Vinete in sos de rosii
Retete aperitive Retete din Grecia Retete cu legume Retete de post Retete fara gluten Retete ieftine
Preferata vacantei in Kefalonia. Pregatite astfel, vinetele se topesc in gura. Nu va ganditi prea mult la cantitatea de ulei folosita, grecii nu se gandesc si de aceea mancarea lor e asa buna. Apropo de asta, am auzit ieri, in piata, o discutie intre doi barbati. Zice unul: stii de ce barbatii gatesc mai bine decat femeile? Celalalt: ???? Primul: fiindca nu se zgarcesc la ingrediente si nu se gandesc la calorii :p Cu siguranta grecii nu se gandesc la asemenea lucruri. Varianta asta simpla am mancat-o la Avithos Taverna... aproape in fiecare zi.
Ingrediente
2 vinete mici (cca 200 gr fiecare)
150 ml sos de rosii in stil grecesc
1 lingura rasa pasta de rosii
2 catei de usturoi
1/4 legaturica patrunjel
150 ml ulei extravirgin de masline
sare
Portii: 2 (fel principal); 4-5 (aperitiv)
- Se taie vinetele felii de 1.5 cm grosime. Se pune ulei intr-o cratita larga si se prajesc feliile de vinete pana se rumenesc usor pe fiecare parte (cca 3 minute / parte). Vinetele se coc in transe, fara a le inghesui, adaugand ulei la fiecare tura (am prajit in trei ture adaugand cate 1/3 din ulei la fiecare tura). Se scot vinetele fripte intr-un bol.
- Daca ramane ulei in cratita se scurge. Se adauga usturoiul strivit si se caleste 1 minut. Se adauga sosul si pasta de rosii si 1/2 din patrunjelul tocat.
- Se aseaza feliile de vinete inapoi in cratita. Se presara cu sare. Se toarna 200 ml apa si se scutura tigaia sa se aseze bine feliile in sos. Cu o lingura luati sos si turnati peste vinetele de deasupra.
- Se aduce la fierbere si se da focul le mediu spre mic. Se fierbe cu capac 10 minute. In timpul fierberii nu amestecati in oala, doar o scuturati cu miscari fata-spate, ca sa nu se rupa vinetele. Daca dupa acest timp uleiul nu s-a adunat deasupra sosului (pe marginea cratiteti), mai fierbeti fara capac inca 5 minute.
- Presarati restul de patrunjel. Serviti cald, cu paine proaspata. Sunt bune reincalzite.
Frigem vinetele in ulei
Vinetele peste sosul de rosii
Vinetele fierb in sos
Comentarii (14)
Ultimele comentarii
Andreea acum 8 ani - 16 August 2016 21:37
Se pot inlocui vinetele cu dovleac? ms :)Ioana acum 8 ani - 17 August 2016 10:15
sigur, Andreea. in loc de patrunjel adauga marar.mariana acum 8 ani - 27 Septembrie 2016 16:58
Aceasta mancare dw vinete este foarte buna si da mwrge si la gril vinetele si este de preferat pentru ca eu o pregatesc in felul asta deoarece am fost la dieta si nu puteam sa co sum mult ulei asa ca amfacut vinetele la gril si apoi asezate in tava o delicatesaana maria acum 7 ani - 3 Decembrie 2016 00:03
buna ioana as vrea sa te intreb daca in loc de sosul de rosi in stil grecesc pot folosi cel romanesc , nu prea pot sa folosesc nimic ce contine scortisoaraIoana acum 7 ani - 5 Decembrie 2016 11:24
Ana Maria, poti inlocui scortisoara cu cuisoare sau poti sa nu pui deloc.Alexandra acum 7 ani - 13 Decembrie 2016 10:12
Le-am facut ieri :) sotul meu fiind grec le-a mancat si cu ochii :D O bunatate!Ioana acum 7 ani - 14 Decembrie 2016 10:42
sa va fie de bine, Alexandra!Moromete acum 5 ani - 15 Februarie 2019 14:39
Foarte buna mi-a iesit, chiar si cu vinete de supermarket. Am pus 4 cuisoare, cu scortisoara in mancare nu ma impac deloc. Offtopic, cum se face ca nu aveti nici macar o reteta cu bame? Imi plac foarte mult si eram curios de o reteta 100% greceasca.Ioana acum 5 ani - 15 Februarie 2019 15:39
in Cluj nu gasesc bame. am vazut doar de cateva ori si nu aratau bine.Alina Oana acum 5 ani - 12 August 2019 14:56
Se gasesc bame congelate firma delhaze la magazinele mari Mega Image.Cred ar iesi bun friptura cu vinete rondele in sos de rosii.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email