire la tehnica prajirii. Ma crezi ca inainte sa pregatesc ceva, fac ce fac si consult site-ul tau? :)
 

Cristina  acum 10 ani - 31 Ianuarie 2014 09:17  

Mor dupa fried calamari,( cum le spun grecii) imi plac la nebunie, dar cred ca totusi voi astepta vara si voi manca in Grecia in fiecare zi, mai ales cu sosul lor de usturoi, o bunatate.
Dar cum nu se stie niciodata , ce pofte si idei mai vin, spune-mi te rog unde gasesc sita antistropire, sau cum arata. Merci!
 

Ioana  acum 10 ani - 31 Ianuarie 2014 09:27  

asta e sita antistropire: [link] eu o am de la Ikea, dar acum am vazut-o si pe la metro.
e deasa si are manerul ala sa o poti manevra usor. se pune pe tigai cand exista riscul sa stropeasca si nu doresti sa folosesti capacul (ca sa nu se inabuse mancarea). eu o pun si cand fac polenta ;)
 

Cristina  acum 10 ani - 31 Ianuarie 2014 09:44  

Multumesc, am sa caut zilele acestea si cine stie, poate vom papa calamari iarna.
 

seo  acum 10 ani - 23 Februarie 2014 20:06  

nu sunt mare fan fructe de mare, insa sincer mi s-a facut pofta cand am vazut poza si am citit articolul :D =P~ =P~ =P~
 

Vlad  acum 10 ani - 13 Aprilie 2014 13:13  

Foarte buna reteta si eu am facut-o de multe ori si am 15 ani sunt foarte pasionat de bucatarie .As manca fructe de mare toata ziua:)).Pofta mare. =P~
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...