Pelmeni
Retete aluaturi Retete aperitive Retete de mancaruri cu carne Retete din Rusia
Pelmenii sunt coltunasi cu carne, traditionali din Rusia. Eu i-am descoperit acum vreo 2 ani in Rep. Moldova, unde ni s-au servit ca aperitiv cald, stropiti cu smantana si presarati cu marar. Nici nu va imaginati ce bine ne-au picat dupa lungul drum de la Cluj-Napoca la Chisinau.
Pelmenii se pot congela, iar cand aveti nevoie de ei (un musafir picat pe neasteptate sau se arata un weekend lenes) doar ii fierbeti.
Ingrediente
Aluat
500 gr faina alba (tip BL55)
300 ml apa
1 ou mic
1 lingurita rasa sare
Umplutura
250 gr carne tocata (de vitel am folosit)
1/4 lingurita piper negru macinat
1/4 lingurita boia dulce
1/2 lingurita sare
1/2 ceapa mica
1 lingura ulei
30 ml apa
Pentru servire
smantana fermentata (acra)
marar tocat
1 foaie dafin
putin ulei
Bucati: aprox 80
- Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut si apa. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
- Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea 30 minute.
- Umplutura: se caleste ceapa data pe razatoare in ulei pana-i dispare mirosul de crud. Se adauga peste carne toate ingredientele si se amesteca pana se omogenizeaza.
* in umplutura mai puteti pune morcov data pe razatoarea mica, cimbru, 1/2 catel de usturoi, patrunjel tocat - Se imparte aluatul in bucati cu care puteti lucra usor (eu l-am impartit in 5).
- Pe masa data cu faina se intinde aluatul foaie subtire.
* Sfat: daca aveti masina de paste puteti intinde aluatul cu ea, pe nivelul 4 - Cu un pahar de 6 cm diametru (eu mi-am folosit forma de ravioli) decupati cercuri din aluat.
* resturile de aluat se framanta si se intind iar, pana terminati aluatul - Puneti pe fiecare disc cate 1 lingurita de umplutura. Sigilati umplutura inauntru, apasand bine de jur imprejurul carnii. Veti obtine o semiluna. Uniti capetele semilunii , suprapunandu-le un pic. Apasati bine acolo.
- Asezati pelmenii formati pe hartie de copt sau o suprafata data cu faina.
- Se pune o oala mare cu multa apa, sare si 1 foaie de dafin la fiert. Cand fierbe, dati focul pe mai mic, astfel incat apa sa clocoteasca doar usor.
- Se pun pelmenii in apa (nu-i inghesuiti, ca sa nu se lipeasca intre ei; fierbeti-i in ture) si se fierb 3 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata (cca 5-6 minute in total).
- Se scot pelmenii intr-un bol si se stropesc cu putin ulei, sa nu se lipeasca intre ei.
- Se servesc calzi, cu smantana si marar tocat sau cu sos de rosii.
Decupam discuri din aluatul intins subtire
Discurile
Punem carne pe disc
Sigilam umplutura
Suprapunem capetele
Pelmeni
Pelmeni formati
Pelmenii fierb