Colacei

Retete aluaturi Retete de Pasti

Va doresc un Paste fericit, cu lumina si pace in suflet!

Ingrediente

250 gr faina alba (tip BL55; 550)
75 ml apa
75 ml lapte (+ 25 ml de rezerva daca aluatul mai cere lichid)
1/2 lingurita zahar
3/4 lingurita sare
1 lingurita rasa drojdie uscata (sau 10 gr drojdie proaspata)
30 gr unt (moale; la temperatura camerei)

Pentru uns

25 gr unt
1/8 lingurita usturoi granulat (deshidratat)
sare grunjoasa de mare
oregano uscat

Bucati: 12
Calorii: 100 cal /bucata

  1. Se pune zaharul si drojdia in apa calduta intr-o cescuta. Se acopera cescuta si se pune la loc cald (langa ochiul aragazului pornit pun eu) timp de 10-15 minute. Daca drojdia e activa veti vedea ca se face spuma deasupra, atunci puteti trece mai departe, linistiti ca aluatul va creste.
  2. Puneti 75 gr faina intr-un bol. Adaugati deasupra maiaua de mai sus. Amestecati bine cu o lingura de lemn pana aveti un aluat omogen. Va fi un aluat moale. Acoperiti vasul si lasati la crescut la loc cald (langa un calorifer pornit; sau in cuptorul setat la 30C) timp de 30 minute.
  3. Adaugati deasupra restul de faina (175 gr), sarea si laptele caldut. Framantati pana aluatul se leaga. Adaugati treptat untul (4 transe), intinzandu-l cu degetele pe aluat prima data si apoi framanand pana nu se mai vede. Dupa ce untul e incorporat puteti continua framantatul cu mana (cca 15-20 minute) sau in robot (cca 10 minute astfel: framantat 5 minute, pauza 3 minute, framantat iar 5 minute), sau o tura pe programul de framantare in masina de paine. La final aluatul trebuie sa fie foarte elastic, dar nelipicios. Daca in timpul framantarii e prea ferm mai picurati putin lapte.
  4. Asezati aluatul inapoi in bol uns cu putin ulei, acoperiti si lasati iar la loc caldut sa creasca 1 ora.
  5. Pe masa de lucru (nici nu aveti nevoie de faina, aluatul nu e lipicios) rasturnati aluatul desprinzandu-l usor de pe margini. Taiati-l in 3 bucati egale.
  6. Luati fiecare bucata si rulati-o usor pe masa sa aveti un rulou egal ca si grosime. Taiati ruloul in 4 segmente egale. Veti avea 12 segmente.
  7. Luati fiecare rulou mic si continuati sa rulati pe masa pana se lungeste cat sa-l puteti innoda (putin mai gros decat degetul mare). Faceti un nod si asezati-l in tava cuptorului cu hartie de copt pe fund. Repetati pana terminati aluatul.
  8. Introduceti tava intr-o punga de plastic si lasati iar la crescut la loc caldut timp de 30 minute.
  9. Topiti untul intr-un vas mic. Adaugati usturoiul granulat si amestecati.
  10. Ungeti colaceii crescuti cu unt topit. Presarati apoi sare grunjoasa si sfaramati intre degete oregano uscat peste ei.
  11. Coacei colaceii la 200C timp de 12-15 minute, pana sunt placut rumeni. Cand ii scoateti ii mai pensulati o data cu untul topit cu usturoi.

Aluatul framantat

Aluatul crescut 1 ora

Rulou si aluat innodat

Colaceii in tava

Colaceii crescuti unsi cu unt

Miez super pufos

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...