Coltunasi de post
Retete aluaturi Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete de post Retete ieftine Retete romanesti
Coltunasii de post sunt facuti dintr-un aluat simplu (doar faina si apa) si o umplutura pe baza de cartofi. I-am servit cu ceapa si ardei caliti si stropiti cu "smantana" vegana. Mmmm, foarte buni si satiosi, ideali pentru ziua de alergat, cand se "ard" multi carbohidrati.
Ingrediente
Aluat
250 gr faina alba (tip BL55)
130 ml apa
1/2 lingurita rasa sare
Umplutura
500 gr cartofi fainosi (pentru piure)
2 cepe
1/2 ardei gras rosu
1/4 legatura patrunjel
5 linguri ulei
sare, piper
Bucati: 40
- Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea si apa. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
- Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea macar 30 minute.
- In acest timp se pun cartofii (curatati si taiati cuburi) la fiert in apa cu sare.
- Ceapa si ardeiul se toaca cat mai marunt. Se incinge uleiul intr-o tigaie larga si se pun legumele. Se da focul la mic si se calesc pana ceapa e moale si incepe sa devina aurie (cca 30 minute). Amestecati rar in tigaie.
- Cand cartofii sunt fierti, se scurg si se strivesc ca pentru piure. Se adauga jumatate din ceapa si ardeiul calite, avand grija sa puneti si putin ulei, astfel incat piureul sa nu fie uscat. Se adauga patrunjel tocat fin si se amesteca.
- Se imparte aluatul in bucati cu care puteti lucra usor (eu l-am impartit in 3). Pe masa data cu faina se intinde aluatul foaie subtire.
* Sfat: daca aveti masina de paste puteti intinde aluatul cu ea, pe nivelul 4 - Cu un pahar de 6 cm diametru (eu mi-am folosit forma de ravioli) decupati cercuri din aluat.
* resturile de aluat se framanta si se intind iar, pana terminati aluatul - Puneti pe fiecare disc cate 1 lingurita de umplutura. Sigilati umplutura inauntru, apasand bine de jur imprejurul ei. Veti obtine o semiluna.
- Asezati coltunasii formati pe hartie de copt presarata cu putina faina.
- Se pune o oala mare cu multa apa, sare si 1 foaie de dafin la fiert. Cand fierbe, dati focul pe mai mic, astfel incat apa sa clocoteasca doar usor.
- Se pun coltunasii in apa (nu-i inghesuiti, ca sa nu se lipeasca intre ei; fierbeti-i in ture) si se fierb 3 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata (cca 5-6 minute in total).
- Se scot coltunasii intr-un bol si se stropesc cu ceapa si ardei calite. Cand nu e post, se poate adauga si smantana. Pentru post, am preparat o "smantana" vegana din 150 gr tofu moale (silken tofu) cu 1 lingura fulgi de drojdie, 2 linguri suc de lamaie si putina sare, toate mixate in blender.
Ceapa si ardeiul calite
Umplutura
Decupam discuri din aluat
Punem umplutura pe disc
Sigilam umplutura
Coltunasi formati