Pui cu cinci arome la cuptor

Retete asiatice Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete fara gluten Retete la cuptor

Reteta Pui cu cinci arome la cuptor

Pui aromat de la piele si pana la piept. Pielea e aromata si dulceaga datorita combinatiei de condimente si a mierii. Iar pentru pieptul de pui care e mai gros, desi iese foarte moale, am pregatit un sos aromat cu ceapa verde si ghimbir care se adauga la servire. Salata crocanta de castraveti e cea mai potrivita langa acest pui, invioreaza papilele gustative.

Ingrediente

1/2 pui pentru grill (800-900 gr)
1/2 lingurita condiment cinci arome chinezesti (five spices)
1/2 lingurita usturoi granulat
20 rasnite piper negru
1 lingurita rasa sare
1 lingura sos de soia (normal, sarat sau dark)
1 lingura ulei neutru (de avocado, samburi de struguri sau floarea soarelui)

Glazura

1 lingura miere
1 lingurita sos de soia (normal sarat sau dark)

Sos de ceapa verde, ghimbir si usturoi

3 fire ceapa verde
1 lingurita cu varf ghimbir razuit fin (pasta)
1 lingurita usturoi strivit (2 catei mari)
1/2 ardei iute rosu
5 fire busuioc (optional)
1.5 linguri sos de soia (preferabil light, usukuchi fiindca nu coloreaza sosul)
1 lingura suc de lime (de la 1/2 lime)
coaja rasa de la 1/4 lime
3 linguri ulei neutru

Salata de castraveti cu susan

300 gr castraveti
4 lingurite sos de soia (preferabil light, usukuchi fiindca nu coloreaza sosul)
2 linguri seminte de susan prajite
putina sare

Portii: 2-3

 

  1. Intr-o cescuta se amesteca condimentul five spices, usturoiul, piperul si sarea.
  2. Puiul se usca bine cu servetele de bucatarie, apoi se unge peste tot cu sosul de soia. Se lasa sa stea 15 minute afara, sa revina la temperatura camerei.
  3. Dupa 15 minute se unge cu ulei si apoi se freaca bine (inclusiv pe interior) cu condimentul de la pct. 1. Se lasa sa mai stea 15 minute. In acest timp se incinge cuptorul la 200C.
  4. Se pune puiul, cu pielea in sus, intr-un vas care sa-l cuprinda si care poate fi folosit la cuptor (o tigaie/tava larga sau un vas Yena). Se introduce puiul la cuptor si se coace 45 minute. Dupa 20-25 minute se unge peste tot cu sucul lasat in tava. Daca nu a lasat destul suc, puteti sa folosit ulei ca sa-l ungeti.
  5. Intr-o cescuta se amesteca mierea cu sosul de soia pentru glazurat.
  6. Dupa 45 minute se scoate puiul din cuptor si se unge peste tot cu amestecul de miere. Se introduce la cuptor si se lasa 5 minute, apoi se unge iar cu glazura si se mai lasa 5-10 minute (in aceste ultime minute urmariti sa nu se arda pielea, mierea se arde usor).
  7. Scoateti puiul si lasati-l sa stea 10-15 minute.
  8. Cat se face puiul in cuptor preparati restul componentelor.
  9. Pentru sos, se incinge uleiul intr-o tigaie mica si se adauga ceapa verde tocata rondele si ardeiul taiat fasiute subtiri. Se amesteca 30 secunde, apoi se adauga usturoiul, se amesteca iar 30 secunde si la final se adaga ghimbirul si se amesteca iar 30 secunde.
  10. Se muta sosul intr-un bol mic si se adauga busuiocul taiata fideluta, sosul de soia, sucul si coaja de lime. Se amesteca si se gusta.
    * atentie, daca folosi sos de soia normal (nu light), sosul va iesi mai inchis la culoare decat cel din poza mea.
    Usukuchi e un sos de soia care nu coloreaza mancarea, dar are gust intens si e sarat. Desi se mai numeste light, e light la culoare nu la gust.
  11. Taiati castravetii felii nu foarte groase (daca folositi castravete lung, il taiati in doua pe lungime si apoi taiati semi rondele tinand cutitul pe diagonala). Presarati putina sare si amestecati. Lasati sa stea 10 minute, apoi stoarceti castravetii de sucul lasat in acest timp. Adaugati sosul de soia, amestecati si lasati sa se marineze pana la servire. Cand va mai amintiti de ei in acest timp, mai amestecati in bol sa se marineze uniform.
  12. Scurgeti sucul de pe castravetii marinati si apoi adaugati susanul prajit.
  13. Serviti puiul intreg (sau portionat: prima data taiati aripioara de la care indepartati varful, apoi pulpa inferioara, apoi pulpa superioara; feliati pieptul de pui ca sa fie mai usor de servit) alaturi de sosul aromat si salata de castraveti. Sosul aromat e suficient pentru 2 jumatati de pui (adica 4-5 portii). Puteti adauga orez fiert alaturi.

Puiul servit portionat

Puiul servit portionat

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...