Boia ungureasca (paprika)
Ghidul cumparatorului de paprika din Ungaria.
Boiaua ungureasca este ideala pentru a da aroma si culoare ciorbelor si tocanitelor. Ce vedeti in poza de mai sus este boia din anul acesta, cumparata din piata din Szeged. Ardeii se culeg si se usca in septembrie, deci mai proaspata decat acum in octombie nu poate fi.
Mai jos gasiti cateva indicii despre cum sa cititi ambalajele cu paprika ca sa stiti ce cumparati. In principiu daca retineti edesnemes (pentru boia dulce) si cipos csemege (pentru iute) o sa va descurcati chiar daca nu vorbiti maghiara.
Paprika ungureasca de cea mai buna calitate se produce in Szeged si Kalocsa din ardei rosii lungi si ascutiti. Pretul reflecta calitatea. Daca cumparati boia varsata luati putina intre degete, frecati si apoi mirositi; in functie de cat de placut si intens e mirosul asa e calitatea ei. De obicei boiaua dulce are o culoare rosie intensa care va da culoare minunata mancarurilor voastre.
Tipuri de boia
- Különleges: boia speciala; de un rosu aprins, gust intens
- Csemege: boia delicatesa; preparata din ardei selectionati; gust mediu, fin
- Cípos csemege: boia delicatesa picanta; de obicei asta o folosesc pe post de boia iute ca sa fac mancarurile picante
- Édesnemes: boia nobila dulce; preparata din ardei de cea mai buna calitate; are culoare intensa si gust intens; este boiaua perfecta pentru porkolt (tocana ungureasca de carne) sau gulas.
- Rózsa: boia roz; iute
- Eros: boia foarte iute
Alti termeni de pe ambalaj
fűszer - condiment
örlemény - pudra
Cum se foloseste
Aroma boielei se evidentiaza cel mai bine cand e dizolvata in grasime (untura sau ulei); de aceea in mancaruri se adauga mai la inceput, inainte de a adauga lichidele. Se arde usor in grasimea incinsa si dezvolta un gust amarui, de aceea se trage oala de pe foc inainte de a o adauga si imediat dupa se "stinge" cu un lichid.
Pastrare
Intr-un borcan de sticla inchis cu capac, in loc intunecs si racoros; boiaua isi pierde aroma si culoarea dupa 6 luni; nu expira dupa acest timp dar calitatea ei se degradeaza.