Clatite olandeze (Dutch Poffertjes)
Retete desert Retete din Olanda Retete ieftine
Am primit o tava speciala pentru aceste clatite si aseara am inaugurat-o (multumiri celor care au colindat magazinele olandeze sa o gaseasca - Nelu si Radu :) ). Sunt clatite micute care se pot face simple sau cu umplutura dulce sau sarata, la fel ca si cele clasice, numai ca au o forma mai interesanta si un gust un pic diferi, ceva intre clatite si gogosi.
Ingrediente
250 gr faina
350 ml lapte caldut
4 linguri ulei
1 ou
7 grame drojdie uscata
1 lingura zahar(daca le faceti cu umplutura sarata nu-l puneti, adaugati mai multa sare)
1 varf cutit sare
1 esenta vanilie(pentru varianta dulce)
inca putin ulei pentru uns tava
Va mai trebuie
- o tava speciala care se numeste aebleskiver
- un tub de ketchup/maioneza cu care turnati compozitia in adanciturile tavii
Portii: 3 tavi(57 bucati)
- Faina se amesteca cu zaharul si sarea si se cerne.
Se face in mijloc o gaura si se toarna acolo drojdia dizolvata in putin lapte caldut.
Se amesteca incet cu telul si se adauga putin cate putin si restul de lapte. Daca amestecati cu telul aluatul nu va face cocoloase.
Se adauga si oul batut putin si apoi uleiul. Obtineti un aluat putin mai gros decat la clatite.
Se acopera cu folie sau un prosop curat si se lasa amestecul la crescut 1 ora la loc caldu si fara cuenti. - Se pune tava pe aragaz la incins si se ung gaurele cu putin ulei sau unt, folosind o pensula de silicon sau ceva asemanator. Uleiul nu trebuie sa balteasca
Focul sub tava e ca si la clatitele clasice, mediu spre mic.
Aluatul se pune in tubul de ketchup si se umplu gaurile tavei - Pentru cele cu umplutura: umpleti adancitura doar pana la jumatate, adaugati umplutura(ciocolata, fructe, crema de caramel, dulceata.....) si apoi completati cu aluat pana se umple forma.
- Cand se vede pe margine ca incep sa se coaca, dar deasupra inca nu sunt facute, doar cresc putin, le intoarceti folosind un bat pentru frigarui.
- Se intorc toate clatitele si se mai lasa putin sa se coaca si pe cealalta parte
- Se servesc pudrate cu zahar pudra cu vanilie.
Tigaie speciala pentru clatite (aebleskiver)
Consistenta aluatului
Aluatul dospit
Alautu se pune folosind un tub de ketchup in forme
Acum se intorc clatitele
Clatitele intoarse
Se servesc pudrate cu zahar
Sectiune cu ciocolata
Sectiune cu gem