Prajitura de ciocolata cu migdale
Retete desert Retete din Italia Retete fara gluten
Prajitura cu ciocolata fara gluten. E simpla, din numai 5 ingrediente principale, dar e foarte satioasa. In afara prinde o crusta usor faramicioasa la taiat, dar in interior e densa si moale. Se numeste Torta Caprese, e originala din insula Capri. Ca toate prajiturile bune a fost creata din greseala, cand patiserul a uitat sa adauge faina in aluat. E o prajitura potrivita sa fie servita cu cafea sau un pahar de lapte.
In weekend am facut 3 prajituri Caprese. Una mi s-a imprastiat pe jos chiar inainte de a o baga la cuptor, mi s-a desprins fundul detasabil :) Dar celelalte doua s-au mancat pana la ultima firimitura. Dupa ce o faceti prima data cu migdale, puteti experimenta si cu alte nuci (puteti sa inlocuiti jumatate din cantitatea de faina de migdale cu nuca sau alune de padure spre exemplu).
Ingrediente
3 oua
150 gr ciocolata neagra (50-55% cacao)
150 gr unt (82%; nesarat)
175 gr faina de migdale
120 gr zahar tos fin
1 lingura rom (sau cognac; sau lichior de portocale/cafea)
1/8 lingurita sare
- Se topeste ciocolata pe abur. Se trage de pe foc, dar se lasa vasul pe apa fierbinte. Se adauga untul taia cubulete, in 3-4 transe, amesteand dupa fiecare sa se topeasca.
- Se separa ouale.
- Galbenusurile se freaca cu zaharul, folosind un mixer, pana obtineti o crema galben-pal si mare parte din zahar se topeste (cca 5 minute).
- Ciocolata cu unt impreuna cu romul se toarna peste crema de galbenusuri si se amesteca pana se omogenizeaza culoarea.
- Se adauga faina de migdale in doua transe, amestecand usor cu telul doar pana se incroporeaza.
- Albusurile si sarea se bat spuma care sta pe tel. Se incorporeaza in aluat in trei transe, amestecand cu telul usor de sus in jos doar pana la incorporare.
- Se pune hartie de copt pe fundul unei tavi rotunde de diametru 18-20 cm. Se ung marginile cu unt.
- Se toarna aluatul in tava. E destul de moale incat sa se autoniveleze.
- Se introduce tava in cuptorul incins la 170C si se coace prajitura timp de 45-50 minute (verificati cu o scobitoare, sa ramana ciocolata topita pe ea). Deasupra e posibil sa crape usor, dar e ok asa, la servire vine rasturnata.
- Se lasa prajitura sa se racoreasca 10 minute, apoi se trece cu un cutit sa se desprinda de pe margini. Se rastoarna prajitura pe un platou si se lasa sa se raceasca complet.
Comentarii (7)
Mariana acum 8 ani - 24 Februarie 2016 13:44
O reteta minunata, ca de obicei. Un desert foarte potrivit pt astazi, de Dragobete, nu? :)Ioana acum 8 ani - 24 Februarie 2016 14:31
exact, de Dragobete :)Simona acum 8 ani - 24 Februarie 2016 23:53
De unde ai luat faina de migdale? Pot folosi zahar brun? este unul mai fin, nu-mi aduc aminte care, dar daca vad ambalajul, il stiu.Ioana acum 8 ani - 25 Februarie 2016 08:49
Simona, eu o iau de la un magazin de condimente la vrac din Polus.dar prima prajitura am facut-o cu migdale macinate de mine (impreuna cu jumatate din zahar). le-am macinat cat de fin s-a putut, desi nu a iesit chiar ca faina cumparata. rezultatul insa a fost identic.
merge si cu zahar brun. cand nu ai zahar tos fin, il poti macina scurt in masina de cafea. ideea e doar ca zaharul fin se amesteca mai rapid cu untul/galbenusurile decat cel mare. cu zahar cristal trebuie sa amesteci mai mult.
Simona acum 8 ani - 25 Februarie 2016 20:53
Am inteles. Multumesc!Ramona acum 8 ani - 26 Martie 2016 18:10
As putea sa o tai in doua si sa umplu cu o crema cu zmeura?Ioana acum 8 ani - 26 Martie 2016 18:16
cu un pic de atentie da, e mai faramicioasa pe exterior asa ca ai grija sa nu o rupi.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email