Boia ungureasca (paprika)
Ghidul cumparatorului de paprika din Ungaria.
Boiaua ungureasca este ideala pentru a da aroma si culoare ciorbelor si tocanitelor. Ce vedeti in poza de mai sus este boia din anul acesta, cumparata din piata din Szeged. Ardeii se culeg si se usca in septembrie, deci mai proaspata decat acum in octombie nu poate fi.
Mai jos gasiti cateva indicii despre cum sa cititi ambalajele cu paprika ca sa stiti ce cumparati. In principiu daca retineti edesnemes (pentru boia dulce) si cipos csemege (pentru iute) o sa va descurcati chiar daca nu vorbiti maghiara.
Paprika ungureasca de cea mai buna calitate se produce in Szeged si Kalocsa din ardei rosii lungi si ascutiti. Pretul reflecta calitatea. Daca cumparati boia varsata luati putina intre degete, frecati si apoi mirositi; in functie de cat de placut si intens e mirosul asa e calitatea ei. De obicei boiaua dulce are o culoare rosie intensa care va da culoare minunata mancarurilor voastre.
Tipuri de boia
- Különleges: boia speciala; de un rosu aprins, gust intens
- Csemege: boia delicatesa; preparata din ardei selectionati; gust mediu, fin
- Cípos csemege: boia delicatesa picanta; de obicei asta o folosesc pe post de boia iute ca sa fac mancarurile picante
- Édesnemes: boia nobila dulce; preparata din ardei de cea mai buna calitate; are culoare intensa si gust intens; este boiaua perfecta pentru porkolt (tocana ungureasca de carne) sau gulas.
- Rózsa: boia roz; iute
- Eros: boia foarte iute
Alti termeni de pe ambalaj
fűszer - condiment
örlemény - pudra
Cum se foloseste
Aroma boielei se evidentiaza cel mai bine cand e dizolvata in grasime (untura sau ulei); de aceea in mancaruri se adauga mai la inceput, inainte de a adauga lichidele. Se arde usor in grasimea incinsa si dezvolta un gust amarui, de aceea se trage oala de pe foc inainte de a o adauga si imediat dupa se "stinge" cu un lichid.
Pastrare
Intr-un borcan de sticla inchis cu capac, in loc intunecs si racoros; boiaua isi pierde aroma si culoarea dupa 6 luni; nu expira dupa acest timp dar calitatea ei se degradeaza.
Comentarii (11)
Ultimele comentarii
Ioana acum 9 ani - 17 Octombrie 2015 16:05
ai cumparat boia (pudra) sau pasta de ardei (eros pista)? sarea nu are ce cauta in boia.alexandrescu radu acum 9 ani - 21 Octombrie 2015 06:56
am spus clar eros pista.r. :)Ioana acum 9 ani - 21 Octombrie 2015 07:30
ai spus "boia eros pista" si nu stiam daca confunzi boiaua iute cu pasta sau invers :)ce scrie pe borcanul tau cu pasta? doar ardei si sare? atunci e mai sarata fiindca sarea a fost folosita ca principal mijloc de conservare. in retetele traditionale se obisnuieste sa se puna doar ardei macinati cu mai multa sare si nu se mai pasteurizeaza borcanul. daca insa scrie pe borcan ca e pasteurizat sau are alti conservanti atunci sarea in exces nu-si are locul.
daca o folosesti pe post de condiment in ciorbe, gulas sau tocanite, nu mai adauga sare in mancare si va fi ok.
alexandrescu radu acum 9 ani - 23 Octombrie 2015 03:58
multumesc.r.Sorin acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 16:00
Buna seara,stiti daca in Iasi pot gasi boia de calitatea mentionata de dvs jn articol sau de aceiasi producatori.
Sau poate de unde pot procura aceste produse online ,dar nu in cantitati engros.
Cu Stima
Ioana acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 16:44
Uite aici am gasit boia de Kolocsai pe prima pagina si Szegedi pe pagina a doua [link],1-8Sorin acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 19:08
Multumesc! :)Ioana acum 8 ani - 19 Ianuarie 2016 20:23
Cu mare drag, sa-ti fie de folos.Dan acum 3 ani - 2 Octombrie 2021 21:56
Unde as putea gasi acest produs sa-l cumpar ?Ioana acum 3 ani - 4 Octombrie 2021 10:12
din Ungaria :)))) in zona Clujului se mai gaseste la unele aprozare sau magazine mici... pentru restul, am gasit online aici: [link]Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email