Dovleac insiropat cu nuca

Retete desert Retete cu legume Retete de post Retete fara gluten Retete ieftine Retete turcesti

Reteta Dovleac insiropat cu nuca

Dovleac fiert in sucul propriu si zahar. Aromele nu se dilueaza, dovleacul lasa suficient lichid incat nu e nevoie de apa. Am folosit acelasi dovleac cu coaja gri-verzui si pulpa intens-portocalie pe care il folosesc la dovleacul copt.

Ingrediente

1 kg pulpa de dovleac
250 gr zahar
1 cuisor
1 bucatica de 1 cm baton scortisoara 
1 lingura suc de lamaie
nuca macinata (sau fistic macinat)

  1. Dovleacul se taie bucati de aprox. 3-5 cm. Trebuie sa aveti 1 kg de pulpa taiata, pentru asta va ajung cam 2 felii dintr-un dovleac mai mare.
  2. Se pun bucatile de dovleac intr-o oala si se acopera cu zahar. Se pune capacul si se lasa sa stea la frigider pana a doua zi, amestecand de 2-3 ori cand va amintiti de el. A doua zi, zaharul trebuie sa fie topit complet si dovleacul sa fie aproape acoperit de propriul suc.
  3. Puneti oala pe foc, adaugati sucul de lamaie, cuisorul si scortisoara. Aduceti la fierbere apoi dati focul la mic. Fierbeti timp de aprox 30 minute, fara sa amestecati in oala. Dupa acest timp verificati sa fie fiert dovleacul. Siropul trebuie sa fi scazut un pic.
  4. Stingeti focul, puneti capacul pe oala si lasati dovleacul sa se raceasca in sirop. Dupa cateva ore veti vedea ca dovleacul a absorbit mult sirop si s-a inchis la culoare.
  5. Pastrati la frigider. Pentru servire, asezati bucatile de dovleac in farfurie (una cate una, cu grija sunt fragile) si turnati siropul peste ele (daca siropul vi se pare cam subtire puteti sa-l fierbeti 2-3 minute ca sa se reduca). Presarati cu nuca macinata doar in momentul servirii.

Dovleacul cu zahar

Dovleacul cu zahar

A doua zi, aproape acoperit de suc

A doua zi, aproape acoperit de suc

Dovleacul fiert in sirop

Dovleacul fiert in sirop

Dovleacul racit, a absorbit parte din sirop

Dovleacul racit, a absorbit parte din sirop

Dovleac insiropat cu nuca

Dovleac insiropat cu nuca

Comentarii (15)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 9 Noiembrie 2015 15:08  

cu mare drag, Crina.
 

anca  acum 8 ani - 16 Februarie 2016 15:08  

Ioana, iti multumesc pentru toate retele tale minunate pe care le impartasesti cu noi. Dovleacul preparat ca aici este delicios!
 

Ioana  acum 8 ani - 16 Februarie 2016 15:24  

:) sa-ti fie de bine!
 

ada  acum 8 ani - 26 Februarie 2016 09:15  

Salut! Oare daca nu lasa atat de multa zeama cat sa acopere tot dovleacul, adaug apa sau fierb in cat este? A lasat doar cam 1/3 din vas dupa o noapte de stat... mersi mult!
 

Ioana  acum 8 ani - 26 Februarie 2016 09:18  

da, adauga apa, aproape cat sa acopere dovleacul.
ce tip de dovleac ai folosit?
 

ada  acum 8 ani - 26 Februarie 2016 09:19  

Scria dovleac pt placinta pe el. Nu era din acela lunguiet, ci dovleac normal care se gaseste de obicei in piata. A stat 2 zile la frigider e posibil sa se mai fi deshidratat.
 

Ioana  acum 8 ani - 26 Februarie 2016 09:25  

ok atunci. e si februarie... destul de tarziu pentru dovleac, asa ca poate s-a deshidratat. ma gandeam sa nu folosesti din cel lunguiet ca e cam fad pentru desert.
 

ada  acum 8 ani - 26 Februarie 2016 09:34  

Nunu, nu imi place. Din acesta am copt o parte si a iesit ok. Revin dupa ce il fac:)
 

Ioana  acum 8 ani - 26 Februarie 2016 14:15  

ada, abia astept sa vad cum ti-a iesit.
 

ada  acum 8 ani - 28 Februarie 2016 13:10  

Pana la urma l-am mai lasat cateva ore bune si a mai lasat suc, putina apa am conpletat. A fost mai bun dupa ce a stat 1 zi la rece. Cred ca in oct-nov cand e vremea lui ar iesi si mai bun, mai aromat. E o alternativa f ok la dovleacul copt care ne place mult. Mersi!!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...