Covrigi (Pretzel)
Retete aluaturi Retete aperitive Retete din Germania si Austria Retete pentru copii
Ii recunoasteti? Sunt chiar covrigii pe care-i cumparam de pe strada. Acelasi gust, aceeasi crusta aurie crocanta, acelasi miez moale...ce-mi pare rau e ca nu am facut portie dubla, au disparut cat ai clipi de pe farfurie.
Ingrediente
210 ml apa calduta
60 gr unt topit
2 lingurite sare
1 lingura zahar
450 gr faina alba
7 gr drojdie uscata
2 linguri bicarbonat de sodiu
1 galbenus
1 lingura ulei
Pentru decorat: sare mare, mac, susan si mai puteti incerca parmezan, usturoi praf, rozmarin...
Portii: 16 covrigi
- Se topeste untul si se amesteca cu apa.
- Se pun ingredientele in masina de paine in ordinea din lista. Puteti bineinteles framanta si cu mana. Se lasa apoi la crescut pentru minim 1 ora.
- Se pune aluatul pe masa de lucru, se face un rulou si apoi se taie in jumatate. Fiecare jumatate o taiati iar in jumatate... si tot asa pana aveti 16 bucati de aluat. In felul acesta bucatile vor fi egale si veti face covrigi apropiati ca dimensiune.
- Fiecare bucata se modeleaza sub forma unui rulou de grosimea unui deget apoi se da forma de covrig: se pune ruloul in U, apoi se invarte de 3 ori la capete ca un lasou(se apasa cudegetul la capat sa nu se desfaca) si apoi se intorc capetele si se apasa(vezi poze mai jos).
- Se lasa la crescut 10 minute. In timpul asta punem o oala mare pe foc cu 1l apa si cele 2 linguri de bicarbonat si se aduce la fierbere. Cand apa fierbe se arunca cate 2-3 covrigi in apa si se lasa la fiert 30 de secunde, apoi se intorc cu o paleta si se mai lasa 30 secunde.
* E importanta fierberea lor in apa cu bicarbonat deoarece aceasta produce la suprafata lor o reactie ca de caramelizare care va face ca la suprafata covrigilor sa se formeze binecunoascuta crusta aurie-inchisa crocanta si in acelasi timp usor gumata. Daca ii fierbeti prea putin in aceasta apa, veti avea doar covrigi cu gust de paine si o culoare pala, daca ii fierbeti prea mult se vor intari. Asa ca atentie la fiert, acest pas da gustul caracteristic covrigilor. - Se scot din apa cu o paleta si se pun pe o tava cu hartie de copt. Se ung cu galbenus batut cu ulei si apoi presarati deasupra ce doriti(mac, susan, sare mare, parmezan).
- Se dau la cuptorul incins la 250C pentru 25-30 minute, pana sunt rumeni.
- Folosind aceeasi tehnica am invelit crenvusti in aluat(rulourile le-am invartit in jurul lor) si i-am pus al cuptor si am obtinut un Pretzel Dog
Aluatul crescut
Portionam aluatul in 16
Formam un rulou
Invartim capetele si presam
Intoarcem varfurile si presam la capete
Covrigi fierti
Covrigi unsi cu galbenus si decorati cu sare, mac si susan
La cuptor dupa 15 minute
Covrigi (Pretzel)
Pretzel Dog