Covrigi cu sare

Retete aluaturi Retete gustari (snack)

Cunoscutii covrigi cu glazura elastica de sare.

Cand eram eleva imi placea sa mananc prima data acele "coji" de sare si abia apoi mancam mai putin interesantul covrig. I-am cunoscut doar cu acest nume "covrig cu sare". Am aflat insa de la Florin ca aici la Cluj se numeau in anii '80 "pereti". O scurta googaluire si am aflat de unde vine acest nume, se numesc perec in Croatia, pereca in Serbia si sos perec in Ungaria.

Nu e un simplu covrig cu sare. Am observat ca toate aceste denumiri se refera la acelasi tip de covrig: mai putin rumen decat cei pe care il numesc eu pretzel/brezel, cu coaja mai moale, cu miez mai pufos, mai aromat si dulceag ca sa mearga bine cu glazura de sare. Cum am reusit sa obtin aceste caracteristici care ii face asa deosebiti? In loc sa-i fierb in apa cu bicarbonat doar i-am uns de doua ori cu apa clocotita cu bicarbonat. Astfe coaja s-a oparit suficient cat sa se rumeneasca frumos fara a se intari foarte tare. Am adaugat unt ca sa obtin un miez pufos si am adaugat putin lapte si unt ca sa am un miez gustos si dulceag. La toate acestea s-a adaugat si un pic de ajutor de la un mic si vechi indrumar de brutarie pe care l-am gasit in biblioteca soacrei mele.

Ingrediente

125 ml lapte caldut
125 ml apa calduta
1/2 plic drojdie uscata
1 lingurita zahar
50 gr unt taiat bucati (la temp. camerei)
375 gr faina alba (BL55)
1 lingurita sare

Oparire

200 ml apa
10 gr bicarbonat de sodiu

Glazura de sare

50 gr faina alba
20 gr sare
100 ml apa

Bucati: 11 (7 mici si 4 mari)

  1. Se pun ingredientele pentru aluat in masina de paine in ordinea data. Se seteaza masina pe programul de framantat. Se poate framanta si cu mana, dar trebuie insistat cam 15 minute astfel incat aluatul sa fie foarte elastic. Se pune aluatul intr-un vas uns cu ulei, se acopera si se lasa la temperatura camerei numai 15 minute, timp in care va creste foarte putin.
  2. Se rastoarna aluatul pe masa de lucru (am asezat sub el o hartie de copt) si cu mana ii dati forma de patrat sau dreptunghi. Veti simti ca aluatul e foarte elastic si se se intinde fara efort. Cu o rola de patiserie taiati fasii egale (cca 35-40 gr pentru covrigi mici sau 75-80 gr covrigi mari).
  3. Se ia fiecare bucata si se ruleaza astfel incat sa obtineti un rulou gros cat degeteul mare. Orientativ va pot spune ca din bucatile mici mi-au iesit rulouri lungi de 50 cm. Daca doriti covrigii mai pufosi puteti lasa rulourile un pic mai groase. Cu cat ii faceti ma subtiri cu atata vor iesi mai crocanti.
  4. Formati covrigii direct in tava cuptorului pe care ati asezat hartie de copt. Nu-i inghesuiti, ca sa aiba loc sa creasca. Veti avea nevoie de 2 tavi ca sa incapa toti.
  5. Dupa ce sunt toti formati, introduceti tavile in pungi de plastic si ii lasati sa creasca la temperatura camerei 1 ora.
  6. Inainte sa expire ora, aduceti la fierbere apa cu bicarbonatul. Cu o pensula ungeti covrigii cu apa clocotita. Aveti grija sa-i ungeti peste tot. Acest amestec va face sa se rumeneasca crusta, iar daca ratati anumite locuti (marginile de exemplu) acolo nu se vor rumeni. Repetati ungerea cu apa clocotita. O dubla ungere asigura o crusta mai crocanta.
  7. Dati tava la 200C timp de 10 minute, pana sunt placut rumeniti.
  8. Amestecati ingredientele pentru glazura. Va rezulta un amestc ca cel de clatite, trebuie sa curga incet de pe lingura.
  9. Scoateti covrigii din cuptor si cu lingura picurati glazura in zig-zag peste ei. Puteti pune cat de multa glazura va face placere, nu trebuie sa o folositi pe toata.
  10. Introduceti iar tava la cuptor pentru 3-4 minute, doar cat sa se coaca glazura.
  11. Covrigii sunt buni imediat si in ziua in care au fost copti, mai ales daca i-ati format mai subtiri.

Aluatul

Aluatul crescut 15 minute

Aluatul taiat bucati

Rulou subtire cat un deget

Covrigii impletiti in tava

Covrigii crescuti si opariti

Glazura de sare

Covrigii copti stropiti cu sare

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...