Placinte cu urda si marar
Retete aluaturi Retete aperitive Retete lact-ovo-vegetariene
Am experimentat putin cu un aluat nou care mi-a placut mult fiindca se lucreaza usor, gustul este foarte bun si in prima zi este crocant si faramicios, aproape ca un foietaj. Si a doua zi aluatul e bun, dar se inmoaie un pic. Aluatul este inspirat din cartea Turquoise de Greg si Lucy Malouf. Daca va inchipuiti, Radu care are impresia ca o sa ajung sa-mi fac apa in casa, m-a intrebat daca aceste placinte-trabuc sunt cumparate, i s-a parut ca ar fi imposibil sa le fac asa rotunde in casa. Dar nu e! E nevoie doar de un pic de rabdare la intins aluatul si un spritz de patiserie.
Ingrediente
Aluat
230 gr faina alba (tip BL55)
100 gr unt topit
100 gr iaurt grecesc
1 lingura ulei
1 ou
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
50 gr unt topit (pentru uns foile)
Umplutura
200 gr urda
1/2 ceapa
4-5 fire marar
1 ou
sare, piper
Decor
1 ou
1 lingura rasa iaurt grecesc
1 lingura apa
seminte de susan sau nigella, chili, sare mare
- Se mixeaza bine iaurtul, untul topit si racorit si uleiul. Se adauga oul si se mixeaza iar pana compozitia e omogena.
- Se toarna amestecul de mai sus peste faina cernuta cu sare si praf de copt. Se framanta pana aluatul se leaga. Puteti continua sa-l framantati de mana inca 10 minute (se lucreaza foarte usor acest aluat) sau puneti aluatul la framantat o tura in masina de paine (eu l-am framantat 3 minute in thermomix). Aluatul e foarte matasos si elastic.
- Il acoperiti cu folie de plastic si-l lasati sa stea intre 1 si 2 ore (daca e foarte cald in bucatarie, peste 22C, il puneti la frigider pe etajul de jos).
- Impartiti aluatul in doua bucati egale.
- Pe masa asezati o fata de masa de bumbac curata si o presarati cu faina. Intindeti fiecare bucata de aluat foaie cat puteti de patrata, cam la 45 cm latura. Eu am intins aluatul cu sucitorul mare parte si la final am tras cu mana de margini ca sa nu fie mai groase decat restul. Veti obtine o foaie subtire prin care se va vedea modelul fetei de masa.
- Ungeti foaia obtinuta cu unt topit. Impaturati foaia in doua, astfel incat marginile sa se intalneasca la centru (vezi poza 5). Ungeti iar foaia cu unt. Impaturati in doua, fix prin zona in care s-au intalnit marginile (vezi poza 6). Veti obtine o foaie lunga, dreptunghiulara.
- Ungeti foaia deasupra cu unt topit. Impaturati foaia in doua, astfel incat marginile scurte sa se uneasca in centru (vezi poza 7). Ungeti foaia cu unt. Impaturati iar in doua, fix in zona in care s-au intalnit marginile (vezi poza 8). Veti obtine o foaia cat de cat patrata.
- Invartiti cele doua bucati de aluat impaturite in folie de plastic si lasati-le la frigider 15 minute, sa se relaxeze un pic.
- Amestecati branza cu mararul tocat si ceapa data pe razatoare. Condimentati cu sare si piper negru dupa gust. Adaugati oul si omogenizati.
- Cand veti prepara placintele, taiati fiecare bucata de aluat in doua (vezi poza 9). Veti avea 4 bucati, deci veti face 4 placinte.
- Pe fata de masa data cu faina intindeti fiecare bucata de aluat foaie cam de 25 x 35 cm (nu va fi chiar asa subtire ca la prima intindere, dar tot se va zari modelul fetei de masa prin foaie).
- Puneti 1/4 de umplutura pe o latura lunga a fiecarei foi (eu l-am pus folosind spritul de patiserie pentru a avea grosime egala; va recomand sa faceti la fel pentru un aspect final placut). Rulati din acea parte ca sa obtineti un rulou.
- Asezati rulourile in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt (mie mi-au intrat doar 2 rulouri o data in tava, pe diagonala, restul le-am pastrat acoperite cu folie pana le-a venit randul la copt). Ungeti rulourile cu ou batut cu iaurt si 1 lingura de apa. Presarati cu sare mare si seminte de nigella/susan sau fulgi de chili.
- Coaceti placintele la 200C timp de 20 minute (pana sunt rumene). Intoarceti tava la jumatatea timpului de coacere.
- Dupa ce se racoresc se taie placintele bucati (4-6 bucati fiecare rulou) cu cutitul zimtat. Sunt bune caldute sau reci.
Iaurt mixat cu unt, ulei si ou
Aluatul framantat de mana
Aluatul framantat in robot
Foaia intinsa subtire
Impaturim spre centru
Impaturim in doua
Impaturim spre centru din partea opusa
Impaturim in doua
Bucata de aluat taiata in doua
Foaie finala subtire cu umplutura
Rulam
Rulouri unse in tava
Rulouri coapte
Placinte cu urda si marar
Comentarii (15)
Ultimele comentarii
Ioana acum 10 ani - 4 Iunie 2014 13:19
mandala, spor atunci, sa-mi trimiti o poza cu ele!Ioana acum 10 ani - 4 Iunie 2014 13:24
ha, MariAna sa stii ca am ezitat daca sa folosesc pocheul sau nu, dar a meritat, nu le reuseam asa bine cu mana.Ioana acum 10 ani - 4 Iunie 2014 13:26
dora, nu stiu daca intinzi asa subtire foietajul cum se va comporta la copt, dar fiindca umplutura e ferma s-ar putea sa iasa chiar ok.e de incercat, eu n-am facut asa ceva cu foietaj.Vera Herta acum 10 ani - 4 Iunie 2014 22:27
foetaj facut de casa waw.aici nu gasesc urda noastra minunata de acasa,asa ca am folosit ricotta. ;)Annamaria acum 10 ani - 10 Iunie 2014 19:44
poate fi inlocuita urda cu branza dulce de vaci? ma gandesc atunci sa nu pun ceapa si sa fac o umplutura dulce ... ce zici? :)Ioana acum 10 ani - 11 Iunie 2014 12:59
da, cred ca merge si cu umplutura dulce, aluatul e destul de neutru incat sa suporte si dulce.nicolau acum 10 ani - 16 Iunie 2014 17:32
foarte delicioase aceste placinte,eu le ador,ai niste retete minunate
nicolau acum 10 ani - 16 Iunie 2014 17:40
imi doresc foarte mult sa cumpar un THERMOMIX imi poti spune de unde l-ai cumparat si la ce pret ,am auzit ca ar fi cam scumpeIoana acum 10 ani - 17 Iunie 2014 09:20
ia contact cu cineva de pe acest site si iti vor da toate detaliile, robotul se cumpara doar de la reprezentanti, nu din magazine, asa ca trebuie sa gasesti unul aproape de tine: [link]robotul are pret mai mare, dar nu este doar un robot simplu, se poate si gati cu el, deci pretul e in concordanta cu ceea ce face.
nicolau acum 10 ani - 17 Iunie 2014 19:37
multumesc foarte mult pentru informatie.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email