Colacei
Ingrediente
250 gr faina alba (tip BL55; 550)
75 ml apa
75 ml lapte (+ 25 ml de rezerva daca aluatul mai cere lichid)
1/2 lingurita zahar
3/4 lingurita sare
1 lingurita rasa drojdie uscata (sau 10 gr drojdie proaspata)
30 gr unt (moale; la temperatura camerei)
Pentru uns
25 gr unt
1/8 lingurita usturoi granulat (deshidratat)
sare grunjoasa de mare
oregano uscat
Bucati: 12
Calorii: 100 cal /bucata
- Se pune zaharul si drojdia in apa calduta intr-o cescuta. Se acopera cescuta si se pune la loc cald (langa ochiul aragazului pornit pun eu) timp de 10-15 minute. Daca drojdia e activa veti vedea ca se face spuma deasupra, atunci puteti trece mai departe, linistiti ca aluatul va creste.
- Puneti 75 gr faina intr-un bol. Adaugati deasupra maiaua de mai sus. Amestecati bine cu o lingura de lemn pana aveti un aluat omogen. Va fi un aluat moale. Acoperiti vasul si lasati la crescut la loc cald (langa un calorifer pornit; sau in cuptorul setat la 30C) timp de 30 minute.
- Adaugati deasupra restul de faina (175 gr), sarea si laptele caldut. Framantati pana aluatul se leaga. Adaugati treptat untul (4 transe), intinzandu-l cu degetele pe aluat prima data si apoi framanand pana nu se mai vede. Dupa ce untul e incorporat puteti continua framantatul cu mana (cca 15-20 minute) sau in robot (cca 10 minute astfel: framantat 5 minute, pauza 3 minute, framantat iar 5 minute), sau o tura pe programul de framantare in masina de paine. La final aluatul trebuie sa fie foarte elastic, dar nelipicios. Daca in timpul framantarii e prea ferm mai picurati putin lapte.
- Asezati aluatul inapoi in bol uns cu putin ulei, acoperiti si lasati iar la loc caldut sa creasca 1 ora.
- Pe masa de lucru (nici nu aveti nevoie de faina, aluatul nu e lipicios) rasturnati aluatul desprinzandu-l usor de pe margini. Taiati-l in 3 bucati egale.
- Luati fiecare bucata si rulati-o usor pe masa sa aveti un rulou egal ca si grosime. Taiati ruloul in 4 segmente egale. Veti avea 12 segmente.
- Luati fiecare rulou mic si continuati sa rulati pe masa pana se lungeste cat sa-l puteti innoda (putin mai gros decat degetul mare). Faceti un nod si asezati-l in tava cuptorului cu hartie de copt pe fund. Repetati pana terminati aluatul.
- Introduceti tava intr-o punga de plastic si lasati iar la crescut la loc caldut timp de 30 minute.
- Topiti untul intr-un vas mic. Adaugati usturoiul granulat si amestecati.
- Ungeti colaceii crescuti cu unt topit. Presarati apoi sare grunjoasa si sfaramati intre degete oregano uscat peste ei.
- Coacei colaceii la 200C timp de 12-15 minute, pana sunt placut rumeni. Cand ii scoateti ii mai pensulati o data cu untul topit cu usturoi.
Aluatul framantat
Aluatul crescut 1 ora
Rulou si aluat innodat
Colaceii in tava
Colaceii crescuti unsi cu unt
Miez super pufos