Gutui in sirop
Retete desert Retete cu fructe Retete turcesti
Gutui insiropate in stil turcesc. Se topesc in gura, sunt intens aromate, dar cel mai mult imi place culoarea.
Daca va ramane sirop sau bucati de gutuie le puteti mixa cu iaurt grecesc.
Ingrediente
2 gutui mari (aprox. 800-900 gr)
250 gr zahar
2-3 cuisoare
1 baton mic de scortisoara
1/2 lamaie
fistic sau nuca macinata (pentru decorat)
Spuma de iaurt cu branza de capra
100 gr iaurt grecesc
20 gr branza proaspata de capra (moale)
50 ml smantana pentru frisca
Bucati: 4
- Se ia coaja de pe lamaie cu ajutorul aparatului de curatat legume. Se curata gutuile de coaja folosind acelasi aparat de curatat legume. Se taie in doua si se curata de cotoare (am folosit aparatul de facut bile din fructe pentru a scobi centrul). Pe masura ce le curatati le stopiti cu suc de lamaie sa nu se oxideze.
- Intr-o oala/cratita care cuprinde bucatile de gutui pe un singur strat asezati coaja care ati curatat-o de pe gutui si cea de lamaie. Apoi presarati 100 gr de zahar. Adaugati vreo 6-7 samburi de la gutui. Asezati gutuile cu taietura in sus. In adanciturile gutuilor adaugati cate un cuisor. Presarati restul de zahar peste gutui.
- Adaugati suficienta apa cat sa inceapa zaharul de pe gutui sa se umezeasca (cca 500 ml).
- Aduceti continutul oalei la fierbere. Dati focul la mic, puneti capacul si fierbeti 1.5 ore. Este esential sa nu clocoteasca lichidul din oala, doar sa bolboroseasca usor, altfel gutuile se vor terciui.
- Dupa 1.5 ore gutuile ar trebui sa fie usor inchise la culoare (un crem-portocaliu)si siropul sa aiba deja o tenta portocalie. Le intoarceti cu partea taiata in jos (veti vedea ca dedesubt sunt un pic mai inchise la culoare; intorceti-le usor, sunt deja fierte). Adaugati batonul de scortisoara si le mai lasati la fiert, fara capac de acum, inca 1.5 ore. Aveti grija si acum sa nu clocoteasca lichidul. Siropul va scadea incet, se va ingrosa si inchide la culoare. In acest timp, cam la 20 minute, stropiti partea de deasupra (cea care nu e acoperita cand scade lichidul) cu sirop.
- Lasati sa se raceasca continutul oalei si apoi puneti oala la frigider sa se raceasca bine de tot.
- Frecati iaurtul cu branza si apoi adaugati frisca batuta. Serviti jumatatile de gutui cu spuma de iaurt si presarate cu fistic sau nuca macinata.
Gutuile cu zahar si arome
Se adauga apa
Dupa 1.5 ore de fiert cu capac
Dupa 2 ore de fiert
Comentarii (6)
olga acum 9 ani - 16 Noiembrie 2015 12:34
SUPERB!!!!olga acum 9 ani - 22 Noiembrie 2015 15:21
Vizual m-a cucerit. Gustul depaseste orice imaginatie. E divin.Tu senzationala! Multumesc frumos.
Ioana acum 9 ani - 22 Noiembrie 2015 16:29
ai obtinut aceeasi minunata culoare portocalie, olga?olga acum 9 ani - 22 Noiembrie 2015 18:29
Foarte putin mai deschisa ( nu a deranjat pe nimeni), gutuile mele erau mai mici si mi-a fost teama sa nu se faca terci.Textura minunata, mirosul mai bun ca un parfum de marca, combinatia de gusturi dementiala.
PERFECT!
Rodica acum 2 ani - 4 Aprilie 2022 15:47
pentru culoarea rosie, daca gutuile au putini samburi, puteti adauga cateva petale de hibiscus... eu le gasesc conservate in sirop, la categoria dulceturi si gemuri...este un deserr divin!Ioana acum 2 ani - 4 Aprilie 2022 16:08
hibiscus...colorant rosu natural, ingenioasa solutie.probabil merge si la sosurile de rubarba, cand rubarba nu e foarte rosie... Merci!
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email