Pilaf de orez cu ciuperci
Retete cu ciuperci Retete din Italia Retete cu orez Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple
Un risotto pe care l-am facut intre sarbatori inspirandu-ma dintr-o reteta Jamie Oliver. Ciupercile de padure uscate pe care le-am gasit la Cora ajuta mult la gustul final al pilafului, avand in vedere ca ciupercile champignon au un gust neutru. Insa in aceasta combinatie am reusit sa fac un pilaf aromat.
Ingrediente
300 gr orez pentru risotto (arborio)
1 ceapa
100 ml vin alb sec
1.2 l supa fierbinte (de pui sau legume)
1 pumn de ciuperci uscate (am folosit hribi si galbiori)
1 lingura unt
4 linguri parmezan razuit + putin pentru servit
3 linguri ulei masline
sare, piper
Ciuperci la grill
20 ciuperci champignon (sau orice alte ciuperci proaspete)
cateva fire de patrunjel
sucul de la 1/2 lamaie mica
2 linguri ulei de masline
sare, piper
Portii: 4
- Supa o tineti pe foc pentru a o avea la indemana fierbinte. Eu am facut supa de legume adaugand in apa fierbinte 2 linguri de vegeta de casa.
- Am pus ciupercile uscate intr-un bol si le-am acoperit cu supa fierbinte. Le-am lasat 15 min. la inmuiat, apoi le-am scos si le-am tocat marunt.
- Intr-o tigaie cu pereti mai inalti am incins 3 linguri de ulei si am adaugat ceapa tocata marunt si am lasat-o 5 minute pana s-a inmuiat.
- Am adaugat orezul si l-am lasat 5 minute la prajit la foc mare, amestecand din cand in cand.
- Am turnat vinul si dupa ce s-a absorbit am adaugat ciupercile uscate tocate, apa in care s-au inmuiat ciupercile (nu va ingrijorati daca e maro :) ), sare si cateva prize de piper. Apoi am turnat primul polonic de supa fierbinte si am dat focul la mediu spre mic, doar cat sa bolboroseasca usor pilaful.
- Apoi incepeti sa puneti supa, doar cate un polonic o data. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de supa a fost complet absorbita de orez. Amestecati constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos! Operatia va dura cam 20 minute, pana terminati toata supa. La sfarsit orezul va fi fiert si cremos.
- Adaugati untul si parmezanul si amestecati pana untul e topit complet. Stingeti focul, puneti capacul pe oala si lasat 5 minute sa stea.
- Ciupercile proaspete (curatate de codita) le-am grillat folosind oala grill cu abur: le-am lasat 15 minute cu partea in care a fost codita in jos, ca sa isi lase apa, apoi le-am intors si le-am mai lasat 10 minute.
- Le-am taiat felii intr-un bol, le-am condimentat cu sare si piper, am adaugat patrunjelul tocat marunt si apoi am turnat peste ele 2 linguri de ulei batute cu sucul de lamaie.
- Se serveste astfel: se aseaza in farfurii pilaf de orez, deasupra presaram salata de ciuperci grillate si apoi putin parmezan.
Ciuperci uscate la inmuiat
Ciuperci uscate tocate
Adaugam treptat supa peste orez
Pana orezul e facut
Adaugam untul si parmezanul
Ciuperci pe grill
Comentarii (18)
Ultimele comentarii
Adria acum 13 ani - 23 Martie 2011 17:02
Ai zis la punctul 5 ca se toarna apa in care s-au inmuiat ciupercile si pe urma un polonic de supa fierbinte si pe urma alt polonic cu supa. Dar nu ai zis ca ciupercile se inmoaie in supa respectiva ? Mai ramane lichid ?Ioana acum 13 ani - 23 Martie 2011 17:05
la pct. 2, se adauga atata supa fierbinte peste ciuperci doar cat sa le acopere. nu se pune toata supa! restul ramane separat si de acolo pui cate un polonic...deea acum 13 ani - 9 Iunie 2011 13:13
ce bine arata!am sa incerc si eu sa fac. :pVeVe acum 13 ani - 3 Iulie 2011 19:54
eu am mai adaugat porumb si pui ,a iesit ..........o nebunie:Psimona acum 13 ani - 6 Iulie 2011 02:31
reteta este minunata doar ca e o diferenta intre PILAF si RISOTTO si mai exact sunt 2 copturi diferite!Tank Sovietic Tank acum 12 ani - 17 Martie 2012 12:01
Am fiert orezul 50%....AM SCHIMBAT APA..sa nu fie cleios...dupa ce s-a scurs apa si a ramas orezul ...am pus supa de pui peste orez...l-am fiert si ceilalti 50%, cateva minute, dar nu prea mult....imi place sa simt bobul....am pus ciupercile, care au fost calite in unt, taiate marunt, am pus 4 catei de usturoi, taiati marunt, patrunjel, Boia de ardei iute....un varf de cutit, piper, vegeta un pic...Si l-am servit langa 3 morcovi mari taiati in 4 pe lung....scosi din supa de pui. Ciupercile de la Kaufland, din alea Champinion...as fi vrut si sos de soia, picant din ala cum e la mancarea chinezeasca...dar mi-o fost lene sa ma duc pafara...si imi era foame...Parerea mea ca aceste ciuperci calite in unt..condimentate si cu orez fiert 90% sunt mai bune decat orice carne...si sanatoase...PS: fain site si retetele de aici. Nice Day ! Ovi, Cluj-Napoca.Nicolescu Elena acum 12 ani - 3 Octombrie 2012 12:20
Acum merg sa-l fac asa pentruca eu il faceam fara a cali separat ciuprcile ,ci le caleam cu ceapa.sper sa fie bun. Cat traieste omul invata !s.auzim de bine! Elena Targoviste.
gigi pirlea acum 11 ani - 13 Aprilie 2013 14:52
ciupercile sunt adevarate cand le culegi nu cele tratate chiar cu chimicale si ... de altii.Alexandra acum 9 ani - 8 Aprilie 2015 12:52
Foarte bun. Eu am pus ciuperci congelate ca nu aveam uscate si nu am avut chef sa merg la magazin. Chiar a luat si fiica-mea cateva lingurite si ea nu se atinge de orez sub nici o forma.Alina acum 8 ani - 31 Octombrie 2016 20:40
Toate at fi bune, dar ce s-a intamplat cu limaba romana de o schingiuti asa? Ciupercile le-ai "grilat"???!!! Bine eu stiu engleza, dar poate nu toti romanii...si, nu e obligatoriu sa cunosti engleza in Romania, de ce sa fie?! Limba Romana este mult mai bogata in vocabular decat engleza, ei , vorbitorii de engleza ar trebui sa imprumute cuvinte de la noi si nu invers! Fiti mai mandri de limba noastra si folositi-o cu respect!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email