Cremes Carpati

Retete desert Retete cu ou

Cine iubeste eclerele? Dar cremesul? Am o reteta pentru voi! Puteti sa ziceti ca e un mega ecler umplut cu cea mai fina crema de vanilie. Sau un mega cremes cu foi de ecler. Un vis vanilat. Crema e suficient de inchegata cat sa se taie frumos, dar nu atat de inchegata incat sa para o budinca. E fina, fina si usoara. Desertul e de origine poloneza, se numeste Karpatka (Carpati), de la denivelarile pe care le formeaza blatul la coacere, care seamana cu niste munti.

Ingrediente

Blat (aluat ecler)

250 ml apa
125 gr unt (82% grasime)
125 gr faina alba
5 oua

Crema de vanilie

750 ml lapte
140 gr zahar
1 plic zahar vanilat bourbon
1/2 pastaie vanilie
40 gr faina
40 gr amidon
6 galbenusuri de ou
1 priza sare
100 gr unt (82% grasime)
1 foaie gelatina (1.5 gr)

Portii: 8 mari

 

  1. Pentru blat se pune apa si untul intr-o craticioara si se adice la fierbere. Cand untul e topit si fierbe, se adauga toata faina deodata si se amsteca rapid pana aluatul se aduna impreuna, ca o bila in jurul lingurii de lemn.
  2. Se ia de pe foc si se adauga cate un ou pe rand amestecand dupa fiecare sa se incorporeze complet. La inceput, cand adaugati fiecare ou, aluatul pare ca se separa, dar continuati se amstecati si va reveni la consistenta initiala.
  3. Se pune hartie de copt in doua tavi de 28 x 18 cm si se ung peretii cu un cubulet de unt.
  4. Se imparte aluatul egal intre cele doua tavi si se niveleaza cu dosul unei linguri. Aluatul e cumva ferm, elastic, asa ca insistati sa il intindeti egal pe toata tava. E ok daca la final se vad urmele lingurii pe suprafata aluatului.
    * daca nu aveti doua tavi de aceeasi dimensiune, impartiti aluatul in doua si le coaceti pe rand, vor iesi ok si asa, nu se intampla nimic cu aluatul daca sta
  5. Se coc foile la 200C timp de aprox. 25-30 minute, pana foile sunt umflate si placut rumene, aurii.
  6. Se scot foile din cuptor si se lasa sa se racoreasca. Se vor lasa un pic, dar e perfect asa, mai ales cea de jos e bine sa se desumfle un pic sa fie o baza mai plata. Cea de sus o puteti lasa daca doriti sa se racoreasca in cuptorul oprit, cu usa putin deschisa, isi va pastra forma umflata (eu n-am facut asta).
  7. Cat timp se racesc foile, preparati crema.
  8. Puneti foaia de galatina in apa rece, sa se inmoaie.
  9. Intr-o craticioara se freaca galbenusurile cu faina, amidonul, sarea si cam 50 ml din lapte (ochiometric) doar pana arata ca o crema.
  10. Se pune restul de lapte cu zaharul si 1/3 din unt la fiert. Adaugati miezul de la vanilei si pastaia. Cand e fierbinte, scoateti pastaia si incepeti sa-l adaugati incet peste crema de oua. Cu o mana amestecati cu telul in crema si cu cealalta turnati incet laptele.
  11. Cand ati terminat de adaugat laptele, puneti craticioara pe foc mediu si cu telul continuati sa amestecati pana simtiti pe tel ca devine usor vascoasa. Imediat dati focul la mic si nu va opriti din amestecat. In cateva minute crema se va ingrosa, va deveni ca o mamaliga moale. Luati-o de pe foc si continuati sa amestecati sa se racoreasca un pic. Adaugati treptat restul de unt, amestecand sa se topeasca.
  12. Adaugati gelatina stoarsa de apa. Amestecati in continuare sa se dizolve. Lasati crema sa se mai racoreasca, sa fie calda, dar nu fierbinte. Amestecati din cand in cand in ea sa nu faca pojghita.
  13. in tava asezati unul dintre blaturi (cel care va place mai putin :) ). Turnati crema peste el si nivelati. Adaugati deasupra al doilea blat si apasati usor. Lasati sa se raceasca complet (cam 1 ora la temperatura camerei).
  14. Dati prajitura la frigider sa se inchege crema de vanilie (ideal peste noapte, dureaza cateva ore).
  15. Se taie in 8 bucati (preferabil cu un cutit mare zimtat, cel de paine; se sterge cutitul dupa fiecare taietura) si se serveste direct de la frigider.

Blat la racit

Prajitura montata in tava

Dupa o noapte la frigider

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...