Berbecut cu legume la tava

Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de miel Retete de Pasti Retete la cuptor

Reteta Berbecut cu legume la tava

Tava uriasa umpluta cu de toate, cu carne si legume variate asezate separat, astfel incat la final fiecare isi poate alege ce si cat doreste din ea. O reteta pentru intreaga familie.

Retea am gasit-o pe acest site cu retete cipriote minunate. Berbecut bun am gasit in Cluj la carmangeria halal de pe strada Louis Pasteur din Zorilor. De acolo am luat si lipiile.

Ingrediente

750 gr pulpa de berbecut (sau miel)
2 linguri pasta de ardei dulce
1.5 lingurite boia dulce
1 lingurita fulgi de chili (sau 1 lingurita cu varf ardei macinat in ulei)
2 lingurite oregano uscat
1 lingurita menta uscata sfaramata
50 ml lapte
1 dovlecel mai mic
1 vanata mai mica
2 cepe medii
2 ardei rosii (kapia am pus)
2 cartofi medii
2 rosii medii (sau rosii cherry)
10 catei de usturoi
4 linguri ulei de masline
sare, piper negru

Pentru servire

6-7 lipii libaneze (cumparate sau facute in casa)
300 gr iaurt grecesc

Portii: 6-7

  1. Carnea se taie cubulete de 2-3 cm si se amesteca cu pasta de ardei, boiaua, chili, 1 lingurita de oregano, menta, 2 linguri de ulei si laptele. Se lasa carnea sa se marineze la frigider macar 2 ore. Cand vreti sa o preparati, se scoate ca sa revina la temperatura camarei. Adaugati atunci 1 lingurita de sare si mult piper rasnit si amestecati bine.
  2. Toate legumele se taie bucati/cuburi de aprox 2-3 cm si se pastreaza separat. Rosiile cherry se taie in jumatate. Usturoiul curatat se lasa intreg. Se adauga putina sare peste fiecare grupa de legume si se amesteca.
  3. Se unge bine fundul unei tavi largi (maxim cat va intra in cuptor; cca 50-60 cm diametru; am folosit tava de paella).
  4. Se aseaza carnea in centrul tavii. Se introduc cateii de usturoi printre bucatile de carme. Pe margine, de jur imprejurul carnii,se aseza movilite de legume alternand culorile ca sa arate cat mai bine (am inceput cu ardei, apoi dovlecei, cartofii, rosiile, vinetele si ceapa). Important e sa umpleti tot spatiul din tigaie si legumele sa fie movilite, fiindca vor scadea in volum cat stau la cuptor.
  5. Se presara legumele cu piper negru, oregano ramas si se unge suprafata lor cu uleiul ramas (cca 1 lingura).
  6. Se acopera continutul tavii cu hartie de copt si se dau la cuptor, 200C timp de 1 ora.
  7. Se scoate tava din cuptor. Cresteti temperatura cuptorului la 230C. Ungeti suprafata carnii si a legumelor cu sucul aromat din tava. Dati tava inapoi la cuptor, de data asta fara hartie. Lasati pana legumele se rumenesc placut si sosul de pe ele scade (cca 25 -30 minute).
  8. Serviti imediat astfel: se ia cate o lipie si se apasa peste legume si carne ca sa se imbibe de sos. Asezati lipia cu partea unsa in sus. Umpleti lipia cu tot ce doriti din tava, puneti bucati de carne si apoi adaugati cate putin din legumele care va plac. Daca doriti, adaugati iaurt deasupra. Rulati ca o saorma si serviti imediat.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...