Costite afumate la cuptor
Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete simple Retete romanesti
Care a fost mancarea traditionala de sarbatori care v-a placut cel mai mult? Pentru mine au fost aceste costite afumate. Le-am primit de la bunica-mea si le-am preparat simplu, la cuptor, exact cum le face si ea.
De obicei costitele de casa sunt mai sarate decat cele din comert, fiinca sarea este singurul conservant care se foloseste pentru a le asigura pastrarea in bune conditii mai mult timp. De aceea pasul 1, in care se desareaza costitele, este obligatoriu pentru costitele de casa.
Ingrediente
costite de porc afumate
piper
ulei
- Se taie costitele bucati individuale, intre oase. Se acopera cu apa rece si se dau la frigider peste noapte, ca sa se desareze. A doua zi se scurg si se spala bine.
- Se pun intr-o oala si se acopera cu apa. Se fierb 5 minute din momentul in care apa clocoteste. Se scurg.
- Se aseaza costitele intr-un vas/tava care merge la cuptor. Costitele sa fie intr-un singur strat in tava. Se presara cu putin piper negru. Se stropesc cu putin ulei (am pus 3 linguri de ulei la un vas de Jena oval). Se adauga apa doar cat sa fie ca de 1 deget in tava (cca 100 ml pentru vasul Jena).
- Se acopera vasul cu capac sau folie (va asigurati ca e bine sigilat, sa nu iasa aburul). Se coc la cuptor, la 180C timp de aprox. 50-60 minute (timpul e variabil, in functie de cat de groase si carnoase sunt costitele; cel mai bine e sa le verificati cu o furculita si cand aceasta intra usor in carne sunt gata pentru pasul urmator).
- Se ia folia de pe vas si se coc in continuare pana costitele se rumenesc placut (cca 30 minute). Acum daca le verificati cu o furculita, carnea ar trebui sa se desprinda foarte usor de pe os.
- Sunt bune imediat sau reincalzite. Sunt bune cu muraturi.
Costitele au fost desarate peste noapte
Costitele se fierb 5 minute
Costitele in tava (cu piper, ulei si putina apa)
Costitele sunt facute (intra furculita in ele)
Costitele se rumenesc (dupa 20 minute fara folie)