Caprioara la ceaun
Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete de Pasti
Caprioara, o alternativa buna pentru cei care nu ageeaza mielul, insa doresc ceva special pentru masa de Pasti. Am pregatit-o in stil grecesc, urmand, cu mici modificari, reteta de stifado.
Ingrediente
700 gr carne caprioara (pulpa sau spata; sau cuburile de carne care se vand sub denumirea de "gulas de caprioara" )
300 gr ceapa mica (arpagic)
6 catei mari de usturoi
1 lingura pasta de rosii
10 cuburi supa de vita (sau 100 ml supa de pui; in lipsa, folositi apa)
1 1/2 linguri otet de vin rosu
30 ml ulei de floarea soarelui
20 ml ulei de masline extravirgin (de buna calitate)
1 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita cumin macinat
1 fir rozmarin
sare
Marinata
200 ml vin rosu sec (am folosit Shiraz)
1 bucata baton scortisoara (5 cm)
10 boabe ienibahar
3 cuisoare
4 foi dafin
2 linguri otet de vin rosu
1 lingurita sare
Portii: 4-5
- Se spala carnea in cateva ape, pana ramane curata apa pe ea. Se taie cubulete.
- Se pun intr-un vas si se adauga toate ingredientele pentru marinata. Se amesteca bine, se acopera si se lasa la marinat peste noapte.
- Se scoate carnea din marinata si se usca cu servetele de bucatarie.
- Se incinge intr-un ceaun uleiul de floarea soarelui. Se prajesc cubulete la foc mediu spre mare. Prajiti-le in transe, astfel incat sa nu fie inghesuite. Daca inghesuiti carnea in ceaun, ea se va inabusi in loc sa se prajeasca. Carnea prajita pastrati-o intr-un vas.
- Cand terminati de prajit toata carnea, adaugati ceapa curatata dar lasata intreaga. Prajiti, amestecand des, pana se rumeneste si incepe sa miroasa dulceag. Adaugati cateii de usturoi curatati, dar lasati intregi. Continuati sa prajiti inca 2 minute. Scoateti ceapa si usturoiul peste carne.
- Atentie, acum ceaunul ar trebui sa aiba arsuri pe fund si pe margini. Nu va ingrijoarti, e excelent, e exacte ce am vrut sa obtinem. Acea crusta de pe vas va da aroma mai buna tocanitei noastre.
- Intr-o cescuta amestecati 3 linguri din marinata, 1 1/2 linguri otet si cuburile de vita (pui sau apa). Turnati acest amestec in ceaun si cu o lingura de lemn frecati peste tot, pe fund, pe lateral, ajutandu-va de lichidul adaugat ca sa dizolvati "arsura" de care vorbeam mai sus. Cand vasul e cat de cat curat, lasati sa fiarba lichidul cam 5 minute, pana devine siropos.
- Trageti ceaunul de pe foc si adaugati in el carnea, ceapa si usturoiul, aromele din marinata (scortisoara, frunzele de dafin , ienibahar, cuisoare pe care le "pescuiti" cu o paleta). Adaugati in plus oregano si cumin. Condimentati cu sare dupa gust (cam 1 lingurita rasa) si piper negru (cam 1/2 lingurita). Amestecati totul bine.
- Adaugati pasta de rosii dizolvata intr-o cana de apa. Mai adaugati uleiul de masline si inca 1/2 cana de apa (sau 1 cana de apa daca doriti tocanita cu mai mult sos).
- Asezati deasupra rozmarinul si aduceti continutul la fierbere.
- Acoperiti ceaunul cu un capac sau folie de aluminiu (atentie, sa fie bine etansat) si dati la cuptor la 160C pentru 1.5 ore.
* nu cunosc modul in care a fost tratata carnea de caprioara (daca a fost fezandata, daca era de crescatorie sau nu) asa ca timp de coacere in cuptor poate varia in functie de aceste elemente; mie mi s-a parut ca s-a facut extrem de repede si a iesit extrem de frageda; indicat e ca dupa 1.5 ore daca nu e facuta, mai adaugati lichid (apa/supa fierbinte) daca a scazut prea mult, o "resigilati" cu folie si o mai lasati la cuptor; o verificati apoi tot la 30 minute. - Se serveste presarat cu patrunjel proaspat, alaturi de orez fiert sau piure de cartofi.
Prajim carnea in transe
Prajim ceapa si usturoiul
Carnea si ceapa
Vasul dupa prajire
Degresam vasul
Tocanita fierbe
Dupa 1.5 ore la cuptor
Comentarii (12)
Ultimele comentarii
Andrei acum 13 ani - 28 Aprilie 2011 22:26
Eu unul chiar cautam o reteta buna pentru caprioara :) asa ca spor la treaba buna pe care o faci !yo acum 13 ani - 23 Mai 2011 15:14
BunaSe poate folosi si alt recipient daca nu am ceaun, ma gandeam la o tigaie tip wock?
Ioana acum 13 ani - 30 Mai 2011 16:14
poti folosi o oala teflonata cu fund gros care se poate acoperi usor. wokul va fi mai greu de acoperit si nu stiu daca-ti intra la cuptor... depinde ce wok ai.cosmin acum 11 ani - 21 Februarie 2013 11:15
in prima dumineca din Martie dau foc la ceaun 'ca a cam rugint peste iarna si binenteles in el reteta tarevin cu pareri :p
Leon acum 11 ani - 14 Octombrie 2013 15:28
Am gatit acum un an jumate aceasta reteta si e delicioasa. Saptamana asta o voi face din nou.a morariu acum 10 ani - 14 Noiembrie 2014 00:31
nustiu cum sa multumescnu am mancat ceva mai bun:-)
Morristown TN-USA
Cosmin acum 7 ani - 21 Iunie 2017 11:56
Buna,Imi place cum suna reteta.
Intrebarea mea este,
Nu pot sa fac tot preparatul la ceaun fara sa-l pun la cuptor?
In padure nu avem cuptor ?
Ioana acum 7 ani - 21 Iunie 2017 13:16
sigur ca da, doar sa ai grija sa fie focul mic si ceaunul acoperit. probabil vei avea nevoie de mai mult lichid (apa) daca capacul ceaunului tau nu e etans.Dafina acum 6 ani - 30 Decembrie 2017 22:19
Scortisoara pot sa o inlocuiesc cu altceva? Sotului meu nu ii place Scortisoara, si nu stiu daca carnea o sa aibe vreo aroma de Scortisoara daca sta la marinat. :( Dar abia astept sa o gatesc .:)Dafina acum 6 ani - 2 Ianuarie 2018 15:33
Am sfarsit prin a pune scortisoara. Nu a avut nici o aroma puternica de Scortisoara, as merge atat de departe incat sa spun ca nu a avut deloc aroma de scortisoara. Dar gustul mancarii, exceptional. Extraordinara reteta!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email