Dovlecei la gratar cu branza de oaie si menta

Ingrediente

4 dovlecei (cat mai mici)
2 fire menta
1 felie generoasa branza fermentata de oaie (Horezu, produsa de Five Continents am folosit)
sare grunjoasa, piper negru macinat

Portii: 2-3

  1. Alegeti dovlecei mici pentru gratar, astfel coaja va fi subtire si nu trebuie curatata, iar samburii vor fi putini si mici. Dovleceii se spala si se sterg. Se taie capetele. Se aseaza apoi in picioare (sa stea pe una din taieturi) si se taie pe lung felii de aprox 1/2 cm. Sau puteti felia dovleceii folosind aceasta razatoare, cu lama simpla setata la deschidere maxima. Am obtinut 4-5 felii din fiecare dovlecel.
  2. Se ung feliile cu ulei pe ambele parti.
  3. Se incinge o tigaie grill (fara grasime) timp de 5 minute la foc mare.
  4. Se aseaza felii de dovlecel in tigaie si se prajesc 2.5 minute pe prima parte si inca 1.5 minute pe a doua parte. Feliile vor prinde urme apetisante de gratar.
  5. Se scot feliile una langa alta pe o farfurie lata. Se condimenteaza cu sare si piper negru. Se rade deasupra branza (cata doriti, fiti generosi). Branza razuita se va topi si va fi  =P~  Se presara cu frunze de menta tocate.
  6. Se acopera farfuria cu folie de aluminiu sa ramana calde pana faceti urmatoarea tura de dovlecei. Urmatoarea tura se aseaza deasupra si se procedeaza la fel (condimente, branza, menta)... Faceti straturi pana terminati de grillat toti dovleceii.
  7. Branza care va ramane o razuiti intr-un bol. Serviti dovleceii calduti, cu extra branza rasa.

Taiem dovlecelul felii de 1/2 cm

Taiem dovlecelul felii de 1/2 cm

Felii de dovlecel

Felii de dovlecel

Prajim dovleceii 2.5 minute pe prima parte

Prajim dovleceii 2.5 minute pe prima parte

Prajim inca 1.5 minute pe a doua parte

Prajim inca 1.5 minute pe a doua parte

Dovlecel pe gratar cu branza razuita si menta

Dovlecel pe gratar cu branza razuita si menta

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

Cristina  acum 10 ani - 14 Ianuarie 2014 12:07  

Un aperitiv deosebit si chiar te rog mai posteaza astfel de retete usoare ca dupa atatea grasimi de sarbatori avem mare nevoie
 

Anamaria  acum 10 ani - 15 Ianuarie 2014 16:08  

Cred ca este un preparat bun si usor. Dar, din pacate voi astepta sa incerc reteta la vara. Nu am incredere in dovleceii care se pot cumpara acum din hipermarket, plini de pesticide. Am in frigider un ardei rosu si mare, cumparat de la inceputul lui decembrie, arata perfect si acum. Deci, e bine tratat, nu ?
 

Ioana  acum 10 ani - 15 Ianuarie 2014 16:10  

cu siguranta e un preparat potrivit si pentru vara, cu menta e racoritor.
 

Anamaria  acum 10 ani - 15 Ianuarie 2014 16:19  

Nu m-am referit la faptul ca este un preparat bun pentru vara sau orice anotimp, ci la faptul ca marea majoritate a legumelor si fructelor din import, pe care le putem cumpara la vremea aceasta din magazine, sunt pline de pesticide si tratate puternic pentru a rezista transportului. Unele cred ca sunt periculoase pentru sanatate, aducand chiar prejudicii. Din pacate, nu putem renunta la produsele proaspete, iar cele romanesti sunt inexistente acum. Trist, dar adevarat.
 

Ioana  acum 10 ani - 15 Ianuarie 2014 17:26  

am inteles, aprobam doar ca ramane o reteta valabila pentru sezonul dovleceilor.
 

Ioan Salagean  acum 10 ani - 16 Aprilie 2014 20:15  

as dori ceva meniu pentru regim mai précis pentru pancreatita ce as putea si ce nu as putea sa mananc
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Aprilie 2014 08:45  

Ioan, imi pare rau nu sunt medic, trebuie sa-ti intrebi doctorul ce ai voie sa mananci si in functie de asta sa cauti retetele potrivite.
 

Cristi  acum 10 ani - 4 Iulie 2014 12:19  

Multumuim pentru aceste retete de sezon, o sa o incerc si pe aceasta, dar ce mi se pare interesant la aceasta este utilizarea mentei ca ingredient...ce tip se foloseste: culeasa proaspat si tocata sau se gaseste si in alte forme la supermarketuri?! Sau se poate folosi si altceva (in locul mentei)? Intreb doar pt ca nu am incercat... :)
 

Ioana  acum 10 ani - 4 Iulie 2014 15:53  

Cristi, eu folosesc menta proaspata. acum vara gasesti in piata, iar in extrasezon gasesti in supermarket la raionul cu legume (in caserole). daca iti ramane, poti sa o usuci (rasfiri firele pe hartie - in zona insorita - si le lasi cateva zile pana sunt uscate bine frunzele si se sfarma). poti inlocui menta cu patrunjel, marar sau busuioc proaspat.
 

Mary  acum 10 ani - 23 August 2014 11:56  

Foarte buni si usor de preparat!
Merci Ioana pt. reteta!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...