Papanasi

Retete cu branza Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

Reteta Papanasi

Papanasi pentru Lore. Sper sa-i savurezi... dar nu numai din poze ;)

Aceasta este reteta traditionala de papanasi romanesti prajiti. Serviti cu smantana si dulceata acrisoara, sunt la mare cinste in familia mea de foarte multi ani. Reteta de papanasi prajiti o am de la o emisiune TV si a fost printre primele mele reusite culinare, dandu-mi curaj sa experimentez mai departe in bucatarie.

Ingrediente

500 gr branza de vaci proaspata (foarte bine scursa, sa aiba bulgarasi)
100 gr zahar
2 oua
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
1 esenta vanilie
200 gr faina
smantana
dulceata

Bucati: 10

  1. Branza se amesteca cu zaharul si bicarbonatul. Se incorporeaza apoi ouale si vanilia, iar la sfarsit faina. Puteti amesteca scurt aluatul cu robotelul sau mixerul sa se omogenizeze mai bine!
    *daca branza e mai umeda s-ar putea sa mai aveti nevoie de 1 lingura de faina in compozitie; aluatul trebuie sa fie usor de format, sa nu fie prea lipicios.
  2. Se pune intr-o tiagie adanca mult ulei la incins.
  3. Se formeaza din aluat bile de dimensiunea interiorului pumnului.Se strapungebila cu degetul prin centru, apoi treceti bila prin faina. Usor, mariti gaura din mijloc si aplatizati putin colacul obtinut.
  4. Dati focul la mediu sub tigaie si prajiti papanasii pe ambele parti pana sunt rumeni (aprox 5 minute).
  5. Serviti papanasii prajiti cu smantana si dulceata.

Compozitia

Compozitia

Formam bila

Formam bila

O strapungem in centru

O strapungem in centru

Dam forma de colacel

Dam forma de colacel

Prajim papanasii

Prajim papanasii

Papanasi prajiti

Papanasi prajiti

Papanasi

Papanasi

Papanasi

Papanasi

Comentarii (449)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 23 Iulie 2015 15:46  

pentru inceput ar trebui sa respecti reteta. ai pus 4 oua in loc de 2... ai adaugat faina, ceea ce a redus proportia de branza... nu e bine deloc. fa data viitoare exact cum scrie, foloseste branza bine scursa si o sa-ti iasa aluatul numai bun de modelat.
 

Crina  acum 8 ani - 5 Martie 2016 13:36  

Mi a ramas aluat si as vrea sa prajesc mai tarziu, pot baga aluatul in frigider?
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Martie 2016 17:19  

sigur, Crina!
 

Ioana  acum 8 ani - 17 Mai 2016 12:50  

E excelenta reteta. Am facut portie dubla, au iesit minunat. Socrii mei au fost impresionati :)) multumim pt reteta ?
 

Ioana  acum 8 ani - 17 Mai 2016 13:24  

cu drag! :)
 

flori  acum 8 ani - 13 Noiembrie 2016 05:48  

Se poate folosi cottage cheese? Aici nu se gaseste branza proaspata. Va multumesc
 

Ioana  acum 8 ani - 14 Noiembrie 2016 10:29  

in general e prea umeda pentru papanasi. dar daca gasesti vreun fel mai uscata atunci poate merge.
 

Alice  acum 7 ani - 1 Iunie 2017 10:12  

ieri am facut papanasii si au iesit super. am avut doar un fel de branza de vaci cu bulgarasi (korniger Frischkaese), altceva nu gasesc aici. dupa ce am mai si scurs branza, s-a dus cam 1/3 din cantitate :)). am pus vreo 3 in loc de +1lingura de faina si altualtul se putea modela destul de usor. gogosile le-am facut ca pe chiftele, date prin faina iar orificiul doar in momentul in care le-am pus la prajit (altfel cu greu le mai desprindeam de pe farfurie).
gustul era bun, ca la orice papanasi cumparati la restaurant. DAAAR, a doua zi, aveau exact gustul papanasilor facuti de bunica mea. nu-mi vine sa cred ca am descoperit, prin reteta ta, reteta ei :). ea mai punea si coaja de lamaie sau de portocala rasa. mersi frumos pt reteta :)
 

Ioana  acum 7 ani - 2 Iunie 2017 08:40  

vai ce ma bucur! sa-i mananci de fiecare data cu placere :)
 

Liviu Jaguar  acum un an - 14 Februarie 2023 16:34  

Buna ziua !
Nu e prima oara cand fac papanasi si am ales reteta dvs data asta.M-am adaptat cumparand de la polonezi(locuiesc undeva in U.K.)o alternativa la branza de vaci pt ca nu se gaseste aici.Ceva gen ricotta-curd.Au sarit englezi,portughezi colegi si clienti ai unei cafenele unde lucrez sa faca fotografii.I-am pus pe ganduri cu "papanatzii",le-a placut maxim.I-am rugat sa pronunte.
Am folosit deasupra lor iaurt si o dulceata facuta de mine din fructe de padure.Divin!Decadent!Pofta mare!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...