Dulceata de afine

Retete cu fructe Retete de Muraturi si Conserve

Reteta Dulceata de afine

Dulceata ideala pentru papanasi sau placinte motesti. Este si dulceata mea de concediu cand, invariabil, imi place sa mananc la micul dejun paine cu unt, dulceata de afine si o cana cu lapte de capra. Ceea ce imi aminteste ca numaratoarea inversa pana la concediu a inceput!

Ingrediente

1 kg afine
450 gr zahar
1 baton scortisoara (cca 10 cm; optional)
4 cuisoare (optional)

Portii: 1 borcan de 450 ml + 1 borcan de 250 ml + 1 borcan de 200 ml

  1. Se acopera afinele cu zahar si se lasa 1 ora la macerat.
  2. Se pun la fiert la foc mic la inceput, pana afinele isi lasa sucul si incepe sa fiarba. Dureaza cca 15 minute. Cand incepe tot amestecul sa fiarba, lasati-l pe foc inca 1 minut.
  3. Strecurati afinele de sucul lasat. Lasati-le 10 minute la scurs ca sa colectati cat mai mult suc.
  4. Puneti sucul strecurat inapoi pe foc, la fiert, impreuna cu scortisoara si cuisoarele. Fierbeti timp de 20 minute, curatand spuma groasa care se formeaza deasupra.
  5. Puneti afinele in siropul fiert. Lasati inca 8 minute la fiert din momentul in care incepe sa clocoteasca.
  6. Puneti dulceata de afine fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
  7. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Afinele la fiert pana-si lasa sucul

Afinele la fiert pana-si lasa sucul

Strecuram afinele

Strecuram afinele

Punem sucul la fiert

Punem sucul la fiert

Siropul fierbe de 20 minute

Siropul fierbe de 20 minute

Dulceata e gata sa fie pusa in borcane

Dulceata e gata sa fie pusa in borcane

Comentarii (36)

 

Ultimele comentarii

Jasmine  acum 10 ani - 16 Iulie 2014 10:18  

Bună,
Aș vrea să fac și eu dulceața după această rețetă, dar am o întrebare: dacă măresc de 2 sau 3 ori cantitățile, timpul de fierbere rămâne același sau crește și el?
Mulțumesc!
 

Ioana  acum 10 ani - 28 Iulie 2014 13:19  

Onia, timpul de fierbere trebuie crescut daca cresti cantitatile retetei.
 

Ioana  acum 10 ani - 28 Iulie 2014 13:24  

nu Jasmine, timpul de fierbere creste cam proportional. daca insa ai o oala foarte foarte larga mai scade timpul de fierbere.
 

carmen  acum 10 ani - 28 Iulie 2014 15:56  

Buna, am facut reteta dvs dar la cantitate de 9 kg. Am o intrebare, mi s-a inchegat prea tare....cum sa fac acum? Pot pune apa ca sa o lungesc??
 

Ioana  acum 10 ani - 28 Iulie 2014 16:23  

ai putea adauga apa fiarta peste ea, pana se lungeste cat doresti. apoi sterilizezi iar borcanele pline (le umpli si le fierbi in apa sau la cuptor). eu doar am auzit de aceasta solutie, n-am incercat niciodata ca sa-ti garantez ca rezista gemul la fel de mult.
 

Iulia  acum 10 ani - 6 Septembrie 2014 00:19  

dulceata de mure nu faci? :) am nevoie de o reteta
 

Ioana  acum 10 ani - 6 Septembrie 2014 10:10  

nu am facut dulceata de mure :(
 

mirela iuliana  acum 10 ani - 4 Octombrie 2014 00:53  

Ioana eu am o intrebare,mi-a adus din romania afine,dar sunt deja cu zahar pe ele,cum fac sa le cintaresc si de zahar cum le aranjez ca nu stiu cit este in bidonul acela si nici cit zahar s-a pus peste ele
:)
 

Banga Delia  acum 8 ani - 29 Iulie 2016 23:01  

Delicioasa dulceata. Am facut astazi si e prima oara cand are consistenta pe care mi-o doream. Multumiri.
 

Ioana  acum 8 ani - 3 August 2016 11:21  

cu drag, Delia :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...