Carne de porc in suc propriu

Retete de Muraturi si Conserve Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete romanesti

Reteta Carne de porc in suc propriu

Soacra mea va impartaseste una din retetele ei de Ignat: o conserva delicioasa de carne de porc in suc propriu.

Ingrediente

1.2 kg pulpa de porc
2 foi dafin
2 catei usturoi
sare, piper negru macinat

Portii: 2 borcane de 800 ml

  1. Se taie carnea felii de 1 cm grosime, pe cat posibil perpendicular pe fibra. Feliile se aseaza in congelator, pe o hartie, una langa alta. Se lasa la congelator timp de 1 ora.
  2. Se scot feliile din congelator si se condimenteaza bine cu sare si piper, pe ambele parti.
  3. Se aseaza feliile in borcane (2 borcane de 800 ml am folosit), presandu-le un pic. Se introduce cate o foaie de dafin si un catel de usturoi in fiecare borcan.
  4. Se aseaza borcanele intr-o oala larga (fara sa se atinga) si se adauga apa pana sub umerii borcanelor.
  5. Se pune oala pe foc si se aduce la fierbere. Cand apa incepe sa clocoteasca, se da focul la mai mic, astfel incat apa doar sa bolboroseaca usor.
  6. Se fierb borcanele timp de 3 ore. Adaugati apa fierbinte in oala cand scade prea tare. Dupa 1.5 ore, carnea ar trebui sa fi lasat suficient suc astfel incat aproape sa acopere carnea.
    * daca cu jumatate de ora inainte de a expira cele 3 ore vedeti ca nu a lasat suficient suc, adaugati putina apa
  7. Dupa 3 ore, se completeaza in borcane cu untura topita astfel incat carnea sa fie complet acoperita. In acest fel carnea de deasupra nu se usca si conserva rezista mai bine.
  8. Se infileteaza capacele pe borcane si se lasa la racit in apa.
  9. Se pastreaza in camara racoroasa.

Carnea la congelator

Carnea la congelator

Carnea condimentata

Carnea condimentata

Borcanele cu carne in apa

Borcanele cu carne in apa

Dupa 1.5 ore de fiert

Dupa 1.5 ore de fiert

Dupa 3 ore de fiert, acoperite cu untura

Dupa 3 ore de fiert, acoperite cu untura

Carne de porc in suc propriu

Carne de porc in suc propriu

Comentarii (31)

 

Ultimele comentarii

Giorgiana  acum 10 ani - 17 Octombrie 2014 16:22  

Buna.. suna apetisant .. dar dupa ce se pun capacele nu se mai sterilizeaza borcanele? Se pastreaza asa pur si simplu?
 

dan viorica  acum 9 ani - 7 Decembrie 2014 21:40  

este o reteta fff buna si eu o fac de multa vreme dar acuma is mai comoda si pun carnea sa fiarba in oale aprox de 1,5 l si o fierb la foc incet cu oala ,eu pun asa si coaste si carne cu os de toate . Este bine sa asezi carnea condimentata in oale si so lasi citeva ore si apoi pui putina apa+ulei +unsoare si o dai la foc incet cam 2-3 ore ,Oalele sa fie mai goale sa nu fie pline ca curg in timpu fierberii. dupa ce sa racit carnea se acopera bine cu unsoare sa se inveleasca bine carnea.Dupa ce se incepe oala trebuie tinuta la frigider sau sa se acopere iar cu unsoare sa nu ramina carnea neacoperita.Se poate pastra pina toamna numai tinute mai sub supraveghere peste vara sau tinute oalele in frigider daca ii spatiu .este o delicatete .se poate pune si in sarmale este ff buna .
 

spiridon evelina  acum 9 ani - 14 August 2015 14:56  

am facut si eu reteta este FFFFF BUNA...eu am luat la mare... si peste carne am pus niste ceapa, ardei si orez si a iesit ceva minunat...am facut si cu cartofi....BRAVO
 

vasi  acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 10:54  

Multumim de reteta ,nu am facut dar voi incerca.
O intrebare, 3 ore de fiert pe aragaz ptr 2 borcane ,nu mi se pare foarte ok?Totusi nu pare asa de simplu de facut, untura nu am , dar totusi este o conserva .Carnea proaspata in congelator nu este mai indicata ,intreb nu fac nici o alta afirmatie.Inca odata multumiri si viata lunga cu postari minunate.
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 11:12  

