Cotlet de porc cu sos de bere
Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete ieftine Retete rapide Retete simple
Cotletul de porc este foarte slab caloric, aproape la fel de slab ca si muschiuletul de porc despre care va povesteam mai demult ca e identic cu pieptul de pui fara piele. Si la fel ca si pieptul de pui, cotletul e mai fad si mai uscat decat alte bucati de porc, deci trebuie sa fim atenti la timp, tehnica si la aromele folosite atunci cand il gatitm. Aseara am ales sa-l fierb intr-un sos pe baza de bere, aromat cu ierburi provence. A fiert repede si sosul a iesit delicios.
Ingrediente
500 gr cotlet de porc (intr-o singura bucata)
1 ceapa mare
1 fir praz
1 morcov
200 ml bere blonda (sa nu fie foarte amara; eu am folosit Peroni)
35 gr faina alba (2 linguri)
ierburi provence, usturoi granulat, boia, piper negru si verde macinat, chili, sare
2 linguri ulei
Portii: 3
- Curatati cotletul de pielitele albe. Lasati-l macar 1 ora afara din frigider sa ajunga la temperatura camerei (astfel se va face mai uniform).
- Pe masa de lucru presarati dupa voie: boia dulce, piper negru si verde, usturoi granulat, chili si sare. Presarati din belsug ierburi provence strivite intre degete. Tavaliti cotletul prin acest amestec, pe toate partile.
- Incingeti uleiul intr-un tuci. Prajiti cotletul pe ambele parti cate 3 minute/parte. Rumeniti apoi si capetele, cate 1 minut/capat. Scoateti cotletul rumenit pe o farfurie.
- In grasimea ramasa adaugati ceapa tocata marunt, prazul (partea alba) si morcovul taiate rondele. Se calesc amestecand des timp de 10 minute. Frecati cu lingura pe fundul tuciului sa se dizolve bucatile caramelizate.
- Puneti cotletul inapoi in tuci, turnati pe marginea tuciului berea si 250 ml apa. Lichidul trebuie sa ajunga pana la jumatatea cotletului. Presarati 1/4 lingurita ierburi provence si sare in lichidul din oala. Aduceti lichidul la fierbere.
- Dati focul la mic si fierbeti cu capac timp de 25 minute. La jumatatea timpului de fierbere intoarceti cotletul.
- Scoateti cotletul pe o farfurie si acoperiti-l cu folie de aluminiu.
- Strecurati printr-o sita fina sosul ramas in tuci. Apasati cu dosul lingurii pe legume sa extrageti toata zeama. Veti obtine cam 450 ml sos. Puneti sosul intr-o craticioara.
- Dizolvati faina in cateva linguri de apa rece. Turnati faina in sos si fierbeti la foc mic, amestecand cu telul tot timpul. Fierbeti timp de 5 minute. Sosul se va ingrosa. Daca nu ati dizolvat bine faina si face cateva cocoloase, nu e nicio problema, doar strecurati sosul prin sita fina dupa cele 5 minute de fierbere.
- Pentru servire, feliati cotletul felii subtiri. Pregatiti un piure de cartofi cu lapte si unt. Asezati piureul pe farfurie, turnati sos din belsug si asezati felii de cotlet deasupra. Presarati cu patrunjel tocat si piper negru macinat.
Tavalim cotletul prin condimente
Rumenim cotletul
Cotletul afara din vas
Calim legumele
Fierbem cotletul in bere
Sosul strecurat
Sosul ingrosat