Aluat foietaj rapid
Retete aluaturi Retete lact-ovo-vegetariene
Aluat tip foietaj facut cu o tehnica mult mai simpla si rapida decat aluatul foietaj clasic. Desi timpul este substantial redus (dureaza in jur de 1:45 ore, din care timpul efectiv de lucru este foarte putin) si tehnica nu e foarte dificila, rezultatul este un foietaj usor, care se "desface" frumos la cuptor. Il veti vedea maine in actiune!
Ingrediente
200 gr faina alba (tip BL55)
200 gr unt nesarat
1/4 lingurita sare
100 ml apa rece ca gheata
Bucati: 2 foi suficiente pentru tarte de max. 20 cm
- Taiati untul cubulete cat de cat egale si il lasati la temperatura camerei (20-22C) timp de 15 minute, doar cat sa nu fie rece, dar nu-l lasati sa se inmoaie foarte tare (mai ales daca e cald afara). Puneti apa in congelator in acest timp, ca sa fie rece gheata.
- Puneti faina intr-un bol larg. Presarati cuburile de unt deasupra. Amestecati faina cu untul (cuburile sa fie acoperite de faina). Incepeti sa luati cuburi de unt intre degete si presati-le ca sa obtineti fulgi de unt (poza 1).
- Turnati apa pe toata suprafata fainii.
- Incepeti sa formati aluatul astfel: bagati palma sub faina, aduceti deasupra untului si apasati cu podul palmei. Rotiti bolul si faceti aceasta miscare pana cand toata faina este "lipita" de unt. Sub nicio forma nu framantati aluatul ca si cel de paine, chiar daca sunteti tentati. Vrem ca bucatile de unt sa ramana intregi in aluat si pe aceesi directie. Nu trebuie sa obtinem un aluat omogen sau fin (vezi poza 2), cand faina din bol e "lipita" de unt aluatul nostru e gata. Rasturnati aluatul pe masa de lucru pe care ati pus hartie de copt si ati presarat faina. Dati forma dreptunghiulara aluatului, doar presandu-l usor din laterale.
- Cu sucitorul faceti doar miscari fata-spate pentru a intinde aluatul. Incercati sa intindeti aluatul cat mai egal, sa nu aveti diferente mari de grosime (vezi poza 3). Cand aveti o foaie lunguiata cam de un deget grosime e gata. Il impaturati in trei (vezi poza 4).
- Intoarceti aluatul cu partea impaturita in jos. Rotiti bucata de aluat la 90 de grade si repetati intinderea si impaturirea in trei.
- Acoperiti aluatul cu folie si dati-l la frigider 30 minute.
- Repetati pasii 5-6-7 inca o data. Retineti, intindeti aluatul doar cu miscari fata-spate si aplicati o presiune cat mai egala pentro o grosime a foii cat mai uniforma. La tura a doua de intindere aluatul va fi mai usor de intins si mai omogen.
- Scoateti aluatul din frigider si faceti ultima intindere-impaturire astfel: intindeti aluatul tot cu miscari fata-spate, o foaie la fel lunga si groasa cam de un deget. Aduceti capetele scurte in centru (vezi poza 6). Apoi impaturati inca o data in doua (vezi poza 7). Dati aluatul la frigider 15 minute.
- Intindeti aluatul foaie subtire (cat aluatul foiataj cumparat; ideea e sa nu fie extrem de subtire sa se strice "foietajul", dar nici gros sa fie greoi in deserturi). Foaia poate fi ce forma doriti (mai rotunda, mai lunga etc), in functie de ce planificati sa faceti din ea. Acum o puteti intinde si pe lungime si pe latime, nu exista restrictii cu privire la directia sucitorului. Aluatul se poate folosi imediat.
- Pastrare: eu de obicei tai aluatul in doua bucati egale (ca sa fie mai usor de manevrat si depozitat), le presar cu putina faina, le invelesc in folie de plastic, apoi in hartie de copt. Le pun la frigider una peste alta pana le folosesc. Rezista 2-3 zile la frigider. Cand doriti sa le folositi doar le scoateti, le decupati/taiati dupa cum doriti si le coaceti exact ca pe aluatul foietaj cumparat.
Untul facut "fulgi"
Aluatul rasturnat pe masa de lucru
Prima intindere
Prima impaturire in 3
Ultima intindere
Aducem marginile in centru
Impaturim in doua, ca o carticica
Foaia finala