Budinca de orez cu lamaie
Retete desert Retete din Grecia Retete lact-ovo-vegetariene
Budinca de orez de inspiratie greceasca (rizogalo). Este mai mult decat o simpla budinca de orez, e incrucisata cu creme anglaise ca sa devina extra cremoasa si am plusat cu putina frisca in compozitie sa fie si pufoasa.
Ingrediente
1100 ml lapte
100 gr orez cu bob rotund (Camolino)
80 gr zahar
1 pastaie vanilie
1 varf cutit turmeric (optional)
coaja de la 3 lamai mai mici
4 galbenusuri de ou
300 ml frisca lichida (naturala)
Portii: 4
- Se pune 1 l lapte la fiert cu orezul, coaja luata fasii (folosind curatatorul de legume) de la 1 lamaie si batonul de vanilie (miezul razuit si pastaile). Cand incepe sa fiarba se da focul la mic (pe ochiul mic al plitei, aproape la cea mai mica intensitate; orezul sa fiarba foarte usor) si se fierbe 30 minute, amestecand des sa nu se lipeasca si sa stimulati orezul sa-si lase amidonul in lapte, ca atunci cand faceti risotto. Dupa acest timp orezul trebuie sa fie complet fiert, bobul sa se topeasca in gura, dar sa nu fie terciuit (de aceea tinem focul la mic tot timpul). Orezul arata acum ca o budinca moale. Scoateti cojile de lamaie si pastaia de vanilie.
- Adaugati zaharul si amestecati pana se topeste.
- Infierbantati restul de 100 ml lapte. Bateti cu telul cele 4 galbenusuri. Turnati laptele fierbinte in fir subtire peste ele, in timp ce cu telul amestecati neintrerupt. Turnati acest amestec incet, in fir subtire, peste terciul de orez.
- Continuati sa fierbeti orezul la foc mic, amestecand fara intrerupere in el, pana se ingroasa usor (veti vedea ca lingura lasa urme clare pe fundul oalei). Nu dati focul mare, caci va face cocoloase. Aveti rabdare sa se coaguleze incet, astfel va rezulta un sos cremos. Catre final, daca doriti, adaugati si turmericul, va face budinca mai galbena. Acesta are rol doar de a intari vizual ideea de lamaie.
Cand vedeti urmele pe fundul oalei, luati-o de pe foc si o plonjati cu fundul in apa rece. Amestecati inca 2-3 minute sa se racoreasca. Razuiti restul de coaja de lamaie si amestecati. Razuiti coaja treptat si gustati pana aroma de lamaie e pe placul vostru. - Lasati orezul sa se raceasca complet. Dupa racire va deveni mai ferm, cat sa stea pe lingura.
- Bateti frisca si adaugati 4-6 linguri in budinca de orez. Amestecati usor pana se omogenieaza.
- Impartiti budinca in 4 cupe/pahare. Cu restul de frisca decorati budinca. Decorati cu coaja rasa de lamaie si foarte putina scortisoara macina.
- Dati paharele la frigider pana le serviti, budinca se va inchega.
Comentarii (2)
Clau acum 7 ani - 30 Octombrie 2017 13:52
Iar dupa ce scoateti budinca de la frigider, va grabiti spre Clau si Dorin sa nu se raceasca! A se consuma de preferinta, dupa mititei, carnaciori and so on! Multumim si va mai asteptam :) ca de placut, tare ne-a placut!Ioana acum 7 ani - 30 Octombrie 2017 16:10
Da, recomandam budinca dupa micii de 1 Decembrie :) improspateaza papilele.mai venim, si noi ne-am simtit PREA bine.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email