Clatite olandeze (Dutch Poffertjes)
Retete desert Retete din Olanda Retete ieftine
Am primit o tava speciala pentru aceste clatite si aseara am inaugurat-o (multumiri celor care au colindat magazinele olandeze sa o gaseasca - Nelu si Radu :) ). Sunt clatite micute care se pot face simple sau cu umplutura dulce sau sarata, la fel ca si cele clasice, numai ca au o forma mai interesanta si un gust un pic diferi, ceva intre clatite si gogosi.
Ingrediente
250 gr faina
350 ml lapte caldut
4 linguri ulei
1 ou
7 grame drojdie uscata
1 lingura zahar(daca le faceti cu umplutura sarata nu-l puneti, adaugati mai multa sare)
1 varf cutit sare
1 esenta vanilie(pentru varianta dulce)
inca putin ulei pentru uns tava
Va mai trebuie
- o tava speciala care se numeste aebleskiver
- un tub de ketchup/maioneza cu care turnati compozitia in adanciturile tavii
Portii: 3 tavi(57 bucati)
- Faina se amesteca cu zaharul si sarea si se cerne.
Se face in mijloc o gaura si se toarna acolo drojdia dizolvata in putin lapte caldut.
Se amesteca incet cu telul si se adauga putin cate putin si restul de lapte. Daca amestecati cu telul aluatul nu va face cocoloase.
Se adauga si oul batut putin si apoi uleiul. Obtineti un aluat putin mai gros decat la clatite.
Se acopera cu folie sau un prosop curat si se lasa amestecul la crescut 1 ora la loc caldu si fara cuenti. - Se pune tava pe aragaz la incins si se ung gaurele cu putin ulei sau unt, folosind o pensula de silicon sau ceva asemanator. Uleiul nu trebuie sa balteasca
Focul sub tava e ca si la clatitele clasice, mediu spre mic.
Aluatul se pune in tubul de ketchup si se umplu gaurile tavei - Pentru cele cu umplutura: umpleti adancitura doar pana la jumatate, adaugati umplutura(ciocolata, fructe, crema de caramel, dulceata.....) si apoi completati cu aluat pana se umple forma.
- Cand se vede pe margine ca incep sa se coaca, dar deasupra inca nu sunt facute, doar cresc putin, le intoarceti folosind un bat pentru frigarui.
- Se intorc toate clatitele si se mai lasa putin sa se coaca si pe cealalta parte
- Se servesc pudrate cu zahar pudra cu vanilie.
Tigaie speciala pentru clatite (aebleskiver)
Consistenta aluatului
Aluatul dospit
Alautu se pune folosind un tub de ketchup in forme
Acum se intorc clatitele
Clatitele intoarse
Se servesc pudrate cu zahar
Sectiune cu ciocolata
Sectiune cu gem
Comentarii (32)
Ultimele comentarii
Ioana acum 13 ani - 5 Septembrie 2011 11:19
eu am dat cam 10$ pe ea, dar nu e foarte calitativ stratul acela teflonat. insa e ok, are mici zgarieturi, dar e inca functionala.Laura acum 13 ani - 6 Septembrie 2011 02:03
Intre timp s-a scumpit =P~ . [link]|aebleskiver|3|best|0|1|24||2&cm_src=PRODUCTSEARCH||NoFacet-_-NoFacet-_-Feature_Recipe_Rule-_-Ioana acum 13 ani - 6 Septembrie 2011 09:39
poate pe amazon gasesti una mai ieftina: [link]Vio acum 13 ani - 20 Septembrie 2011 11:34
mda, hai sa-mi dau si eu cu parerea, zise unul dintre multii romani care locuiesc in Olanda. Pai mai, Florentina, tonul pe care il folosesti nu cred ca e potrivit, denota lipsa de respect, parerea mea, fata de cea care detine blog-ul. Cat despre POFFERTJES, nu le poti face fara drojdie, poate tu, insa reteta originala olandeza e cu DROJDIE, mai informeaza-te. Cat despre acel mix... o adevarata gospodina nu cumpara mix ci il face cu manautza ei, nu se compara mix-ul cu cel gatit acasa, ca de-altfel orice fel de mancare. In rest Ioana, felicitari inca o data pentru tot ce faci!nelucu acum 12 ani - 2 Mai 2012 13:19
aebleskiver e în daneză, nu în olandeză.aNNe acum 11 ani - 29 Mai 2013 10:36
Buna,In primul rand vreau sa iti multumesc pentru retetete minunate pe care le postezi!
Mi-am achizitionat recent un aparat pentru facut gogosi. Seamana cu un sandwich-maker, doar ca inauntru are adancituri pentru gogosi. Oare pot sa coc aceste gogsi in aparatul aparatul accela? Multumesc!
Alexandra acum 10 ani - 2 Iulie 2014 15:24
Nu toti olandezii le fac cu drojdie. Cele mai multe retete sunt cu praf de copt. Si nu e nicio rusine sa le faci cu praf cumparat , daca ar fi atata rusine nu s-ar mai vinde pe piata. ;)Ioana acum 10 ani - 2 Iulie 2014 16:12
nu e rusine sa faci nimic, dar daca tot te apuci de gatit in casa e preferabil sa folosesti pe cat posibil ingrediente simple. dar si mixurile sunt bune din cand in cand, cand te grabesti.Amariei MIRELA acum 7 ani - 5 Martie 2017 18:31
Buna. Oare pot face aluatul seara si coc clatitele dimineata? Sa il tin la frigider peste noapte? Multumesc!Ioana acum 7 ani - 5 Martie 2017 18:53
Sigur, cred o sa se comporte foarte bine aluatul.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email