Pilaf de orez cu pui in stil indian

Bucataria indiana Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de pui

Reteta Pilaf de orez cu pui in stil indian

Pregatiti-va pentru aromele pe care sunteti pe cale sa le savurati.

Intotdeauna am emotii cand fac prima data o mancare indiana, fiindca mi se pare o provocare sa jonglez cu atatea condimente. Dar am reusit sa-mi condimentez puiul Biryani intr-un mod delicat, subtil si proaspat. Si sunt incantata.

Ingrediente

500 gr pulpe de pui dezosate
250 gr orez basmati
100 gr iaurt natur
2 cepe medii (cca 250 gr)
1 ardei iute verde (optional)
1/2 legatura patrunjel
10-15 frunze menta
2 linguri ulei

Masala

1 lingura boia dulce
1/2 lingurita chili pudra
1/2 lingurita turmeric
1/4 lingurita piper negru macinat
1/4 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita coriandru macinat
1/8 lingurita fenicul macinat (sau anason)
2 boabe cardamom verde
1 cuisor
1 bucata baton de scortisoata (cca 2 cm)
2 lingurite pasta de ghimbir si usturoi (sau 4 catei de usturoi striviti + 1 lingurita de ghimbir razuit pasta)

Portii: 3

  1. Incingeti uleiul si adaugati ceapa tocata nu foarte marunt. Caliti-o la foc mic, amestecand cand si cand, pana e rumena, capatand culoarea cognacului. Dureaza in jur de 20-30 minute acest pas. Retineti 1 lingura din ceapa caramelizata.
  2. Pulpele de pui se taie in doua.
  3. Restul de ceapa se pune intr-un robot impreuna cu iaurtul si se mixeaza pana obtineti o pasta fina. Se adauga masala macinata (de la boia la fenicul) si se mixeaza pana pasta devine portocalie. Se adauga aceasta pasta peste pui impreuna cu condimentele intregi (de la cardamom la scortisoara) si pasta de ghimbir si usturoi. Se adauga sare dupa gust. Se amesteca totul bine, masand pulpele. Ideal se lasa carnea la marinat in frigider, pana a doua zi. Daca va grabiti puteti sa o lasati doar 1.5 ore la temperatura camerei.
  4. A doua zi puneti o oala cu multa apa la fiert. Adaugati sare, amestecati sa se dizolve si gustati-o. Trebuie sa fie sarata ca apa marii.
  5. Spalati orezul pana apa ramane curata pe el. Adaugati orezul in apa sarata care fierbe. Dati focul la mic si fierbeti-l fix 5 minute. Scurgeti-l si gustati-l: trebuie sa fie inca tare in mijloc. Treceti-l rapid sub jet de apa rece sa opriti fierberea. Adaugati in el ceapa caramelizata retinuta.
  6. Puneti carnea intr-o cratita in care pulpele intra pe un singur strat (cam 25 cm diametru). Adaugati verdeturile tocate marunta, ardeiul taiat rondele si 150 ml apa. Amestecati bine. Sosul rezultat nu va acoperi pulpele de tot. Aduceti la fierbere si fierbeti cu capac timp de 10 minute, la foc mediu spre mic.
    * daca adaugati ardeiul iute mancarea va fi mediu iute; daca nu il puneti, va fi doar usor picanta
  7. Puneti orezul peste pulpe, nivelati si faceti 3 gauri in centru cu coada unei linguri de lemn, ca sa circule aburul. Puneti capacul si asezati oala pe ochiul cel mai mic al plitei. Atentie, daca capacul vostru nu e etans perfect, asezati un prosop sub capac si ricati marginle pe capac ca un turban. Dati focul la mare si asteptati sa auziti cum sfaraie. In acel moment dati focul la mic si lasati sa fiarba 20 minute. Dupa acest timp verificati orezul, ar trebui sa fie perfect fiert. Daca nu e, il mai lasati la fiert maxim 5-10 minute.
  8. Serviti pilaful direct cu cratita la masa si puneti alaturi patrunjel si menta tocata.

 

Masala

Masala

Puiul se marineaza cu pasta de iaurt, ceapa si masala

Puiul se marineaza cu pasta de iaurt, ceapa si masala

Se spala bine orezul

Se spala bine orezul

Orezul fiert 5 minute, amestecat cu ceapa calita

Orezul fiert 5 minute, amestecat cu ceapa calita

Puiul fierbe in sos 10 minute

Puiul fierbe in sos 10 minute

Orezul se aseza deasupra in strat uniform

Orezul se aseza deasupra in strat uniform

Dupa ce s-a fiert totul 20 minute

Dupa ce s-a fiert totul 20 minute

Comentarii (8)

 

manuela  acum 9 ani - 5 Septembrie 2015 22:57  

eu am adus din kuweit condimente si orez dar nu arata si nici nu are gustul orezului byriani cu cel facut acolo,cred ca ei au si un condiment secret dar am mincat din 4 locuri si nu se compara nici la gustnici la consistenta
 

manuela  acum 9 ani - 5 Septembrie 2015 22:58  

si nu cred ca asta este reteta
 

manuela  acum 9 ani - 5 Septembrie 2015 23:00  

se pune si cuisoare si ardei iute intreg si stafide si are o culoare galbena,culoarea orezului de mai sus este ca si a pilafului rominesc
 

Ioana  acum 9 ani - 7 Septembrie 2015 08:48  

Manuela, mixuri de condimente cumparate gasesti mai rar de buna calitate, astfel incat sa ai acelasi gust ca cele facute in casa. de aceea nu ai obtinut acelasi rezultat cu ceea ce ai mancat tu pe acolo.
de asemenea ce mi-ai descris tu este un biryani iranian. probabil se face cam la fel si in in Kuweit. acesta este un biryani indian, din zona Calcutta, care este condimentat mai light si nu e neaparat galben.
iti recomand sa-ti faci singura mixurile de condimente. poti incepe cu acesta si apoi il poti modifica usor pana o sa ai gustul din Kuweit.
si poti incerca si acest biryani de creveti care are o alta condimentare, are si cuisoare:[link]
 

Dragan Georgiana  acum 9 ani - 25 Noiembrie 2015 12:55  

Sarata ca apa marii???
eu nu am gustat asa ceva
 

Ioana  acum 9 ani - 25 Noiembrie 2015 13:11  

nu ai inotata niciodata in mare??? sa simti pe buze apa sarata...
 

Dragan Georgiana  acum 8 ani - 25 Noiembrie 2015 15:06  

ei..ba da . dar e interesanta comparatia.Sa te gindesti la Marea Neagra la o zi de vara in timp ce gatesti mincare indiana chiar e ceva deosebit. Voi incerca.Toate mincarurile indiene au cite o reteta de melasa in ele?a le noastre au citeva mirodenii ratacite prin compozitie dar la asta vad ca e separat reteta de melasa pe linga restul retetei
 

Ioana  acum 8 ani - 25 Noiembrie 2015 15:20  

te poti gandi la mare ori de cate ori fierbi paste sau orez ;) daca sarezi prea putin apa, pastele si orezul nu vor avea gustul cel mai bun.

in India se foloseste Masala, ceea ce insemana "condimente". acestea se prepara separat, fiindca le poti pregati in cantitati mai mari si le poti pastra in borcanele, apoi cand ai nevoie de ele doar folosesti de acolo, nu mai stai sa masori si sa macini.... aici avem o masala pudra, dar exista si malasa pasta (umeda) :) uite aici un exemplu de masala pasta: [link]

exista foarte multe tipuri de masala, in functie de zonele din care provine mancarea si tipul mancarii (garam masala, tandoori masala, chat masala etc)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...