Croissant spaniol

Retete aluaturi Retete desert Retete pentru Mic Dejun Retete din Spania

Azi sunt lipsita de inspiratie, nu am gasit decat acest nume pentru desertul spaniol, specific insulei Mallorca, numit ensaimada. Sper sa nu se supere spaniolii pe mine ca am dat un nume cu iz frantuzesc, dar aluatul seamana cu al unui croissant bun, e aerat si pufos in interior si deasupra e crocant. Macar asa va puteti face o idee despre ce veti obtine daca incercati aceasta reteta, fiindca mie, sa fiu sincera, cuvantul "ensaimada" nu mi-a spus nimic cand l-am auzit prima data.

Am crezut ca o sa fac 3 croissante de marime normala si o sa le iau la lucru, si cand colo, peste noapte, m-am trezit cu ditamai croissantele crescute in tava. Trei monstri cu care nu stiam ce sa fac, avand in vedere ca noi suntem doar doi, asa ca l-am facut fericit pe fratele meu cu unul, iar al doilea sigur va fi revendicat pana diseara.

Fiind prima incercare am mers pe varianta simpla sa vad cum se comporta aluatul. Dar pot fi foarte bine umplute cu ciocolata, branza cu stafide sau orice alta crema va vine in minte. Daca vreti sa le umpleti as zice sa le faceti mai mici, eventual sa impartiti aluatul in 6. Abia astept si eu sa fac varianta cu umplutura. Asa simple se potrivesc la micul dejun cu o cana de lapte, dar umplute... vor fi un deliciu in fiecare moment al zilei.

Ingrediente

150 gr zahar
160 ml lapte caldut
2 oua
6 linguri ulei (preferabil de masline)
1 plic drojdie uscata (7gr)
510 gr faina alba
1 varf cutit sare
80 gr untura la temperatura camerei (NU inlocuiti cu unt sau margarina!)
zahar pudra vanilat pentru decorat
1 lingura ulei pentru uns tava si masa de lucru

Bucati: 3 croissante de diametru 20 cm.

  1. Puneti toate ingredientele (exceptand ultimele 3 ingrediente) in masina de paine in ordinea din reteta. Setati pe programul de "aluat" care include framantat si crescut.
    Daca nu aveti masina de paine, dizolvati drojdia in lapte. Faceti o gaura in mijlocul fainii si adaugati toate ingredientele in mijloc (exceptand ultimele 3 ingrediente) si framantati pana obtineti un aluat elastic si nelipicios. Lasati la crescut intr-un bol acoperit, la loc caldut cca 1 ora.
  2. Impartiti aluatul in 3 bucati egale.
  3. Pe masa de lucru asezati hartie de copt pe care o ungeti cu putin ulei, folosind o pensula de silicon (sau o pana).
  4. Din fiecare bucata intindeti cate o foaie subtirica, de aprox. 35cm x 25 cm.
  5. Luati cu degetele untura si ungeti bine foaia (untura nu trebuie sa fie in strat gros, ca si cum ati unge o tava). Impaturati aluatul pe latime. Ungeti iar aluatul deasupra si impaturati inca o data pe latime.
  6. Intindeti din aluat o foaie cat de subtire puteti, foaia mea a avut aprox. 50 cm X 35cm, era usor transparenta. Cand incepeti sa o intindeti folositi-va de maini, nu de sucitor, fiindca aluatul, fiind uns cu untura e alunecos. Cand aluatul devine mai "stabil" continuati sa intindeti cu sucitorul.
  7. Foaia subtire obtinuta o rulati pe latura lunga. Ruloul obtinut il rulati sub forma de melc.
  8. In tava cuptorului puneti hartie de copt. Ungeti hartia cu foarte putin ulei, folosind o pensula de silicon (sau o pana). Asezati "melcii" obtinuti pe tava, la distanta unii de altii.
  9. Puneti tava in cuptor (nepornit) si lasati la crescut 12 ore (eu am lasat peste noapte). "Melcisorii" vor creste foarte tare.
  10. A doua zi porniti cuptorul la 170C si coaceti cca 35 minute, pana croissantele sunt rumene.
  11. Lasati la racit si pudrati cu zahar pudra vanilat. Serviti dimineata, cu un pahar de lapte.

Foaie unsa cu untura

Impaturim (pas 1)

Impaturim (pas 2)

Foaie subtire

Rulam strans

Rulou

Dam forma de melc

Ensimada in tava

Dupa 12 ore

Copt

Presaram cu zahar

Sectiune

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...