Castraveti murati

Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve

Reteta Castraveti murati

Nu pun muraturi fiindca imi permit luxul sa primesc muraturile gata puse de la bunica si mama mea. Si in plus, multe retete se fac cu fiertura pe baza de otet al carui miros nu-l suport. :-& Dar anul acesta ramisimion a fost asa foarte draguta si mi-a trimis o reteta pe placul meu, adica am fiert castravetii direct in borcanul acoperit si am scapat de mirosul de otet cald. Am pus doar doua borcane de test, dar la cum sunt de buni, dupa concediu, o sa mai pun cateva borcane. Ingredientele sunt pentru un borcan, asa puteti sa multiplicati usor cantitatile pentru cate borcane doriti sa puneti.

Rami, am pus cateva bucatele de hrean in plus fata de reteta ta, stiu ca pastreaza muraturile "crocante". Asta fac si boabele de mustar, dar am vrut sa fiu dublu asigurata din acest punct de vedere, nu-mi plac muraturile moi. Aseara cand i-am gustat erau perfecti, inca nu erau murati de tot, dar erau asemanatori cu castravetii covasiti, care imi plac mai mult. Ce bine ar fi sa ramana in stradiul asta...

Ingrediente

cca 400-500 gr castraveti mai micuti, sa intre in borcan
2 lingurite boabe de mustar
crengute de marar uscat
o ceapa potrivita
4 catei de usturoi
1 bucatica mica de hrean (cca 5 cm)
o lingurita de sare
o lingura de zahar
50 ml otet

Portii: 1 borcan de 750-800 gr.

  1. Se taie ceapa solzisori si usturoiul fasiute. Hreanul se taie betisoare. Castravetii se spala bine (i-am spalat in apa cu sare) si li se taie putin cotorul.
  2. Se aseaza pe fundul borcanului cateva crengute de marar uscat, 3-4 betisoare de hrean, jumatate din solzisorii de ceapa, jumatate din usturoi si o lingurita de boabe de mustar.
  3. Apoi asezam castravetii in picioare cu cotorul taiat in sus. Printre castraveti mai putem insera crengute de marar. Deasupra punem restul de ceapa, usturoi, hrean, 1 lingurita de mustar boabe, sarea, zaharul, otetul. Turnam apa peste castraveti cat sa-i acopere.
  4. Inchidem bine borcanul si apoi il punem intr-o oala cu apa si il vom fierbe la foc mediu pana ce castravetii isi vor schimba usor culoarea, devin galbui (10 minute dupa ce a inceput sa fiarba apa). Luam borcanul din oala si il punem pe o tava sau prosop cu capacul in jos, aproximativ 2 ore. Se pastreaza la loc racoros.
  5. Dupa 2 zile se pot servi. Dupa deschidere se pastreaza la frigider.

Acoperim fundul borcanului cu arome

Acoperim fundul borcanului cu arome

Introducem castrevtii si apoi iar arome

Introducem castrevtii si apoi iar arome

Dupa fierbere tinem 2 ore cu capacul in jos

Dupa fierbere tinem 2 ore cu capacul in jos

Castraveti murati

Castraveti murati

Castraveti murati

Castraveti murati

Comentarii (48)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 6 Octombrie 2015 13:33  

trebuie sa iasa, am facut de multe ori cu aceast metoda si mi-au ramas tari castravetii. si nici eu nu-a asa priceputa la muraturi, tot din cauza de mama si bunica harnice care imi umplu camara.
 

Mari Ana  acum 8 ani - 12 Octombrie 2015 09:54  

Sunt buni. Sunt crocanti. Sunt salvata, e atat de simplu de facut si avantajul este ca ii poti manca dupa doar 3-4 zile. Cred ca data viitoare ma voi juca putin cu cantitatile, voi pune un pic mai putin mustar si hrean, doar o ideee mai putin. :)
 

Ioana  acum 8 ani - 12 Octombrie 2015 09:58  

Mari Ana, am si o alta combinatie de arome (tehnica ramane la fel), o caut si ti-o scriu aici.
 

Crina_Crinutza   acum 8 ani - 19 Octombrie 2015 10:29  

Ioana, la fel ca si tine, si eu primesc muraturile gata preparate de mama mea, iar pt aceasta multumim lui Dumnezeu si multumim mamelor noastre. Am incercat insa aceasta reteta pt ca:
- mi s-a parut pe gustul meu, al nostru (nu prefer/preferam muraturile tare acre);
- am vrut sa fac o experienta, sa pun si eu (pt prima data) castraveti. :)
- am apreciat faptul ca ai dat cantitatile pt un borcan si nu pt cantitati mari, deci usor de testat.
Ce a iesit? O minunatie!! Imi plac foarte mult. Am pus doua borcane acum vreo 3 saptamani, cred, se pastreaza impecabil. Am deschis un borcan, dar s-a "topit" imediat. Prietenul meu, care e destul de zgarcit (cu vorbele) in aprecieri culinare, a spus de cateva ori "superbi!!" Asta spune tot, cred. :) In aceste conditii, am fost nevoita sa mai pun cateva borcane. :) O sa ii duc si mamei mele, sa guste, ca sa isi dea parea si expertul.:)
 

Ioana  acum 8 ani - 19 Octombrie 2015 10:48  

excelent, Crina! imi plac premierele :) .. mai ales cand au succes
 

Mari Ana  acum 8 ani - 20 Octombrie 2015 16:25  

Am facut a doua tura de cinci borcane, la cerere. Fara modificari esentiale in ce priveste condimentele. Totusi, sa nu ma uiti cu reteta modificata (combinatie diferita de arome - tehnica identica). :-) Multumesc in avans.
 

Ioana  acum 8 ani - 20 Octombrie 2015 16:29  

nu te-am uitat!
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Noiembrie 2015 13:10  

MariAna, reteta pentru 1 borcan de 800 ml:

Se pun castravetii in borcan ca in reteta de mai sus. Se adauga urmatoarele:

2 lingurite sare
4 lingurite zahar
10 boabe mustar
10 boabe piper negru
2-3 rondele morcov
2-3 felii ceapa
1 crenguta de cimbru
50 ml otet (reteta zice otet pana la dunga din partea de jos a borcanului)

Se acopera cu apa. Se infileteaza si se fierbe ca mai sus timp de 20 minute in total (sau 10 minute de cand incepe apa sa fiarba).
 

Mari Ana  acum 8 ani - 4 Noiembrie 2015 09:57  

Multumesc, Ioana. Am terminat ultimul borcan facut dupa prima reteta. Voi incerca si asa, sper sa ramana la fel de crocanti.
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Noiembrie 2015 11:00  

raman si sunt excelenti la gust. au devenit castravetii murati preferati de toti ai mei de 2 ani incoace. dar bineinteles e chestie de gust... astia sunt cu cimbru.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...