Dulceata de afine
Retete cu fructe Retete de Muraturi si Conserve
Dulceata ideala pentru papanasi sau placinte motesti. Este si dulceata mea de concediu cand, invariabil, imi place sa mananc la micul dejun paine cu unt, dulceata de afine si o cana cu lapte de capra. Ceea ce imi aminteste ca numaratoarea inversa pana la concediu a inceput!
Ingrediente
1 kg afine
450 gr zahar
1 baton scortisoara (cca 10 cm; optional)
4 cuisoare (optional)
Portii: 1 borcan de 450 ml + 1 borcan de 250 ml + 1 borcan de 200 ml
- Se acopera afinele cu zahar si se lasa 1 ora la macerat.
- Se pun la fiert la foc mic la inceput, pana afinele isi lasa sucul si incepe sa fiarba. Dureaza cca 15 minute. Cand incepe tot amestecul sa fiarba, lasati-l pe foc inca 1 minut.
- Strecurati afinele de sucul lasat. Lasati-le 10 minute la scurs ca sa colectati cat mai mult suc.
- Puneti sucul strecurat inapoi pe foc, la fiert, impreuna cu scortisoara si cuisoarele. Fierbeti timp de 20 minute, curatand spuma groasa care se formeaza deasupra.
- Puneti afinele in siropul fiert. Lasati inca 8 minute la fiert din momentul in care incepe sa clocoteasca.
- Puneti dulceata de afine fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
- Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.
Afinele la fiert pana-si lasa sucul
Strecuram afinele
Punem sucul la fiert
Siropul fierbe de 20 minute
Dulceata e gata sa fie pusa in borcane
Comentarii (36)
Ultimele comentarii
Jasmine acum 10 ani - 16 Iulie 2014 10:18
Bună,Aș vrea să fac și eu dulceața după această rețetă, dar am o întrebare: dacă măresc de 2 sau 3 ori cantitățile, timpul de fierbere rămâne același sau crește și el?
Mulțumesc!
Ioana acum 10 ani - 28 Iulie 2014 13:19
Onia, timpul de fierbere trebuie crescut daca cresti cantitatile retetei.Ioana acum 10 ani - 28 Iulie 2014 13:24
nu Jasmine, timpul de fierbere creste cam proportional. daca insa ai o oala foarte foarte larga mai scade timpul de fierbere.carmen acum 10 ani - 28 Iulie 2014 15:56
Buna, am facut reteta dvs dar la cantitate de 9 kg. Am o intrebare, mi s-a inchegat prea tare....cum sa fac acum? Pot pune apa ca sa o lungesc??Ioana acum 10 ani - 28 Iulie 2014 16:23
ai putea adauga apa fiarta peste ea, pana se lungeste cat doresti. apoi sterilizezi iar borcanele pline (le umpli si le fierbi in apa sau la cuptor). eu doar am auzit de aceasta solutie, n-am incercat niciodata ca sa-ti garantez ca rezista gemul la fel de mult.Iulia acum 10 ani - 6 Septembrie 2014 00:19
dulceata de mure nu faci? :) am nevoie de o retetaIoana acum 10 ani - 6 Septembrie 2014 10:10
nu am facut dulceata de mure :(mirela iuliana acum 10 ani - 4 Octombrie 2014 00:53
Ioana eu am o intrebare,mi-a adus din romania afine,dar sunt deja cu zahar pe ele,cum fac sa le cintaresc si de zahar cum le aranjez ca nu stiu cit este in bidonul acela si nici cit zahar s-a pus peste ele:)
Banga Delia acum 8 ani - 29 Iulie 2016 23:01
Delicioasa dulceata. Am facut astazi si e prima oara cand are consistenta pe care mi-o doream. Multumiri.Ioana acum 8 ani - 3 August 2016 11:21
cu drag, Delia :)Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email