Batoane de morcovi caramelizati

Retete desert Retete cu legume Retete de post Retete fara gluten Retete ieftine Retete turcesti

Reteta Batoane de morcovi caramelizati

Ca un rahat turcesc dar mai sanatos si mai usor de pregatit acasa. Pline de fistic si tavalite prin nuca de cocos. Culoare naturala atragatoare. In Turcia le gasiti sub numele Cezerye.

Ingrediente

400 gr morcovi
200 gr zahar
10 gr ghimbir
1/2 lamaie mica
30 gr fistic (sau nuci, alune de padure, migdale)
nuca de cocos

  1. Se dau morcovii pe razatoare (am folosit acest robot, conul portocaliu). Se pun intr-o oala larga (cca 25 cm diametru) si se acopera cu 300 ml apa, zaharul, ghimbirul razuit, 1 lingura suc de lamaie si coaja rasa de la 1/2 lamaie. Se amesteca si se lasa la foc mic pana zaharul e topit complet. Veti avea lichid incat morcovii sa stea lejer in el, fara a fi insa de tot acoperiti.
    * puteti folosi si alte arome: vanilie, scortisoara, cuisoare, cardamom, 5 arome chinezesti
  2. Se da focul la mediu spre mic si se fierbe totul fara capac timp de 20 minute, amestecand rar.
  3. Dupa acest timp se gusta morcovii si daca sunt fierti se continua fierberea fara capac. Daca insa morcovii se simt inca tarisori (asta e in functie de razatoarea folosita) se pune capacul si se continua fierberea acoperit. Se verifica din cand in cand morcovii si cand se simt fierti (dar nu terciuiti), se poate ridica capacul (eu i-am fiert 20 minute acoperiti, timp in care i-am amestecat de cateva ori).
  4. Dupa ce ridicati capacul continuati fierberea pana lichidul scade de tot. Cam dupa 5 minute morcovii mei nu mai aveau lichid. Din acel moment continuati fierberea dar amestecand des inca 15 minute. Pe final, cam in ultimele 5 minute, morcovii vor deveni luciosi, lipiciosi, se va amesteca mai greu in ei si atunci stiti ca sunt aproape gata. Veti simti si un miros placut de caramel si fundul oalei va fi acoperit cu un strat lipicios. Morcovii vor avea o culoare portocalie intensa, parand un pic translucizi.
  5. Faceti testul final: luati morcovi intre degete (suflati un pic sa nu va ardeti) si strangeti-i intre degetul mare si aratator. Cand desfaceti degetele trebuie sa ramana toti lipiti de unul dintre degete. Asta inseamna ca sunt gata. Daca nu sunt, continuati sa-i caramelizati pana trec testul. Daca pe final vi se pare ca exista riscul sa se arda, dati focul la mic si continuati sa amestecati.
  6. Amestecati fisticul usor prajit (la 170C timp de 5 minute). Daca folositi nuci mai mari (cum ar fi nucile sau migdalele), tocati-le cu cutitul in bucatele mai mici.
  7. Puneti morcovii intr-o tava unsa cu ulei (sau tapetata cu hartie de copt). Nivelati-i bine intr-un strat de aprox. 1 cm grosime. Cel mai usor se niveleaza punand o folie de plastic pe ei si presandu-i cu palma.
  8. Lasati sa se raceasca complet. Taiati la ce dimensiune doriti si tavaliti bucatile prin nuca de cocos.
    * o alta optiune e sa lasati amestecul sa se racoreasca un pic si sa modelati bile pe care le treceti prin nuca de cocos.
  9. Se pastreaza acoperiti timp de 1 saptamana.

Morcovii cu apa, zahar si arome la inceput

Morcovii cu apa, zahar si arome la inceput

Dupa 45 minute, nu mai exista lichid

Dupa 45 minute, nu mai exista lichid

Dupa 1 ora sunt gata, caramelizati...

Dupa 1 ora sunt gata, caramelizati...

... si lipiciosi, trec testul

... si lipiciosi, trec testul

Presati in tava

Presati in tava

Taiem bucati

Taiem bucati

Dam bucatile prin nuca de cocos

Dam bucatile prin nuca de cocos

Bucatile tavalite prin nuca de cocos

Bucatile tavalite prin nuca de cocos

Sub forma de bila

Sub forma de bila

Comentarii (13)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 8 Octombrie 2014 10:42  

olga, si e 100% naturala culoarea, fara coloranti ;) probabil ai votata ceva ieri mai dupa masa si inca nu s-a resetat posibilitatea de votare, e pusa la 24 ore.
 

Ioana  acum 10 ani - 8 Octombrie 2014 10:44  

Mariana, le poti lasa si fara nimic, dar se dau prin cocos si fiindca sunt lipicioase si asa sunt mai usor de mancat. sau le poti da prin nuca macinata.
 

Olga  acum 10 ani - 8 Octombrie 2014 10:55  

Pai sigur ca am votat. Vreau sa impartasesc entuazismul meu tuturor pentru tot ce este aici.

Multumesc frumos, Ioana.
 

Cori Cj  acum 10 ani - 8 Octombrie 2014 12:31  

Si ceva dulce pentru postul care se apropie.. ;)
 

Ioana  acum 10 ani - 8 Octombrie 2014 13:01  

exact cori, am uitat sa o trec in categoria de post.
 

eduard  acum 10 ani - 14 Octombrie 2014 09:11  

este cel mai dulce si natural pt.maine 15.oct.2014,miercuri cind draga mea sufla in tortul de 56-62 eu pe 18.oct.ac .la multi ani noua si voua!
 

Ioana  acum 10 ani - 14 Octombrie 2014 09:38  

la multi ani, eduard!
 

didina  acum 9 ani - 30 August 2015 13:32  

da, cred ca e foarte bun. culoare naturala, produs natural, gustos si cu multe vitamine. :)
 

viki  acum 9 ani - 20 Octombrie 2015 22:21  

O IDEE MINUNATA!!!!!!

NU VREAU SA FIE DULCE...ORICUM MORCOVII AU DULCEATA LOR..MERGE SI FARA ZAHAR?!
 

Ileana   acum 2 ani - 11 Mai 2022 20:35  

Buna seara, eu abia acum am descoperit reteta. O incerc pentru nepoti si colegele de la munca, sper sa le placa! Multumesc!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...