Tocanita de linte

Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete simple

Reteta Tocanita de linte

Pentru aceasta reteta am ales lintea de verde inchis (se mai numeste linte Le Puy) fiindca isi pastreaza foarte bine forma la fierbere, spre deosebire de restul tipurilor de linte care se zdrobeste mai mult sau mai putin la fierbere (cea mai sfaramicioasa este lintea maro). Evident puteti folosi orice fel de linte aveti la dispozitie, dar trebuie sa tineti cont ca timpul de fierbere difera (cea folosita de mine are timpul cel mai lung de fierbere). De asemenea aspectul va fi diferit, nu doar prin culoare ci si prin textura. Daca veti folosi de exemplu lintea maro sau portocalie care se sfarma usor, veti obtine un fel de crema de linte.

Si mai am o noutate in aceasta reteta, un condiment pe care nu l-am mai folosit pana acum, Garam Masala, un condimet specific Indiei care se obtine prin mixarea mai multor arome. Eu am folosit acesta marca (vezi poza) care se gaseste si la noi prin magazinele naturiste.

In prepararea tocanitei m-am inspirat dintr-o reteta prezentata de doamna doctor Ramona Vuza, la una dintre demonstratiile culinare care au loc frecvent in magazinul Casa Bio.

Ingrediente

250 gr linte uscata (verde)
1 ceapa mare
1 rosie
1 morcov
4 catei usturoi
1 1/2 lingurite rase sare (sau dupa gust)
4 linguri ulei de masline

Condiment

2 lingurite coriandru boabe
2 lingurite cimbru uscat
1 lingurita rasa Garam Masala
1 lingurita rasa turmenic
3 lingurite cu varf boia dulce
1/2 lingurita chili pudra
1/2 lingurita piper negru macinat
1 piper lung
1/2 lingurita ghimbir pudra

Portii: 4-5

  1. Punem toate condimentele in masina de cafea si macinam. Vom obtine cca 3 linguri de condiment aromat. In reteta de fata vom folosi doar 1 1/2 linguri de condiment, restul il pastrati pentru alte mancaruri sau alta tura de mancare de linte.
  2. Calim ceapa tocata marunt in uleiul incins. Cand se inmoaie adaugam usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
  3. Adaugam lintea, rosia taiata marunt, morcovul rondele mai groase si 4 cani de apa. Adaugam si 1 1/2 linguri din condimentul preparat mai sus. Aducem la fierbere si apoi fierbem la foc mediu spre mic pentru cca. 30-40 minute (depinde cat e de uscata lintea). Dupa cam 20 minute de fiert adaugati sarea. La final, apa va fi absorbita, va ramane doar putin sos pe linte.

Linte verde

Linte verde

Condimente in masina de cafea

Condimente in masina de cafea

Condiment pentru tocanita

Condiment pentru tocanita

Tocanita de linte

Tocanita de linte

Comentarii (25)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 20 Februarie 2013 14:53  

lintea rosie isi pierde din culoare la fiert. se pot adauga rosii, morcovi si turmeric pentru a-i reda culoarea. vezi aceasta supa de linte rosie ce bine arata la final: [link]
 

Ada irimia  acum 11 ani - 22 Februarie 2013 19:45  

multumesc pentru raspuns,apreciez retele pe care le gasesc aici si incerc mancaruri pe care nu le faceam de obicei.
 

cretu maria  acum 11 ani - 23 Martie 2013 16:25  

doresc si eu toate retetele ionei
 

Gabi  acum 11 ani - 8 August 2013 20:14  

Recunosc, dupa o singura si banala reteta m-am indragosit de linte.Am ales(nimerit) soiul verde, am fiert 30 de minute(o cana linte la 3 cani de apa) , am adaugat sare, piper si dupa ce am oprit focul si s-a racorit putin am amestecat totul cu o ceapa alba si un ardei kapia.Cantitatile sunt cam asa: 250 gr linte, o ceapa medie si un ardei kapia.Toul a mrs de minune c-o salata de varza alba,dreasa cu ulei de masline, sare si cimbru.
 

Mirela  acum 10 ani - 4 Martie 2014 12:24  

Ce inseamna "1 piper lung"?
 

Ioana  acum 10 ani - 4 Martie 2014 13:28  

piperul lung este acesta: [link] poza a doua din dreapta arata exact ce trebuie sa cumperi
 

Mirela  acum 10 ani - 17 Noiembrie 2014 10:52  

Ioana, am strans aproape toate ingredientele, azi o execut. Lintea e verde, deci ar trebui sa n-am probleme. Doar gran masala si tumeric n-am gasit. Se pot inlocui cu ceva (am gasit curcuma la un magazin arabesc) sau merge si fara?
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Noiembrie 2014 10:59  

curcuma e turmeric :)

pune niste chimion macinat in loc de garam masala... cam 1/4 lingurita.
 

Mirela  acum 10 ani - 17 Noiembrie 2014 11:03  

:D Ok...mi s-a parut mie ca seamana la culoare :)) Multumesc! :)
 

Mirela  acum 10 ani - 17 Noiembrie 2014 19:26  

Gata, ma delectez cu ea :p Foarte buna si aromata (de fapt la cate condimente are, nu-i de mirare), zici ca cine stie ce e, nu o banala linte. :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...