Budinca de orez cu ciocolata
Retete desert Retete cu orez Retete lact-ovo-vegetariene
Luandu-ne dupa vremea de afara, cred ca putem declara incheiat sezonul de ciocolata calda. Asa ca, in spiritul #zerowaste, am vrut sa termin intr-un mod memorabil pudra instant de ciocolata calda de pe fundul borcanului. Am adaugat-o la o budinca de orez cu vanilie si miere facuta in stil risotto. Absolut delicios, absolut memorabil. Bye bye ciocolata calda, ne revedem la iarna. Hello, verdeturi!
Ingrediente
1 cana de orez cu bob rotud (200 gr; orez Camolino)
1 l lapte
200 ml smantana pentru gatit (15%-20% grasime)
1 lingurita pasta de vanilie (sau miezul de la 1/2 pastaie vanilie)
2 linguri generoase de miere (100 gr)
1/2 lingurita sare
20 gr unt
50 gr stafide aurii (optional)
3 linguri pudra instant pentru ciocolata calda (cumparata sau facuta in casa; daca e cumparata verificati eticheta sa fie fara amidon)
Portii: 5
Calorii: 2186 (calculat cu stafide, lapte 3.5% si smantana 20%)
- Intr-o cratita mai larga se topeste untul si se adauga apoi orezul si sarea. Se prajeste orezul la foc mediu, timp de 2-3 minute, amestecand mereu, pana devine transparent si untul miroase dulceag.
- Intre timp se infierbanta laptele. Se adauga 2 polonice de lapte peste orez. Se da focul la mic si se amesteca constant, dar incet, pana laptele se absoarbe aproape de tot.
- Continuati sa adaugati cate un polonic de lapte pe rand, amestecati pana se absoarbe, iar adaugati lapte... tot asa pana terminati laptele.
- Continuati sa adaugati in acelasi mod si smantana fierbinte, cate 1 polonic, pana o terminati. Tot acest proces va dura undeva la 30 minute (pentru orez cu timp de fierbere de 17-18 minute pe pachet).
- Catre final gustati orezul, trebuie sa fie fiert complet, dar nu moale, dezinegrat, sa se mai simta bobul usor gumat. Daca nu e fiert, continuati sa adaugati lapte fierbinte in acelasi mod pana e facut.
- Adaugati mierea, vanilia si stafidele (daca doriti). Amestecati bine. Acoperiti vasul cu un prosop si apoi cu capac. Lasati sa stea asa 10 minute.
- Pana e gata orezul pregatiti farfurioare de desert mai adanci sau boluri largi astfel: puneti pudra de ciocolata intr-o sita mica de ceai si pudrati fundul farfurioarelor pana e acoperit complet (sa aveti un strat generos, se va topi cand adaugati orezul fierbinte).
- Impartiti budinca de orez fierbinte peste stratul de ciocolata. Pudrati si deasupra budinca cu ciocolata. Serviti imediat. Budinca e buna si fara ciocolata, doar cu stafide. Dupa racire isi pastreaza cremozitatea.
Budinca cremoasa