Porc tonnato

Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete cu carne de porc Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Porc tonnato

Vitello tonnato in varianta budget-friendly. Desi cred ca nimeni nu va sesiza asta, fiindca muschiuletul de porc e gatit la perfectie, roz si fraged (il puteti folosi si in sandwichuri sau salate), iar sosul de ton este fin si cremos (il puteti folosi si pe el in sandwichuri).

Ingrediente

1 muschiulet de porc (cca 650 gr)
sare, piper negru, seminte de fenicul

Sos tonnato

1 galbenus de ou
1 catel de usturoi
2-3 fileuri de ansoa
2 linguri suc de lamaie
100 gr ton din conserva
1 lingura capere (preferabil in sare)
150 ml ulei de masline
sare, piper negru

  1. Cu o zi inainte se pregateste muschiuletul de porc astfel: se curata de pielitele groase si se absoarbe bine cu servetele. Se presara generos si peste tot cu sare de mare, piper proaspat rasnit si seminte de fenicul (cam 1 lingurita) strivite in mojar.
  2. Se aseza intr-o tava care merge la cuptor si se coace la 220C timp de 10 minute, apoi se scade temperatura la 120C si se mai lasa 30 minute. Daca aveti termometru de carne, temperatura interna ar trebui sa fie intre 63-65C. La aceasta temperatura, porcul va fi medium-rare, usor mai facut inspre capetele mai subtiri.
  3. Se lasa muschiuletul sa se raceasca complet, apoi se ruleaza strans in folie si se pune intr-un vas in care sa stea presat (puteti aseza ceva greu peste el). Lasati la frigider pana a doua zi.
  4. Cand vreti sa serviti muschiuletul, preparati sosul tonnato astfel: in blenderul vertical se pune galbenusul, usturoiul strivit, ansoa tocate fin si sucul de lamaie. Deasupra se toarna uleiul si introduceti stickul blenderului in acest amestec. Mixati, incepand de jos si ridicati stickul incet ca sa se formeze emulsia. Veti obtine o maioneza.
  5. Adaugati tonul in blender si mixati la viteza mare pana devine super fin. Gustati de sare si suc de lamaie si mai adaugati daca trebuie. Treptat adaugati cate o lingura de apa rece in timp ce mixati pana obtineti consistenta dorita, de preferat ca o crema care curge usor de pe lingura.
  6. La final adaugati caperele si mixati scurt, sa se zdrobeasca si sa-si lase aroma in sos. Adaugati piper negru dupa gust.
    * caperele daca sunt conservate in sare, le tineti in apa rece cu 10-15 minute inainte de folosire, apoi le clatiti
  7. Ungeti platoul de servire cu un strat subtire de sos. Taiati felii subtiri din muschiulet (folositi un cutit cu lama subtire, unul special pentru sunca daca aveti) si le asezati concetric pe platoul de servire, incepand dinspre exterior. Presarati carnea cu sare de mare. Ungeti apoi carnea cu un strat generos de sos tonnato, lasand marginile feliilor de carne expuse. Decorati cu ce doriti: capere, marar/ verdeata de fenicul/rucola, picurati ulei de masline si mai rasniti piper negru. Serviti la temperatura camerei.
    * muschiuletul si sosul nefolosit se pot pastra la frigider 2-3 zile

Comentarii (3)

 

IONAS  acum 5 zile - 6 Septembrie 2024 08:20  

I-mi place reteta. O sa o fac.!!!
 

Merge ...  acum 2 zile - 9 Septembrie 2024 15:26  

... si cu limba de porc sau vita.Sosul este important, mai ales calitatea tonului.
 

Ioana  ieri - 10 Septembrie 2024 08:26  

Pot sa recunosc ca nu am mancat niciodata limba de porc sau de vita, decat amestecata in preparatele de Craciun (asta nu cred ca se pune)?
Da, tonul ar fi bine sa fie mereu calitativ, altfel are acel iz greu care iti taie avantul dupa ce deschizi conserva.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...