Salata tailandeza cu pui

Retete asiatice Retete cu carne de pui Retete fara gluten Retete salate

Reteta Salata tailandeza cu pui

Cand am citit prima data despre aceasta salata am fost incantata. Atata verdeata si proteina intr-o singura farfurie... Apoi am pus puiul in tigaie si m-am demoralizat. Arata dezolant asa albicios si apos. Apoi am adaugat sosul, am ras ardeiul iute congelat (ideea geniala a lui Jamie Oliver de a salva si folosi ardeii iuti) si carnea a inceput sa aiba gust bun, dar tot nu arata foarte apetisant. Totul a prins sens cand am adaugat arahidele macinate, care au completat gustul si au ingrosat sosul. In reteta originala se foloseste pudra de orez prajit pentru ingrosarea sosului, dar e nevoie de un orez special pentru asta, asa ca am inlocuit cu arahide macinate, sunt mai accesibile. Dupa aceea doar am construit straturi de verdeturi si carnea aromata si a iesit ce imi imaginasem de la inceput: Larb Gai, o salata aromata, usor de mancat.

Ingrediente

400 gr carne de pui (am folosit 200 gr pulpe si 200 gr piept)
1 fir lemongrass (sau 10 gr ghimbir razuit pasta)
25 gr arahide prajite
50 ml suc de lime (sau amestec lime si lamaie)
2.5 linguri sos de peste
1 lingura sos de soia sarat
1 lingura rasa zahar
1 lingurita fulgi de chili (sau 1 ardei iute rosu, congelat)
8 frunze salata verde
1 ceapa rosie mica, lunguiata (sau esalota; cca 30 gr)
4 cepe verzi tinere
10 gr patrunjel (sau coriandru)
5 gr frunze de menta
sare

Portii: 2 mari

  1. Carnea de pui fie se trece prin masina de tocat (cu sita cu gauri mari) impreuna cu lemongrass (sau ghimbir); fie se toaca marunt cu mana si apoi, impreuna cu lemongrass/ghimbir, se pun in robot si se dau cateva pulsuri sa se marunteasca bine.
  2. Striviti bine arahidele intr-un mojar sau dati-le cateva pulsuri in robot sau masina de cafea, cat sa aveti pulbere si bucatele mici.
  3. Intr-o cescuta se amesteca sucul de lime, sosul de peste, sosul de soia si zaharul pana zaharul se dizolva.
  4. Ceapa se taie pestisori. Se amesteca apoi cu ceapa verde taiata rondele fine si patrunjelul si menta tocate mare (le puteti rupe cu mana daca doriti). Se presara putina sare si se amesteca cu mana ca sa se desfaca ceapa rosie.
  5. Frunzele de satata se ruleaza ca un trabuc si se taie fasii.
  6. Intr-o tigaie larga incinsa bine se pun 3 linguri de apa si carnea de pui. Se prajeste la foc mare, amestecand mereusi apasand cu lingura ca sa desfaceti carnea bucatele mici, pana carnea e alba peste tot (nu prajiti mai mult). Daca aveti apa in tigaie pe langa bucatelele de pui, scurgeti-o.
  7. Puneti tigaia inapoi pe plita si cand se incinge iar, adaugati sosul din cescuta. Fierbeti la foc mare 2 minute, amestecand des. Nici de data asta nu lasati carnea sa se rumeneasca, chiar daca se mai vede sos in tigaie, e ok. Ideea e sa nu uscati prea tare carnea de pui, mai ales daca folositi doar piept.
  8. Mutati continutul tigaii intr-un bol, cu tot cu sos. Adaugati arahidele si amestecati. Adaugati fulgii de chili (sau si mai bine, dati pe razatoare cat doriti din ardeiul congelat; va rezulta o pulbere de ardei iute). Lasati 5-10 minute sa se racoreasca amestecul. Gustati de sare, suc de lime si chili. Amestecul trebuie sa fie dulce, acrisor si picant pe gustul vostru. Sosul se va ingrosa usor de la arahide.
  9. In unul sau doua boluri puneti straturi de salata verde, peste care presarati din amestecul cu ceapa si verdeturi si apoi din amestecul de pui. Stratificati astfel incat sa obtineti o movilita, fiecare strat sa-l faceti in centrul bolului si sa aiba diametrul mai mic decat cel anterior.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...