Carnati de casa

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete romanesti

Reteta Carnati de casa

Sambata am fost la taiatul porcului. Toata lumea a muncit de zor si treaba a mers repede, dar eu am fost de data asta doar fotograf. Am incercat sa surprind cat mai bine fiecare etapa din prepararea carnatilor si sa ma fac cat mai invizibila astfel incat sa nu incurc lumea care robotea de zor. Dar am promis ca anul viitor cand nu mai trebuie sa fac poze voi participa activ la acest moment.

Am calculat ingredientele pentru 3 kg carne ca sa va fie mai usor sa multiplicati pentru cantitatea din care veti prepara carnatii, dar ce vedeti in poze sunt aprox. 30 kg carne, a iesit o vana plina de carnati, cat sa ajunga la 5 familii pentru un an... vedeti, noi suntem multi si desi nu toti au participat la taiatul porcului, toti vor dori partea lor ;)

Ingrediente

3 kg carne tocata de porc (s-a tocat pulpa)
100 gr usturoi
1 mana sare mare
20 gr boia
15-20 gr piper
sare de lamaie, bicarbonat si putin otet pentru curatat intestine

  1. Carnea tocata trebuie sa aiba destula grasime, nu tocati doar carne macra, cam 2/3 carne si 1/3 grasime sa fie in compozitie.
  2. Intestinele folosite sunt cele subtiri de la porc sau puteti folosi intestine gata cumparate. Cele de la porc se rad bine cu dosul lamei cutitului pana se elimina tot continutul si apoi se spala cu apa fierbinte. Indiferent daca folositi intestine cumparate sau curatate de voi pasul urmator e sa le puneti in apa calda cu un pliculete de sare de lamaie, bicarbonat si putin otet ca sa se dezinfecteze bine si sa se albeasca.
  3. Se strivesc cateii de usturoi si se pun peste carnea tocata impreuna cu sarea. Se framanta bine cu mainile si apoi se lasa cam 15 minute sa se topeasca sarea.
  4. Se adauga boiaua si piperul si se mai framanta pana la omogenizare.
  5. Acum se gusta compozitia: se ia o bucatica de carne tocata si puneti limba pe ea ca sa simtiti cat e de condimentata. In functie de propriul gust mai adaugati sare si piper. Dar nu boia, prea multa boia va face carnatii amari!
  6. Pregatiti masina de facut carnati punand in capat tubul special de umplut carnati.
  7. Luati un intestin si-l trageti pe tub pana in capat. Daca merge greu, suflati in el!
  8. Faceti un nod sanatos la capat. Puneti carne in masina si dati incet la manivela sa umpleti intestinele. E bine ca cineva sa umple continuu masina si sa invarta la manivela si cineva sa tina carnatul in timp ce se formeaza sa nu se rupa. In timp ce se formeaza carnatul rulati-l sub forma de melc ca sa fie mai usor de mutat la sfarsit.
  9. Cand ati ajuns la captul intestinului va opriti din dat la manivela si faceti un nod sanatos si la capatul final. Si gata primul carnat!
    * in cazul in care intestinul are gauri si vedeti ca iese compozitia afara, va opritit in acel punct si faceti nod, chiar daca carnatul iese scurt; reluati cu alt intestin
  10. Repetati pana terminati carnea.
  11. Carnatii se pot cosuma asa proaspeti prajiti sau se pot pune la afumat.

Albim intestinele

Albim intestinele

Carnea tocata

Carnea tocata

Framantam carnea cu sare si usturoi

Framantam carnea cu sare si usturoi

Adaugam piper...

Adaugam piper...

Si apoi boia...

Si apoi boia...

Si framantam bine carnea cu condimentele

Si framantam bine carnea cu condimentele

Punem tubul special de facut carnati la masina

Punem tubul special de facut carnati la masina

Tragem intestinul pe tub

Tragem intestinul pe tub

Facem nod la capat

Facem nod la capat

Umplem incet intestinul cu carnea pregatita

Umplem incet intestinul cu carnea pregatita

Rulam carnatul sub forma de melc

Rulam carnatul sub forma de melc

Facem nod si la capatul final

Facem nod si la capatul final

Carnati de casa

Carnati de casa

Carnati de casa

Carnati de casa

Si bunica a coordonat totul

Si bunica a coordonat totul

Comentarii (150)

 

Ultimele comentarii

Zalman  acum 7 ani - 3 Mai 2017 23:57  

Am citit majoritatea comentariilor si raspunsurilor de mai sus, si nu gasesc raspunsul; fotografiile nu ajuta: ce masura de placa ai folosit la masina de tocat carnea? Fina (1/8" - 3mm), Medie (1/4"- 6mm) sau Groasa (3/8"-10 mm) - cam astea sant masurile populare la masini de casa. Ai tocat carnea mai mult decat o singura data?
Raspunsul la intebarea d-tale "de ce nu se leaga intestinul cand se umpla" este ca ramane aer la cap, cand se introduce carnea. Se pot lega dupa umplut daca este dorit, desi nu e necesar.
 

Reparatii frigidere  acum 6 ani - 9 Decembrie 2017 06:39  

Am si eu o intrebare se pune apa sa se omogenizeze carnea sau se lasa asa adica am mancat si carnati indesati mai tari dar si mai moi .Eu nu ii afum ii usuc un pic si ii congelez . De ce depinde textura ? Multumesc cu respect .
 

Ioana  acum 6 ani - 9 Decembrie 2017 13:08  

eu stiu ca adaosul de grasime din carnati ii fac moi cand sunt proaspeti. daca folosesti doar carne macra, ies tari, indesati
 

Silvy  acum 6 ani - 12 Decembrie 2017 04:04  

Buna! :)

Demult cautam o reteta de genul acesta,mama mea facea la fel,din cate imi amintesc.Dar din pacate,nu mai e,ca sa o pot intreba.

O intrebare : Se pot pune condimente de carnati,cele la pliculete din comert,combinate cu ingredientele din reteta ta,sau una,din doua? :)
Sincera sa fiu,condimentele din comert ,nu prea le-as folosi.

Multumesc,si astept raspuns :)
 

Ioana  acum 6 ani - 14 Decembrie 2017 13:57  

ori una, ori alta, s-ar putea ca cele din plic sa aiba deja usturoi si boia...
 

Nicola corina  acum 6 ani - 22 Decembrie 2017 17:23  

De ce mi au iesi carnatii amari?
 

Diana  acum 6 ani - 7 Ianuarie 2018 13:28  

Buna....si mie mi-au iesit carnatii amari....acum intrebarea este cum as putea sa ii gatesc sa nu mai fie asa.... ce as putea sa fac sa nu mai fie asa amari?multumes
 

ElenaMCuisineR  acum 3 ani - 11 Decembrie 2020 17:56  

Carnati ies amari cand boia nu este de calitate sau ati pus prea multa, chiar si cimbrul pus in cantitate mare nu e bun.....
 

Con  acum 2 ani - 4 August 2022 04:07  

Buna, as vrea sa stiu cantitatea exacta de grasime folosita la 1 kg de carne.
 

Ioana  acum 2 ani - 4 August 2022 11:27  

180 gr
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...