Mustar de casa

Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Mustar de casa

Am citit in weekend un articol despre prepararea mustarului in casa si am vrut si eu sa ma joc un pic sa vad ce iese. Ideile principale care le-am retinut sunt ca aroma de mustar se activeaza cand semintele vin in contact cu un lichid si ca se pot obtine gusturi si tipuri diferite de mustar jongland cu doua elemente:

  • combinand semintele de mustar galbene cu cele negre in diferite proportii va duce la gusturi diferite deoarece semintele galbene sunt lai slabe, iar cele negre mai iuti si cu gust mai intens
  • puteti face diferite tipuri de mustar folosind lichide diferite: bere, vin sec (pentru mustarul dijon), apa, otet (pentru mustarul clasic), miere, sucuri de fructe.

Eu am facut primul meu test cu bere. Si am mai tradus o reteta de Mustar Dijon de pe WikiHow pe care n-am incercat-o inca, dar mi se pare interesanta si va da idee cum puteti jongla cu mustarul. Normal, dupa ce preparati pasta puteti aroma mustarul cu alte condimente: hrean, ghimbir, scortisoara, miere....

Ingrediente

Mustar cu bere

40 gr seminte mustar
bere
1 lingurita turmenic (optional, pentru culoare)
1 lingurita zahar
putin piper

Mustar Dijon

1 ceapa tocata marunt
2 catei usturoi tocati
2 linguri miere
130 gr pudra de mustar
1 lingura ulei
2 lingurite sare
4 picaturi sos Tabasco
400 gr vin alb sec

  1. Mustar cu bere: macinati in masina de macinat cafea semintele de mustar pana se fac pudra.
    * curatati imediat masina adaugand sare in ea de cateva ori si mixand bine; stergeti apoi interiorul cu un servetel; spalati bine capacul.
  2. Puneti pudra rezultata intr-un bol mic si adaugati incet bere pana obtineti o pasta moale. Condimentati cu putin piper, zahar si turmenic, omogenizand f bine.
    * daca gustati acum pasta va fi foarte iute si cu un gust inecacios cam neplacut; urmatorul pas trebuie realizat pentru a obtine un gust normal de mustar!
  3. Puneti mustarul intr-un borcan si lasati 1 saptaman la temperatura camerei. Dupa 1 saptamana gustati in fiecare zi mustarul si cand ajunge pe gustul dumneavoastra il puneti in frigider; cu cat il tineti mai mult afara, cu atat va scadea iuteala si va avea un gust mai delicat, gustul inecacios disparand; daca doriti un mustar foarte "light" il tineti afara cam 1 luna.
    * eu l-am tinut 3 saptamani afara.
  4. Pastrati apoi la frigider.
  5. Mustar Dijon: fierbeti ceapa si usturoiul in vin pentru 5 minute. Lasati sa se raceasca complet.
  6. Puneti pudra de mustar intr-un bol - pe foc mic - si adaugati incet vinul fiert pana obtineti o pasta moale. Incorporati apoi restul ingredientelor: sosul Tabasco, sarea si mierea.
  7. Lasati pe foc mic pana sosul se ingroasa. Urmati pasii de la mustarul cu bere pentru pastrare.

Mustar pudra

Mustar pudra

Mustar cu bere

Mustar cu bere

Comentarii (22)

 

Ultimele comentarii

flory  acum 13 ani - 7 Decembrie 2010 18:57  

bunà... uite ce am gàsit pe net pt.ca mustarul sà tinà mai mult............Se poate steriliza pentru o depozitare mai indelungata prin fierbere la bainmarie, dar atunci o buna parte din aroma si iuteala se pierd. De recomandat ar fi sa preparati portii mici pentru 2-3 sapatamani si sa evitati degradarea termica a proprietatilor naturale a produsului.............
 

Dana  acum 12 ani - 20 Aprilie 2012 19:09  

Bună ziua,

Am căutat pe google magazine de la care aș putea cumpăra grăunțe de muștar, însă nu am găsit.Găsesc numai descrierile muștarului pe site-uri enciclopedice, vânzare en grossmituri cu grăunțe de muștar și cam atât. V-aș fi recunoscătoare dacă ați putea să mpă ajutați cu un sfat pentru a găsi muștar de vânzare. Vă multțumesc.
 

andreeabubuna  acum 12 ani - 12 Iunie 2012 21:20  

buna dana grauntele de mustar se gasesc la plafar:) ;)
 

Nelu  acum 12 ani - 19 August 2012 15:51  

MAi fratilor!!!!! Eu vreau mustarul pe care il mincam cu mici la iarba verde acum 30 de ani!!!!! Cel de acum nu e decit o latura penibila pe care sa nu odai nici la porci, iar retetele gasite pe net nu sint decit niste fantezii infantile. Nu vreau "alte" laturi pline de tot felul de dracovenii zie mirodenii, care nu sint decit niste parfumuri idioate. Vreau un mustar in care sa nu se simta acel praf, care nu stiu ce e, dar e fara gust, sa nu il simt dulce de parca au incurcat mustarul cu frisca. ALTE PROSTII NU MA INTERESEAZA!!!!!!!!! :(
 

Liliana  acum 12 ani - 19 Septembrie 2012 08:56  

Nelu, cauta mustarul facut la Tecfoods Tecuci. Am ramas surprinsa cand l-am gustat, este cel pe care il mancam "pe paine" cand eram copii. In mod surprinzator, acest mustar nu se afla pe rafturi in supermarketurile din Tecuci ci in magazinele de cartier.
 

calmir  acum 10 ani - 7 Decembrie 2013 12:55  

Hello, tocmai am gasit retetele de mustar si vreau sa fac reteta de mustar de Dijon. Din comentarii am inteles ca ceapa si usturoiul le pun in mustar dar tb apoi sa il toc fin cu un blender sau ramane asa usor granulat? (depinde cat de fin le toc?!!!)
 

Ioana  acum 10 ani - 9 Decembrie 2013 08:59  

se adauga doar vinul in care au fiert ceapa si usturoiul, deci il strcori inainte de a-l adauga.
 

calmir  acum 10 ani - 11 Decembrie 2013 17:43  

Multumesc pt. raspuns.
Intre timp am facut mustarul cu tot cu legume si l-am tocat fin cu mixerul de mana.
Mai am insa o nelamurire, cand l-am terminat nu avea gust deloc placut si nici nu era iute. Are importanta faptul ca boabele nu s-au tocat fin ca si faina? Rasnita mea nu macina fin de tot ci obtin o granulatie destul de mare daca compar cu faina. Oricum, dupa patru zile a inceput sa semene la gust cu mustarul dar nu este iute cum ma asteptam ci doar ff putin iute. Din nou, sa fie de vina calitatea boabelor de mustar si granulatia?
Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 12 Decembrie 2013 10:23  

presupun ca e vorba doar de boabe, al meu e al naibii de iute la inceput.
 

ioana  acum 10 ani - 26 Decembrie 2013 14:19  

Buna ziua
Borcanul cu mustar lasat la temperatura camerei trebuie sa fie cu capac sau fara?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...