Sos vietnamez

Retete asiatice Retete condimente Retete cu legume Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos vietnamez

Nuoc Cham, este un sos vietnamez dulce-acrisor dar si picant, practic avem toate gusturile intr-un singur bolisor. Se foloseste ca si dressing pentru salatele vietnameze, dar si ca dip pentru pachetelele de primavara, carnea la gratar sau aripioarele crocante. Ingredientul principal al acestui condiment este sosul de peste (nuoc mam) care se obtine prin fermentarea pestelui in saramura timp de 6 luni. Sosul de peste reprezinta pentru bucataria vietnameza echivalentul sosului de soia in bucataria chinezeasca.

Se spune ca Nuoc Cham este bine preparat daca usturoiul si ardeiul iute plutesc deasupra. Iar in Vietnam, cand fetele se marita, pentru a primi acordul soacrei, trebuie sa prepare in fata ei aceste sos.

Ingrediente

2 linguri zahar
2 linguri suc de lamaie/lime
2 linguri apa
2 ardei iuti rosii (daca folositi uscati, hidratati-i inainte in putina apa calduta)
2 catei usturoi
2 linguri sos de peste
cateva felioare de morcovi (optional)

  1. Amestecati sucul de lamaie, apa si zaharul si amestecati pana zaharul e dizolvat complet.
    * puteti gusta acum ca sa echilibrati gustul dulce-acrisor dupa gustul vostru; poate e nevoie sa fie putin mai acru, poate il doriti putin mai dulce...
  2. Treceti prin presa de usturoi ardeii iuti si usturoiul, adaugati putina sare si striviti totul pana obtineti o pasta. Adaugati pasta si sosul de peste peste sosul de mai sus. Amestecati bine.
    * gustati sosul si echilibrati gustul sarat (de la sosul de peste) dupa gustul propriu; mai adaugati daca e necesar
  3. Adaugati morcovii taiati betisoare fine si lasati sosul sa stea 30 minute sa se amestece gusturile.
  4. Se pastreaza la frigider 1 saptamana.

Comentarii (17)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 14 ani - 11 Martie 2010 17:11  

daca pui sos de soia (2 linguri) care e mai dulce, adauga si 1 lingura de otet de orez, cred ca va iesi foarte bun
 

Anonima  acum 14 ani - 11 Martie 2010 17:31  

Buna Ioana, iti urmaresc de mult timp site-ul. Esti bestiala, imi place foarte mult, dar am ajuns si la fapte reale si anume gaitul. Prietena mea vrea sa isi boteze copilul ... ma rugat sa o ajut cu mancarea dar nu prea stiam ce sa facem .. ne-am gandit sa facem curcan umplut in cuptor. Dar nu am gasit o reteta aici la tine pe site. Crezi ca ma poti ajuta? Sau ce as putea gati in afara de curcat?
 

Ioana  acum 14 ani - 12 Martie 2010 10:46  

Anonima, hello, cred ca te pot ajuta cu curcanul.
pentru a iesi suculent puteti incepe cu tehnica care am folosit-o eu la puiul la cuptor, doar ca, din cauza ca e mai mare curcanul decat un pui, simpla sarare a lui nu va functiona, deci va trebui sa faceti o saramura:

1. Saramura: la 2 litri apa rece adaugi cam 200 gr sare (de mare daca aveti) si vreo 100 gr zahar brun. amesteci pana se dizolva totul apoi adaugi arome dupa gust (nu prea multe): vreo 2-3 catei usturoi, cateva felioare ceapa si ierburi aromate(cimbru, salvie, rozmarin), eventual si boabe de piper.

2. pui curcanul in saramura asta (calculezi cata saramura ai nevoie ca sa fie perfect acoperit curcanul, eu ti-am dat proportia la 2 litri apa, dar daca curcanul e mare nu-ti va ajunge).

3. lasi curcanul (cu pieptul in jos!!!) in saramura (la frigider) peste noapte (cca 8 ore). pui o greuatate peste el ca sa stea sub apa.

4. scoti curcanul il stergi bine cu servetele si apoi il lasi sa revina la temp. camarei (macar 1 ora), neacoperit cu nimic, ca sa se mai usuce pielea.

5. ungi curcanul cu unt topit peste tot, inclusiv sub pielea de pe piept. Sub piele ar fi indicat sa bagi si cateva fire de ierburi (ce ai folosit si la marinata), cum am facut eu aici: [link]

6. dai curcanul cu condimente (preparat de tine sau unul cumparat la plic). vezi aici un condiment simplu cu sare, piper, boia si turmenic care ii va da o culoare super faina: [link]

7. il dai la cuptorul (cu pieptul in sus) preincalzit la 150C pentru cca 2-3 ore, depinde cat e de mare curcanul tau. dar il poti verifica din cand in cand intepandu-l cu o scobitoare si daca curge suc clar e gata.

8. dupa ce e gata il acoperi cu folie de aluminiu cam 30 minute si abia apoi il tai.

tot secretul retetei sta in saramura si temperatura mica la care se frige curcanul, asa nu va iesi uscat si fad.

cam cu ce ai vrea sa-l umpli? tot cu carne, cu legume si verdeturi...
 

Anonima  acum 14 ani - 12 Martie 2010 20:45  

Buna .. iti multumesc mult ca mi-ai raspuns .. deja e la saramura :) Mi-am printat reteta sa o pot vedea si maine ma voi ocupa de el. De umplu m-am gandit sa il umplu cu legume si verdeturi .. ca e prea multa carne sa il umplu tot cu carne. Voi face si niste cartofi natur pe langa ... Ce zici? Cred ca va fi bine ...
 

cora80  acum 14 ani - 14 Martie 2010 19:18  

unde gasesc sos de peste?
 

Ioana  acum 14 ani - 14 Martie 2010 19:56  

la Carrefour sau magazinele naturiste
 

Alexa  acum 14 ani - 6 Mai 2010 16:05  

gatesc mancare thai de ceva vreme
NU INLOCUITI SOSUL DE PESTE mai ales cu soia
nu uitati ca soia este dulce-amarui iar doua linguri spre exemplu vor evidentia gustul amar, nu cel dulceag. In ceea ce priveste ingredientele respectiv sosuri, spaghete de orez si multe altele le puteti gasi in dragonul rosu cladirea cu nr 2 la etajul 1 se afla un magazi cam cu tot ce va trebuie si preturile sunt mult mai convenabile decat in supermarket ca sa nu mai vb de calitatea marfurilor dat fiind faptul ca mai toate sunt importate din china, succes!
 

marius  acum 13 ani - 29 Decembrie 2010 10:17  

cand am vazut ca imi trebuie sos de peste (care se obtine prin ferementarea pestelui timp de 6 luni) am crezut ca timpul de pregatire pentru sosul vietnamez este de 6 luni si jumatate de ora :) :)
 

Adria  acum 13 ani - 16 Mai 2011 13:07  

Bun si sosul vietnamez, bine ar fi cine mai face sa puna zaharul la urma eu l-am pus la inceput si pe urma a trebuit sa maia daug din celelalte ingrediente. Oricum s-a sorbit pana la ulytima picatura.
 

gabriela  acum 12 ani - 20 Ianuarie 2012 21:13  

Se poate inlocui sisu de peste cu ansoa?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...