Prajitura cu nuca si cafea
Retete desert Retete de Craciun Retete romanesti
Reteta o am de la mama mea. E perferata ei de Craciun si am executat-o fara abatere de la reteta ei. Desi blatul este extrem de bun, pentru mine crema de unt e un pic cam mult. Stiu insa ca multora le place acest tip de crema si am lasat-o asa, insa eu as fi preferat o crema de ciocolata in loc, mai ales ca as putea folosi galbenusurile ramase de la blat ca sa o prepar.
Ingrediente
250 gr unt la temp. camerei
250 gr zahar
250 gr nuca
200 gr faina alba
1 plic praf de copt
6 oua (doar albusurile)
Crema de unt
200 gr unt la temp. camerei
200 gr zahar pudra
1 lingura rasa cafea instant (dizolvata intr-o lingura de rom)
1 lingura cacao
200 gr nuca
- Se freaca untul cu mixerul pana devine cremos. Se adauga faina cernuta cu praful de copt si nuca macinata impreuna cu zaharul. Se omogenizeaza bine.
- Se bat spuma tare albusurile de la cele 6 oua cu o priza de sare.
- Se incorporeaza spuma in aluat in 4 transe, amestecand usor cu o paleta, de sus in jos, astfel incat aluatul sa ramana cat mai pufos.
- Se unge cu unt o tava si se tapeteaza cu faina. Se toarna aluatul in tava si se niveleaza.
- Se da tava la cuptor, la 180C pentru 30-35 minute. Faceti testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca e gata.
- Se lasa blatul sa se raceasca complet.
- Pana atunci prajiti nuca la 180C, timp de 10 minute, amestecand de 2-3 ori in ea. Scoateti-o pe un prosop curat si frecati-o intre palme ca sa se curete de coji. Tocati nuca cu cutitul.
- Frecati ingredientele de la crema (exceptand nuca) cu mixerul pana compozitia este spumoasa.
- Puneti crema peste blat si nivelati. Presarati deasupra nuca prajita.
Aluat, pasul 1
Aluatul pentru blat
Aluatul in tava
Blatul copt
Prajitura cu nuca si cafea