Ceviche
Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete cu putine calorii Retete simple Retete salate Retete din America de Sud si Centrala
Este una din retetele mele preferate si planuiam de foarte multa vreme sa o postez. Dar am asteptat sa se incalzeasca un pic afara, fiindca este ca o salata usoara si racoroasa potrivita pentru aceste momente.
Ingrediente
2 bibani de mare (sau 350 gr file fara piele biban, halibut)
3 catei usturoi
1 ardei iute
1 ceapa rosie (mica)
1 ardei mic (galben sau portocaliu)
10 rosii cherry (sau 1 rosie)
1/4 legatura patrunjel
2 linguri ulei masline
5 lime (lamai verzi)
sare de mare, piper
Portii: 2-3
- Incepem prin a fileta pestii ca sa obtinem fileuri fara oase si fara piele. Daca cumparati pestele file e mai simplu, dar aveti grija sa fie proaspat, avand in vedere ca nu va fi tratata termic carnea. Taiati fileurile cuburi. Condimentati cu sare de mare.
* eu am filetat 2 bibani de 500 gr fiecare si am obtinut 350 gr carne
** daca alegeti sa filetati voi pestele, puneti la congelator capul si coada fiindca vom face o ciorba de peste cu ele ;) - Acoperiti cuburile de peste cu suc de lime (in cazul meu au fost necesare 4 lime) amestecat cu usturoiul strivit si ardeiul iute taiat rondele.
- Lasati pestele sa se marineze timp de cca 4 ore. In acest timp, carnea va deveni alba si ferma. Stiti ca pestele este gata "copt" cand rupeti o bucata si nu se mai vede roz (carne cruda) in mijloc.
- Taiati ceapa felii subtiri. Lasati-o sa stea in apa rece timp de 5 minute. Scurgeti-o bine si stropiti-o cu sucul de la 1/2 lime. Lasati sa mai stea 5 minute.
- Spalati bine bucatile de peste sub jet de apa rece, scotand parte din ardeiul iute (in functie de cat de picant doriti; puteti sa-l scoateti pe tot).
- Puneti pestele intr-un bol si adaugati peste el ardeiul si rosiile taiate cubulete, ceapa cu tot cu sucul de lime si patrunjelul tocat fin. Condimentati cu sare si piper negru macinat. Amestecati usor. Stropiti cu ulei de masline si mai amestecati un pic. Verificati de sare si adaugati daca este cazul.
- Lasati sa stea la frigider macar jumatate de ora ca sa se amestece gusturile. Serviti cu paine prajita.
Filetam pestele
Ceviche