Cremes Carpati
Cine iubeste eclerele? Dar cremesul? Am o reteta pentru voi! Puteti sa ziceti ca e un mega ecler umplut cu cea mai fina crema de vanilie. Sau un mega cremes cu foi de ecler. Un vis vanilat. Crema e suficient de inchegata cat sa se taie frumos, dar nu atat de inchegata incat sa para o budinca. E fina, fina si usoara. Desertul e de origine poloneza, se numeste Karpatka (Carpati), de la denivelarile pe care le formeaza blatul la coacere, care seamana cu niste munti.
Ingrediente
Blat (aluat ecler)
250 ml apa
125 gr unt (82% grasime)
125 gr faina alba
5 oua
Crema de vanilie
750 ml lapte
140 gr zahar
1 plic zahar vanilat bourbon
1/2 pastaie vanilie
40 gr faina
40 gr amidon
6 galbenusuri de ou
1 priza sare
100 gr unt (82% grasime)
1 foaie gelatina (1.5 gr)
Portii: 8 mari
- Pentru blat se pune apa si untul intr-o craticioara si se adice la fierbere. Cand untul e topit si fierbe, se adauga toata faina deodata si se amsteca rapid pana aluatul se aduna impreuna, ca o bila in jurul lingurii de lemn.
- Se ia de pe foc si se adauga cate un ou pe rand amestecand dupa fiecare sa se incorporeze complet. La inceput, cand adaugati fiecare ou, aluatul pare ca se separa, dar continuati se amstecati si va reveni la consistenta initiala.
- Se pune hartie de copt in doua tavi de 28 x 18 cm si se ung peretii cu un cubulet de unt.
- Se imparte aluatul egal intre cele doua tavi si se niveleaza cu dosul unei linguri. Aluatul e cumva ferm, elastic, asa ca insistati sa il intindeti egal pe toata tava. E ok daca la final se vad urmele lingurii pe suprafata aluatului.
* daca nu aveti doua tavi de aceeasi dimensiune, impartiti aluatul in doua si le coaceti pe rand, vor iesi ok si asa, nu se intampla nimic cu aluatul daca sta - Se coc foile la 200C timp de aprox. 25-30 minute, pana foile sunt umflate si placut rumene, aurii.
- Se scot foile din cuptor si se lasa sa se racoreasca. Se vor lasa un pic, dar e perfect asa, mai ales cea de jos e bine sa se desumfle un pic sa fie o baza mai plata. Cea de sus o puteti lasa daca doriti sa se racoreasca in cuptorul oprit, cu usa putin deschisa, isi va pastra forma umflata (eu n-am facut asta).
- Cat timp se racesc foile, preparati crema.
- Puneti foaia de galatina in apa rece, sa se inmoaie.
- Intr-o craticioara se freaca galbenusurile cu faina, amidonul, sarea si cam 50 ml din lapte (ochiometric) doar pana arata ca o crema.
- Se pune restul de lapte cu zaharul si 1/3 din unt la fiert. Adaugati miezul de la vanilei si pastaia. Cand e fierbinte, scoateti pastaia si incepeti sa-l adaugati incet peste crema de oua. Cu o mana amestecati cu telul in crema si cu cealalta turnati incet laptele.
- Cand ati terminat de adaugat laptele, puneti craticioara pe foc mediu si cu telul continuati sa amestecati pana simtiti pe tel ca devine usor vascoasa. Imediat dati focul la mic si nu va opriti din amestecat. In cateva minute crema se va ingrosa, va deveni ca o mamaliga moale. Luati-o de pe foc si continuati sa amestecati sa se racoreasca un pic. Adaugati treptat restul de unt, amestecand sa se topeasca.
- Adaugati gelatina stoarsa de apa. Amestecati in continuare sa se dizolve. Lasati crema sa se mai racoreasca, sa fie calda, dar nu fierbinte. Amestecati din cand in cand in ea sa nu faca pojghita.
- in tava asezati unul dintre blaturi (cel care va place mai putin :) ). Turnati crema peste el si nivelati. Adaugati deasupra al doilea blat si apasati usor. Lasati sa se raceasca complet (cam 1 ora la temperatura camerei).
- Dati prajitura la frigider sa se inchege crema de vanilie (ideal peste noapte, dureaza cateva ore).
- Se taie in 8 bucati (preferabil cu un cutit mare zimtat, cel de paine; se sterge cutitul dupa fiecare taietura) si se serveste direct de la frigider.
Blat la racit
Prajitura montata in tava
Dupa o noapte la frigider
Comentarii (29)
Ultimele comentarii
Mirela acum 6 ani - 4 Iunie 2018 10:47
:) Da, a fost perfecta! Am fost happy like a puppy :P Regret doar ca nu am putut-o transporta cum aveam de gand :(Va trebui sa ma orientez spre alta prajitura pentru ocazii din astea ;)
Ioana acum 6 ani - 4 Iunie 2018 11:17
prajiturile cu creme sunt mai dificile la transport. eventual trebuia sa pui mai multa faina sa-ti iasa mai densa sa nu se inmoaie la caldura.Irina acum 6 ani - 5 Iunie 2018 19:06
Foarte bun. Multumesc pt o reteta de succes! ;)Mari Ana acum 6 ani - 7 Septembrie 2018 18:43
Super reteta! Nu m-as fi apucat de ea, dar ghici cine a vrut-o neaparat? Am pus si poza, nu stiu insa de ce apare pe dos, poate o aranjezi tu in pozitie normala. ;)Ioana acum 6 ani - 9 Septembrie 2018 10:55
o indrept luni, sigur, e prea frumoasa! ca fotomodelul :pIoana acum 6 ani - 10 Septembrie 2018 14:56
gata, am intors poza.Mari Ana acum 6 ani - 11 Septembrie 2018 13:39
Multumesc, Ioana. Se pare ca si cea cu inghetata de orez e rasturnata - cred ca le descarc de pe tel si sunt cam mari...Ioana acum 6 ani - 11 Septembrie 2018 13:40
cred ca e legat de modul in care tii telefonul cand faci pozele.Roxana acum 2 ani - 10 Decembrie 2021 11:50
Buna ziua . As dori sa fac aceasta prajitura de Craciun dar as vrea sa il fac intr-o tava de 28*40 cm . Ar trebui sa dublez ingredientele atat pt foi cat si pt crema ? Multumesc frumos!Ioana acum 2 ani - 10 Decembrie 2021 15:39
da, dublezi toate cantitatile. si eventual 5 minute in plus foile la cuptor, sa aiba timp sa se coaca (sa fie rumene, le urmaresti prin geam si incerci sa nu deschizi cuptorul pana la final)Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email