Tarta cu nuca

Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Tarta cu nuca

Tarta cu nuca cu umplutura deosebit de pufoasa. Am facut si o varianta fara crusta, pentru a obtine o prajitura fara gluten pentru cei care sunt la regim sau au intoleranta la gluten. Aceasta varianta am postat-o separat, pentru a putea fi mai usor de urmarit.

Ingrediente

Crusta (pate sucree)

110 gr faina alba
70 gr unt (la temperatura camerei)
1 galbenus de ou
20 gr zahar tos fin
1 plic zahar vanilat
1 priza sare

Umplutura

3 oua 
115 gr nuca 
100 gr zahar tos fin
coaja rasa de la 1/2 lamaie

  1. Crusta: se freaca cu mixerul untul si zaharul pana zaharul e topit. Se adauga galbenusul si se mixeaza pana la omogenizare. Se adauga faina si sarea si se amesteca cu o lingura doar pana faina e absorbita de unt. Se da forma de disc aluatului si se inveleste in folie de plastic. Se da la frigider intre 1 si 2 ore. 
    * il puteti tine si mai mult in frigider, dar se va  intari si in acest caz il veti lasa in jur de 5 minute la temp. camerei inainte de a-l intinde
  2. Aluatul pentru crusta se pune intre doua foi de plastic si se intinde foaie subtire de cca 2-3 mm, din care sa puteti decupa usor un cerc de 23-24 cm diametru.
  3. Luati foaia de plastic de deasupra. Decupati un cerc de aprox. 24 cm (puteti folosi o farfurie ca sa va ghidati).
  4. Cu ajutorul foii de dedesubt rasturnati foaia intr-o tava rotunda de 18 cm diametru. Asezati foaia in tava si abia apoi scoateti folia de plastic.
  5. Puneti hartie de copt peste foaie si umpleti-o cu cu boabe de fasole. Coaceti foaia la 200C timp de 10 minute. Scoateti hartia de copt si boabele de fasole.
  6. Dati cuptorul la 175C (sau 155 cu ventilator) si lasati tava cu crusta inca 5 minute.
  7. Cat timp se coace crusta, preparati umplutura: se separa ouale. Nuca se macina cu 1 lingura de zahar.
  8. Se freaca galbenusurile cu restul de zahar pana aveti o crema galben-pal in care zaharul s-a topit aproape de tot (cca 3 minute). La final adaugati coaja rasa de lamaie.
  9. Se bat albusurile spuma tare care sta pe tel.
  10. Se adauga 1/4 din spuma peste crema de galbenusuri si se amesteca.
  11. Se adauga nuca macinata si se omogenizeaza.
  12. Se adauga restul de spuma, in 3 transe, amestecand usor cu un tel.
  13. Se toarna compozitia de mai sus in crusta precoapta.
  14. Se coace la 175C (sau 155C cu ventilator) timp de 35 minute.
  15. Se raceste prajitura si se pudreaza cu zahar pudra (pe care-l puteti amesteca cu putina cacao daca doriti).

Aluatul in folie

Aluatul in folie

Aluatul intins

Aluatul intins

Decupam cerc un pic mai mare decat tava

Decupam cerc un pic mai mare decat tava

Aluatul asezat in tava

Aluatul asezat in tava

Crusta umpluta cu boabe de fasole

Crusta umpluta cu boabe de fasole

Adaugam prima transa de albusuri spuma in crema de galbenusuri

Adaugam prima transa de albusuri spuma in crema de galbenusuri

Adaugam nuca macinata

Adaugam nuca macinata

Adaugam restul de spuma

Adaugam restul de spuma

Compozitia in crusta

Compozitia in crusta

Tarta coapta

Tarta coapta

Tarta cu nuca

Tarta cu nuca

Comentarii (10)

 

Olga  acum 10 ani - 5 Septembrie 2014 09:56  

Arata super, zici ca-i tort cu nuca.
 

ALINABUGA  acum 10 ani - 5 Septembrie 2014 14:32  

AUUUUUUUUUUUU CRED CAI BUNA ;)
 

Silvia  acum 10 ani - 5 Septembrie 2014 15:35  

=P~ Buna
 

Lucia  acum 10 ani - 7 Septembrie 2014 12:01  

Imi plac retetele tale Ioana, se vede ca esti experta in bucatarie
 

Ioana  acum 10 ani - 8 Septembrie 2014 10:44  

ma bucur ca-ti plac retetele mele, Lucia!
 

Mari Ana  acum 10 ani - 9 Septembrie 2014 09:45  

Un gust aparte. :-)
 

Magda  acum 10 ani - 15 Septembrie 2014 13:52  

Am facut prajitura in week-end, a iesit minunata :-) Multumesc Ioana, mereu fac retetele tale, sunt minunate :-)
 

Ioana  acum 10 ani - 15 Septembrie 2014 14:12  

;) sa-ti fie de bine
 

ildi  acum 10 ani - 15 Octombrie 2014 14:10  

cel mai meseriaj site cu retete!
 

Anda  acum 10 ani - 22 Octombrie 2014 15:22  

Cantitatile sunt bune si pentru tava de 28 cm (am vazut prea tarziu ca sunt pt tava de 24, si oricum nu am una mai mica); iese crusta un pic mai subtire, dar tarta va fi la fel de buna!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...