Budinca de orez caramelizata

Retete desert Retete cu orez Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene

Dupa ce acum cateva saptamani am umplut clatitele cu crema catalana, ieri am copt budinca de orez ca si crema de zahar ars.

Un desert in spiritul Pastelui, sarbatoare a renasterii. Doua retete clasice s-au combinat in una singura, noua si interesanta.

Ingrediente

650 ml lapte
100 gr orez cu bob rotund (Camolino)
60 gr zahar (50 gr zahar tos + 10 gr zahar vanilat)
1 lingurita generoasa unt gras
1 lingura brandy sau rom

Caramel

2 linguri cu varf zahar
1 lingurita suc de lamaie
1 lingurita unt

Portii: 3

  1. Se pune intr-o oala la fiert laptele cu orezul si sarea. Se aduce la fierbere, apoi se da focul la mic si se fierbe amestecand cand si cand pana orezul e facut complet si laptele e absorbit (cca 30 minute). Orezul trebuie sa fie in acest moment cremos, dar nu lichid. Nu fierbeti orezul la foc mare, se va terciui iar laptele daca se umfla poate da in foc.
  2. Adaugati untul, brandy si zaharul si amestecati sa se dizolve.
  3. Intr-o tigaie mica topiti zaharul la foc mic pana are culoare frumoasa de caramel. Trageti tigaia de pe foc si adaugati sucul de lamaie si untul. Puneti-le pe marginea tigaii si amestecati catre centru cu o lingura cu coada lunga, fiindca daca le puneti direct exista riscul sa stropeasca. Nu va tineti fata deasupra tigaii ca sa evitati arsuri in caz ca sare caramel.
  4. Imediat tapetati cu caramel 3 forme de 100 ml (am folosit formele de sufleu). Turnati 1 lingura de caramel pe marginea formei, de jur imprejur si apoi alta pe fund.
  5. Umpleti formele cu budinca de orez. 
    * puteti face pasii de mai sus din timp si continuati cu pasii urmatori doar in momentul servirii
  6. Puneti formele intr-un vas termorezistent. Adaugati in vas apa fiarta cat sa ajunga pana la jumatatea formelor.
  7. Dati vasul la cuptor, la 180C, timp de 20 minute.
    * daca ati copt budincile prea repede si vreti sa le serviti calde, puteti opri cuptorul, lasand tava cu formele in cuptor pana la servire; astfel veti avea budicile calde cam inca 1 ora
  8. Scoateti formele din vasul cu apa si treceti cu un cutit pe margine. Rasturnati budinca pe farfurii sau in boluri de sticla.
  9. Serviti calde (interiorul e cremos) sau la temperatura camerei (interiorul e mai ferm, iar daca ati fiert orezul incet se va simti bobul usor gumat).

Ingrediente

Budinca de orez caramelizata

Budinca de orez caramelizata

Interior budinca caramelizata calduta

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...