Salam de biscuiti

Retete desert Retete pentru copii Retete rapide Retete simple

Salam de biscuiti... =P~ unul din gusturile copilarie. Reteta prin care orice biscuit de dinainte de '89 cu care puteai sa spargi nuci sau chiar capul cuiva devenea super desertul vremurilor acelea (asta desi nici macar cacaoa nu era ce este acum). Isi mai aminteste cineva biscuitii "Voinicel"? :)

Nu trecea saptamana fara un salam de biscuiti. Eram elevi si mama trebuia sa ne puna ceva dulce in pachetelul de scoala, iar salamul de biscuiti era intotdeauna binevenit si indragit de noi si de colegii nostri cu care imparteam tot. Adevarul e ca reteta de salam de biscuiti e ieftina, simpla si trezeste amintiri placute...

Reteta Salam de biscuiti

Ingrediente

250 gr biscuiti simpli
250 gr zahar
100 gr unt
50 gr cacao + putina cacao (sau pudra de ciocolata) pentru folie
75 gr nuca prajita (sau stafide inmuiate in apa calduta sau 2 lingurite cafea instant)
120 ml lapte
esenta de rom (sau rom)

Portii: 12

  1. Zdrobiti biscuitii cu mana pana obtineti bucatele mici. Amestecati cu nuca (sau stafidele) taiata bucati mici, daca folositi.
  2. Intr-o craticioara puneti 60 ml lapte si zaharul si fierbeti pana se face un sirop legat (cca 1 minut dupa ce incepe sa faca spuma siropul).
  3. Adaugati untul si amestecati pana se topeste.
  4. Adaugati cacaoa (si cafeaua daca folositi) dizolvata in 60 ml lapte. Adaugati si esenta de rom. Lasati sa dea un clocot.
  5. Turnati treptat siropul peste biscuiti, amestecand din cand in cand pana vedeti ca se leaga biscuitii si se inmoaie un pic. S-ar putea sa nu aveti nevoie de tot siropul.
  6. Pe o folie de plastic presarati putina cacao (sau pudra de ciocolata) si puneti jumatate din compozitie. Rulati strans sub forma de rulou si impingeti din ambele capete sa scoateti aerul din salam. Legati strans la ambele capete si dati salamul de biscuiti la frigider cateva ore sau peste noapte. Repetati cu restul de compozitie.
  7. Taiati salamul de biscuiti felii si serviti.

Rupem biscuitii

Rupem biscuitii

Sirop

Sirop

Siropul il punem peste biscuiti

Siropul il punem peste biscuiti

Pe folie

Pe folie

Formam salamul

Formam salamul

Comentarii (312)

 

Ultimele comentarii

Delia  acum 6 ani - 6 Ianuarie 2018 20:32  

Buna,

Retetele tale sunt de obicei f bune. Nu pricep cum de data asta ai pus atata zahar. Eu la cantitate dubla de biscuiti pun 100 gr de zahar si iese excelent. In rest e f buna reteta.

Delia
 

petrica  acum 6 ani - 9 Ianuarie 2018 21:13  

La 450 gr biscuiti am folosit 130 g zahar, 200 ml lapte si aprox 75 g cacao, n-am avut nuca din pacate. A iesit bun.


Din pacate la reteta ta poti adauga si medicatia antidiabetica(e nevoie). Ca sa nu mai spun ca va fii extrem de dulce.
La biscuitii ceausisti nu era zahar decat foarte putin ca se facea economie.
Biscuti de azi potzi sa faci gem din ei foarte usor: au maltodextrina, fructoza , sirop de glucoza si alte zaharuri concentrate de laborator adevarate ciocane pentru pancreas.

Deci trebuie sa ajustezi reteta in functie de cat de dulci is biscutii care nu e usor.

Daca vreti ceva cat de cat sanatos taiati bine din zahar la reteta asta.
 

Mihaiu Madalina   acum 6 ani - 1 Octombrie 2018 12:08  

As dori videoclipul daca se poate
 

Ioana  acum 6 ani - 1 Octombrie 2018 13:12  

nu, nu am video pentru retete
 

Marius  acum 5 ani - 23 Decembrie 2018 14:07  

23-dec-2018 ora 14:02

Salutare,
Facem reteta asta de cativa ani, poate este putin cam dulce dar sa nu uitam ca acadelele pentru copii sunt 100% tabloul Mendeleev si totusi le cumparam copiilor nostri.
Imi par rautacioase postarile cu "prea mult zahar domne" , in partea aia era mai sarat.

Pentru cei care sunt mai catolici decat Papa, recomand rolele de orez expandat, o sa aveti senzatia ca mancati polistiren expandat dar sunt bio si dietetice.

PS: faceti reteta asa cum este ea si nu abuzati la masa, oricum vom baga in noi destule chimicale pe 25 decembrie.

Craciun fericit!
 

Delia  acum 5 ani - 17 Iunie 2019 13:35  

Reteta este superba, multumim! Singurul lucru este ca eu pun mai putin zahar doar 2-3 linguri pentru ca eu folosesc biscuitii 'Maria' de la Aldi care sunt destul de dulci.
 

Sterge e tare  acum 4 ani - 29 Martie 2020 16:52  

Acuma fac reteta cu mama mea?????
 

Roberta  acum 3 ani - 15 Aprilie 2021 19:53  

E cea mai minunata reteta de salam de biscuiti pe care am incercat-o! Multumesc frumos!
O singura intrebare am: ce pot sa fac cu restul de sirop care imi ramane? Facand mereu portie dubla sau chiar tripla (se mananca mult la noi acasa si cer si prietenii sa le fac si lor ?), imi ramane de fiecare data cel putin cate 150-200 ml de sirop si nu as vrea sa il arunc de fiecare data.
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Aprilie 2021 16:32  

se poate tine sigur la frigider cateva zile, e pe baza de zahar, rezista bine. doar il reincalzesti cand il folosest.
 

BICA  acum 2 ani - 10 Iunie 2022 16:04  

noi puneam si jeleuri colorate si avea un aspect super ,acum nu mai exista jeleuri ca pe vremuri ce avem acum nu se poate manca
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...