reteta se poate scala la oricate borcane crezi ca vei consuma pe timpul iernii. asa iti va renta ca timp de fierbere. eu gatesc pentru 2 si aproape in fiecare zi experimentez ceva nou, deci 2-4 borcane sunt realiste pentru mine. mai primesc si 2-3 borcane de carne de porc+carnati in untura de la tara... e mai mult decat suficient.
am si carne proaspata congelata desigur, dar conservele astea sunt practice cand nu ai timp sau chef de gatit si doar incalzesti conserva. ca sa o incalzesti dureaza maxim 10 minute, iar daca ai vrea sa prepari carnea proaspata dureaza cel putin 30 minute...
e doar o varianta care nu exclude carnea congelata sau proaspata.
 

mlhai  acum 8 ani - 25 Mai 2016 19:03  

Foarte tare reteta !!!Am s-o incerc cat de curand. =P~ :)
 

Lucia  acum 8 ani - 22 August 2016 03:09  

Puteti folosi orice fel de carne: pui, vaca, curcan, etc.
Eu prajesc carnea, ori o fierb, ori o gatesc rasol. Pregatiti asa cum v-a place s-o mincati, cu mirodeniile respective, usturoi, lamaie, tocanita, rasol, BBQ, sos de rosii, etc.
Carnea prajita dupa ce o pun la borcan o acoper cu uleiul in care am prajit-o si nu trebuie sa fie total acoperita. Carnea rasol dupa ce am pus-o la borcan, o acopar cu lichidul or sosul in care am gatit-o.
Cind carnea este gata, imediat atunci FIERBINTE, o pun la borcane, le inchid imediat si asa fierbinti le pun in oala cu apa fierbinte.
Apoi le dau la bain marie cite 1 ora - 2 zile la rind. ACEST PAS ESTE FOARTE IMPORTANT !
Deci, prima zi le las sa fiarba 60 min. Apoi le scot si le acopar cu paturi. A doua zi (dupa 24 de ore), iar le pun la fiert inca 60 min., le scot si le pun sub paturi.
Asta este tot !
Recent am dechis un borcan cu carne de pui dupa 3 ani si sa fiu sincera este mult mai gustoasa decit in ziua in care am facut-o.
La fel se procedeaza cu toate mincarurile gatite puse la borcan care contin carne.
Daca nu contin carne, se dau in bain marie pt. 60 min numai o data.
Acest procedeu a fost deasemenea publicat intr-o carte de bucate scrisa de Alexandru Isoveanu, titlul cartii este "Bucataria de la A la Z".
Conditiile in care se pastreaza conservele sint foarte importante, adica sa fie tinute intr-un loc uscat, rece si la intuneric.
Daca sigilul tine si aerul nu a intrat in borcan, continutul este bun ani si ani de zile. :)
Citeodata fac prea multa supa, ciorba, ghiveci, etc. Pastrez o anume cantitate de mincat imediat si restul pun la borcane :)
Cind nu ai timp or chief de gatit, dechizi borcanul si VOALA - in citeva minute masa este gata.
 

Ioana  acum 8 ani - 22 August 2016 14:53  

Lucia, stiu si eu pe cineva care conserva asa in borcane supe, ciorbe si mancaruri pentru fiica ei studenta. Mi se pare super ok, avand in vedere ce scumpa e mancarea aici la Cluj cand esti student si ce optiuni au acestia daca nu prea gatesc.
 

Gica  acum 7 ani - 23 Noiembrie 2016 19:04  

Aceasta metoda de conservare nu asigura distrugerea sporilor de Clostridium botulinum, ceea ce face posibila germinarea bacteriei dupa ce borcanele sint inchise si aparitia toxinei de botulism (fatala in multe cazuri). Riscati folosind aceasta metoda.

Singura modalitate care garanteza o carne necontaminata este fierbera borcanelor in oala cu presiune, unde se poate atinge temperatura de 116 grade necesara distrugerii sporilor.
 

Macovei Cristian  acum 7 ani - 8 Ianuarie 2017 00:24  

Are dreptate dnu.Gica,toxina botulinica nu iarta iar dumneavoastra nu sterilizati capacele de la borcane,va dau un exemplu cum se face corect si puteti tine conservele de carne si 5-6 ani fara sa aveti probleme : [link]
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...