Tzatziki

Retete din Grecia Retete cu iaurt Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Tzatziki

Un sos cremos si savuros cum sunt toate mancarurile grecesti.

Ingrediente

1 castravete lung (sau 3 castraveciori)
200 iaurt grecesc (sau smantana fermentata)
2 catei de usturoi (sau mai mult, dupa gust)
2-3 linguri ulei masline de calitate
cateva fire marar
sare

  1. Se rade castravetele pe razatoare, se stoarce foarte bine in pumn de apa (sau intr-un tifon) si se amesteca cu iaurt, usturoiul strivit, ulei si marar tocat.
  2. Se drege de sare.
  3. Se potriveste ca sos pentru diverse feluri de mancare(de exemplu quesadilla cu pui sau quesadilla greceasca, langa conopida coapta) si salate sau poate fi servit simplu pe paine prajita.

Tzatziki

Tzatziki

Comentarii (77)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 16 Noiembrie 2012 10:48  

alina, acesta este un sos mult mai racoritor decat mujdeiul. o sa-ti placa. sa scurgi bine castravetii de apa. altfel o lasa in sos. pofta!
 

dragne florina  acum 10 ani - 23 August 2013 03:33  

eu am locuit in grecia 13 ani, si nu am vazut ca tzatziki cu menta sau marar iar acum locuiesc in cipru si la fel, cu toate ca ciprioti nu prea papa
:)
 

basil  acum 9 ani - 18 Aprilie 2014 20:00  

Inseamna ca habar n-ai ce-ai mancat 13 ani!:)
 

Ella Grecia  acum 9 ani - 6 Decembrie 2014 20:35  

Cum spunea Oaki ca reteta originala nu este cu marar, ei bine este cu marar! Fiecare o face cum doreste pana la urma, daca ii place sau nu mararul.
Cat si la cutiile din comert din Grecia sau in taverne am intalnit reteta care aveau in compozitie mararul si nu numai nelipsita zeama de lamaie.
Pentru ca traiesc intr-o familie de greci de ani buni, de la socrii mei am invatat sa fac aceasta salata delicioasa din castravete, iaurt grecesc, ulei de masline zeama de la o lamaie, sare, piper, usturoi si marar. :)
 

Theodora  acum 8 ani - 20 Iunie 2015 04:15  

Doamne cât de mare iti este gradina! Fiecare este liber sa schimbe o reteta dupa bunul plac dar ar bine sa nu o denumeasca originala! In Grecia o reteta difera de la regiune la regiune. Soacra mea este din Thesaloniki si pune marar de când se stie! In Cipru se pune si menta si asa mai departe. ..Secretul acestui sos sunt castravetii proaspeti si iaurtul care trebuie sa fie neaparat gras. M-am amuzat tare sa fie scurs 14 zile ? mai bine asteptam o luna sa facem ????????....
 

Vasile I  acum 8 ani - 31 Decembrie 2015 11:33  

Mararul nu creste si nici nu este consumat in Grecia! Acum e clar?
 

Ioana  acum 8 ani - 31 Decembrie 2015 11:35  

Incredibil, inseamna ca doar am visat ca am mancat marar (anitho) in Grecia. Sa inteleg ca specialitatea lor de mazare cu marar e doar o legenda...a olimpului.
 

Vasile I  acum 8 ani - 31 Decembrie 2015 14:09  

Scuze! Ai dreptate! Nici la noi nu creste piperul negru si totusi il folosim!
E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere si in sus cu recunostinta!
In fiecare picatura a sampaniei pe care o beti in cinstea noului an sunt urarile mele de bine, pline de cele mai frumoase si calduroase ganduri! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani! Un 2016 minunat! La Multi Ani!

PS: Imi pot permite sa iti urez "La Multi Ani!" si "Sa traiesti cu numele!" si pe 7 Ianuarie?
 

Ioana  acum 8 ani - 31 Decembrie 2015 17:06  

Multumesc pentru gandurile bune! An nou fericit sa ai, sa ne auzim veseli si sanatosi.
 

Crina_Crinutza   acum 7 ani - 5 Iulie 2016 12:45  

Ioana, am facut aseara sosul tzatziki dupa reteta ta si e foarte bun! Noi l-am folosit la friptura de miel cu garnitura de salata orientala.
Multumesc pentru toate retetele tale, Ioana! Le explici si le prezinti cu atata grija! Felicitarile mele!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...