Ciorba de perisoare

Retete cu carne de porc Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Eu am sarbatorit 1 Mai muncind pentru site, cum e si normal :p De fapt nu intentionam asta, dar de cate ori o prind pe maica-mea la mine in bucatarie? Foarte rar, asa ca am rugat-o sa ma ajute sa pregatesc cateva din cele mai bune mancaruri traditionale romanesti, printre care si ciorba de perisoare. Nu de alta, dar ea le pregateste impecabil.

Ciorba de perisoare e printre cele mai reprezentative mancaruri romanesti, iar mama mea stie toate "secretele" pentru ca perisoarele sa iasa perfecte:

  1. carnea se da de doua ori prin masina de carne
  2. la amestecul pentru perisoare trebuie sa folositi pe langa oua si o lingura de faina, care le leaga foarte bine
  3. orezul pe care-l puneti in compozitia de perisoare trebuie sa fie perfect uscat
Reteta Ciorba de perisoare

Ingrediente

3 morcovi (cca 400 gr)
1 gulie (cca 100 gr)
1 radacina patrunjel (cca 150 gr)
1 felie telina (cca 50 gr)
1 ceapa mica (cca 50 gr)
30 ml ulei
8 costite porc (sau oase porc)
1 lingura sare
1 lingura vegeta de casa
1 ardei mic verde
2 rosii
1 lamaie (sau sare de lamaie sau bors)

Amestec perisoare

700 gr carne tocata de doua ori
1 ceapa medie
120 gr orez cu bob lung
1 lingurita sare
1 lingurita piper
1 lingura faina
10 fire patrunjel
2 oua

  1. Toate zarzavaturile se curata si se dau pe razatoarea mare. Se pun la calit in ulei intr-o oala mare.
  2. Cand se inmoaie un pic se pun costitele (sau oasele) deasupra si se acopera cu apa (cca 3.5 l apa). Se adauga sarea si vegeta.
  3. Se toaca marunt din cutit ardeiul si rosiile si se adauga si ele in supa. Se fierbe totul cu capac cca 45 minute. Verificati costitele sa fie fierte dupa cele 45 minute si lasati inca putin la fiert daca mai trebuie.
    * daca folositi oase,supa va fi mai gustoasa, dar timpul de fierbere e mai mare, cca 1h 30 minute, chiar 2 ore si atunci supa trebuie spumata des.
  4. Cat timp fierbe supa faceti perisoarele tinand cont de urmatoarele:
    - carnea tocata e bine sa fie fara multa grasime.
    - carnea se trece de doua ori prin masina de carne, trebuie sa fie foarte fina.
    - orezul pe care-l folositi sa fie perfect uscat; il puteti pune direct din punga sau daca obisnuiti sa-l spalati, il asezati intr-o strecuratoare la loc caldut si-l lasati sa se ususce perfect; e unul din secrete pentru ca perisoarele sa nu se imprastie in oala.
  5. Ceapa se da si ea prin masina de carne sau o dati pe razatoarea mica. Patrunjelul se toaca marunt.
  6. Intr-un bol amestecam toate ingredientele pentru perisoare si framantam bine.
  7. Ca mainile tot timpul umede formam perisoare de dimensiunea unei nuci.
  8. Cand e fiarte costita din supa putem pune perisoarele, una cate una in supa, avand grija sa le asezam pe toata suprafat oalei, nu le inghesuiti intr-un loc. Lasati la fiert la foc mediu cca 10 minute. Perisoarele fierte vor urca la suprafata. Cat timp fierb perisoarele spumati supa.
  9. Dupa 10 minute, stingeti focul, puneti capacul la oala si lasati sa se raceasca supa. Cand s-a racorit dregeti cu sucul de lamaie (sau sare de lamaie sau bors) dupa gust (eu am pus tot sucul de la 1 lamaie).
  10. Serviti ciorba de perisoare cu smantana alaturi si presarata cu patrunjel tocat.

Zarzavaturi curatate

Zarzavaturi curatate

Razuim zarzavaturile

Razuim zarzavaturile

Calim zarzavaturile

Calim zarzavaturile

Asezam costitele peste zarzavat

Asezam costitele peste zarzavat

Alte legume se adauga la supa

Alte legume se adauga la supa

Acoperim cu apa si fierbem

Acoperim cu apa si fierbem

Tocam carnea de doua ori

Tocam carnea de doua ori

Amestec perisoare

Amestec perisoare

Adaugam si orez si oua la amestec

Adaugam si orez si oua la amestec

Framantam amestecul

Framantam amestecul

Formam perisoare cu mainile umede

Formam perisoare cu mainile umede

Perisoare

Perisoare

Le punem in supa

Le punem in supa

Dupa 10 minute

Dupa 10 minute

Servim cu smantana si patrunjel

Servim cu smantana si patrunjel

Comentarii (199)

 

Ultimele comentarii

Radu  acum 6 ani - 20 Ianuarie 2018 13:04  

La ce folosesc ouale ? Nu scrie ... banuiesc ca la perisoare . Cu totul sau numai albusele ?
 

Ioana  acum 6 ani - 22 Ianuarie 2018 09:52  

exact, ouale sunt trecute la "amestecul pentru perisoare". iar la pasul 6 scrie: Intr-un bol amestecam toate ingredientele pentru perisoare si framantam bine. Deci da, adaugi ouale intregi acolo.
 

Radu  acum 6 ani - 22 Ianuarie 2018 10:05  

Am banuit ...multumesc !
 

alex  acum 5 ani - 12 Ianuarie 2019 13:47  

costite de porc in cuorba de perisoare? :)))))
 

Cosergar Anisoara  acum 4 ani - 24 Ianuarie 2020 17:21  

Am facut si eu,dar in loc de ardei am pus kapia un pic ca nu am avut altceva,sper sa iasa buna, aaa am.pus si rsol de porc cu os
 

Elena   acum 3 ani - 4 Iunie 2021 14:01  

Super tare reteta. Ms frumos pentru informatii. Ioana. ????
 

TIMONEA VALENTIN  acum 3 ani - 28 August 2021 11:19  

In descrierea retetei de preparare a perisoaresor nu ati mentionat de ou si noroc ca am aflat la timp.
Noroc ca am vazut pozele
Fiti mai atenta
 

Alex  acum 11 luni - 29 Decembrie 2023 05:27  

Buna Ioana, ce fel de carne folosesti pentru perisoare?
 

Ioana  acum 11 luni - 2 Ianuarie 2024 10:02  

Alexandra, la macelarie rog sa-mi toace ei fie pulpa si putina fleica, sau direct ceafa de porc nsi acasa le mai trec o data prin masina, cu sita cea mai mica.
 

Anton Nicolae   acum 8 luni - 1 Martie 2024 21:21  

Am facut aceasta reteta si a iesit neasteptat de bine,am respectat toate intocmai, multumesc.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...