Musaca

Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc

Reteta Musaca

Se numeste musaca orice tip de mancare preparat prin alternarea straturilor de legume si carne tocata si este specifica multor tari ale lumii. Insa eu am pregati varianta greceasca de musaca (Moussaka), aceasta fiind si cea mai populara varianta. Ea consta in straturi de vinete si cartofi cu carne tocata, iar deasupa un strat de sos bechamel. Este o mancare care este mai buna servita a doua zi.

Fiindca este destul de migaloasa de pregatit, este bine sa preparati o data mai multe portii si sa le congelati.

Ingrediente

5 cartofi
1 vanata medie
500 gr carne tocata
1/2 pahar vin rosu sec (optional)
1 ceapa
400 gr rosii din conserva (sau passata, sau bulion)
sare
piper
cimbru
100 ml ulei +2 linguri

Sos bechamel:

50 gr unt
1 lingura cu varf faina
300 ml lapte fierbinte
150 gr cascaval (un cascaval care se topeste usor, eu am pus Moeciu)

Portii: 4-5

  1. Pregatim sosul de carne: se caleste ceapa tocata marunt in 2 linguri ulei. Cand se inmoaie se adauga carnea tocata si se prajeste pana se evapora tot sucul care-l lasa si incepe sa se rumeneasca usor. In acel moment adaugam rosiile, sare, piper si 1 lingurita cimbru. Amestecam bine, punem capacul la oala si lasam la fiert la foc mediu 45 minute. Din cand in cand amestecati in sos si daca scade prea mult, adaugati putina apa (sau vin).
  2. Cat timp se face carnea curatam cartofii de coaja si ii taiem rondele subtiri. Vanata o taiem tot rondele, cat de subtiri putem ca sa se prajeasca repede.
  3. Prajim cartofii intr-o tigaie in 50 ml ulei. Daca tigaia e mai mica, ii prajiti in mai multe ture. La fel, prajim vinetele in restul de 50 ml ulei.
    * reteta traditionala cere prajirea legumelor in ulei, dar recomand prajirea vinetelor pe grill, doar unse cu putin ulei, astfel nu vor absorbi o cantitate, zic eu, inutila de ulei.
  4. Scoatem legumele prajite pe servetele de hartie si lasam sa se scurga de ulei.
  5. Pregatim sosul bechamel folosind tehnica de aici. In aceasta reteta am folosit mai mult lapte fiindca sosul trebuie sa fie un pic mai moale. In sos adaugati cascavalul razuit.
  6. Intr-un vas termorezistent asezati un strat de cartofi, apoi un strat de vinete. Deasupra asezam strat de sos de carne. Repetam: iar strat de cartofi, apoi vinete si iar carne. Peste carne punem sosul bechamel.
    * vasul meu oval are 25 cm lungime si 15 latime.
    ** nu am folosit chiar tot sosul bechamel, am pus cat a intrat in vas, dar trebuie sa acopere bine carnea
  7. Dam la cuptor la 180C pentru 30 minute, pana se rumeneste deasupra. Lasam sa se racoreasca si apoi putem taia felii. Se serveste cu un pahar de vin rosu sec, fiind o mancare foarte grea.

Prajim cartofii

Prajim cartofii

Prajim vinetele

Prajim vinetele

Le scurgem pe servetele

Le scurgem pe servetele

Sos bechamel cu branza razuita

Sos bechamel cu branza razuita

Un strat de cartofi, apoi unul de vinete...

Un strat de cartofi, apoi unul de vinete...

Strat de carne...

Strat de carne...

Ultimul strat va fi sosul bechamel

Ultimul strat va fi sosul bechamel

O felie pentru voi

O felie pentru voi

Comentarii (37)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 10 Martie 2013 11:29  

in primul rand musacaua nu se va taia felii frumoase decat daca o lasi sa se racoreasca un pic. Nu e obligatoriu sa cureti vinetele de coaja, dar la feliere ai nevoie de un cutit bun care sa taie coaja frumoas, nu sa traga de ea si sa distruga feliile.
 

georgia  acum 11 ani - 10 Martie 2013 16:38  

YEP.Multumesc de raspuns :).Am lasat la racorit musacaua.Si eu care credeam ca ma-m facut de bafta ca musacaua s-a rastogolit in farfurie...ha ha ha doar n mintea mea a fost ca ma-m facut de bafta ...uff ce bine .Eu numa dupa retele tale gatesc si nu am dat niciodata gresh.GRATTUERA master chef .Puss och Kram ;)
 

sonia  acum 11 ani - 26 Octombrie 2013 17:39  

Buna ioana felicitari pentru aceasta reteta am preparato astazi la pranz si la randul meu m-a felicitat toata familia iti mmultumesc ptr asta! Traim in Spania de multi ani si aici nu se mananca numai capsuni ha ha ha
 

Flori  acum 10 ani - 10 August 2014 02:16  

Buna seara!! Eu am facut aceasta reteta.Dar am o intrebare. Poate fi incalzita la cuptor urmatoarea zi????? Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 10 August 2014 08:07  

sigur ca da.
 

nicodin  acum 10 ani - 31 Octombrie 2014 10:22  

FFFFF gustoasa ! s-a cerut un bis la prima portie :))))
multumesc ptr reteta
 

Roxana solomon  acum 9 ani - 1 August 2015 20:02  

Buna, am nevoie de niste sfaturi. Vreau sa prepar lasagna si musaca ca mai apoi si le congelez necoapte. Pot sa folosesc acelasi sos bolognese si bechamel pt amândoua ? Ai vreun sfat de care sa tin cont când le congelez? Crezi ca le schimba foarte mult gustul ? Vreau sa le tin câteva zile la congelator. Multumesc frumos.
 

Ioana  acum 9 ani - 17 August 2015 09:54  

sigur ca poti folosi acelasi sos de carne si sos bechamel la ambele. se pot congela inainte de coacere si gustul nu se va schimba prea mult. doar sa le invelesti bine in punga de plastic groasa care sa vina in contact cu stratul de desupra si ar fi bine sa le decongelezi (in frigider) inainte de coacere.
 

nicu   acum 8 ani - 7 Februarie 2016 15:43  

buna! de ce trebuie sa prajim cartofii???de ce nu fierti? :)
 

Ioana  acum 8 ani - 8 Februarie 2016 09:18  

grecii zic ca nu e asa gustoasa musacaua cu cartofi fierti :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...